Skip to main content

INTERVIU. TikTok, principalul „inamic” al Instagram în România. Florin Grozea: „Cei peste 35 de ani rămân pe Facebook”, dar "următoarele revoluţii tot de pe Facebook vor porni"

 
INTERVIU. TikTok, principalul „inamic” al Instagram în România. Florin Grozea: „Cei peste 35 de ani rămân pe Facebook”, dar "următoarele revoluţii tot de pe Facebook vor porni"

INTERVIU. Cine va conduce topul reţelelor sociale în România peste 5 ani? De ce TikTok ameninţă supremaţia Instagram-ului? De ce pleacă românii de pe Facebook? Aflăm răspunsurile de la Florin Grozea, fondatorul platformei de influencer marketing MOCAPP.

Publicitate

Recent, Facebook a anunţat o monetizare pentru influencerii de pe platforma sa prin intermediul unor videoclipuri scurte, la fel ca pe TikTok. Va „fura” Facebook utilizatori de pe TikTok? „Categoric nu” spune Grozea.

„TikTok a creat audienţele noi, influenceri noi, nu a furat din ei”, spune Florin Grozea, pentru Paginademedia.ro. „Facebook are probleme lui şi din această cauză pleacă multă lume”, continuă el. Pentru cine e benefică platforma lui Mark Zuckerberg în România? „Oamenii de peste 35 de ani rămân pe Facebook. Este pentru jurnalişti, pentru politicieni”.

Totuşi, Facebook rămâne o forţă:

"Facebook rămâne relevant pentru jurnalişti, pentru experţii din diferite industrii, pentru politicieni şi vedete, în general pentru publicul de peste 35 de ani."

Eu cred că următoarele revoluţii tot de pe Facebook vor porni. Facebook are această putere pentru oameni.

Cine va domina topul reţelelor sociale în următorii 5 ani? „Pariez pe Youtube”, spune Grozea.

Interviul complet cu Florin Grozea, în continuare:

Paginademedia.ro: Crezi că unii influenceri vor migra de pe TikTok pe Facebook, după mişcarea asta, cu monetizarea videoclipurilor scurte?

Florin Grozea: „Din experienţa mea, Facebook şi TikTok se află la extreme diferite. Deci răspunsul este categoric nu.

Pe Youtube funcţionează video-urile long-form (peste 10-12 minute). Acestea sunt construite cu totul diferit faţă de clipurile short-form (sub 1 minut) de pe Facebook. Facebook, TikTok şi Youtube sunt bine delimitate, au propriile ecosisteme, proprii creatori, proprii influenceri.

Din experienţa ultimilor ani, TikTok a creat audienţe noi, influenceri noi, nu a furat de pe alte platforme. Oamenii folosesc mai mult social media, nu s-a tăiat consumul de pe Facebook sau Instagram de când a apărut TikTok. S-au adăugat minute, ore pe zi în care suntem şi noi acolo.

Poate că am tăiat din consumul de TV, cu siguranţă am tăiat din consumul de radio. Social media e în continuă creştere în România.”

Paginademedia.ro: Eşti de părere că mulţi oameni vor migra, în viitorul apropiat, de pe Facebook pe TikTok datorită acelor filmuţele de scurtă durată?

Florin Grozea: „Este o problemă a Facebook-ului decât un atuu al TikTok. Nu ştim câţi vor pleca. Facebook are o grămadă de probleme: îmbrătânirea populaţiei, prea multe funcţionalităţi, iar lumea e indusă în eroare. TikTok are atuurile lui, iar Facebook problemele lui.

Facebook rămâne relevant pentru jurnalişti, pentru experţii din diferite industrii, pentru politicieni şi vedete, în general pentru publicul de peste 35 de ani. Eu cred că următoarele revoluţii tot de pe Facebook vor porni. Facebook are această putere pentru oameni.

Mai degrabă TikTok „fură” de la Instagram. Văd creatori activi cu audienţe foarte bune care au lăsat-o mai moale sau au părăsit Instagramul. Exemple: Florina Toma (top 10-15 creatori români pe TikTok, pe zona de Travel). Ea a crescut exclusiv pe Instagram, dar în acest moment TikTok-ul ei are un impact şi nişte cifre care sunt net superioare celor de pe Instagram. TikTok-ul ei are un impact mai mare decât Instagram-ul.

Alte exemple ar fi Bibi şi iubitul ei, Antonio Pican. Ei sunt vloggeri la bază, apoi a crescut Instagram-ul lor. După părerea mea, TikTok-ul lor este mai mare decât Instagram-ul.

În concluzie, TikTok-ul are un impact mai mare asupra Instagram-ului decât asupra Facebook-ului sau Youtube-ului.

Paginademedia.ro: Care vor fi cele mai populare reţele sociale peste 5 ani? Ne poţi da un top 3?

Florin Grozea: „Pariez pe Yotuube pentru primul loc. E pur şi simplu o platformă în altă ligă faţă de restul aplicaţiilor social media. Pe locul doi văd Instagram. Am în continuare încredere şi cred că va fi foarte tare, mai ales la intersecţia cu E-Commerce.

Pe trei va fi o reţea socială nouă care va apărea în viitorul apropiat, poate Clubhouse sau o aplicaţie care încă nici nu a apărut.”

VIDEO. Florin Grozea la Interviurile Paginademedia TV despre cât câştigă un influencer în România

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • david david
    In ce este expert nenea ca nu imi e clar. E de la NO CAPP?
  • ion ion
    "Facebook rămâne relevant pentru jurnaliști, pentru experții din diferite industrii, pentru politicieni și vedete"

    Nimeni nu foloseste Facebook in acele domenii ci Twitter. Se pricepe la astea cum se pricepe la cantat.

Trimite un comentariu

sus