Skip to main content

PressOne: Diana Şoşoacă are „clone”, pe Facebook, din India, Indonezia sau Mexic. Paginile răspândesc conspiraţii şi idei antivaccin

 
Foto: hepta
Foto: hepta

Diana Şoşoacă este „multiplicată” în online. Mai multe pagini de Facebook, administrate din ţări precum Costa Rica, Vietnam, India, Indonezia sau Mexic, folosesc numele senatoarei şi publică conţinutul acesteia şi articole conspiraţioniste şi antivaccin, arată o monitorizare PressOne.

Publicitate

PressOne a identificat aproximativ 15 pagini care au fost create la finalul anului trecut sau începutul lui 2021 şi care sunt „controlate” din afara României. Administratorii folosesc numele Dianei Şoşoacă şi amplifică în mod artificial prezenţa acesteia pe Facebook.

Distribuie live-uri şi conţinut din grupul „Diana Iovanovici Şoşoacă Group”, care are peste 55.000 de membri.

Cele 15 pagini însumează 95.000 de like-uri şi peste 230.000 de urmăritori, adică de trei ori mai mult decât pagina oficială a Dianei Şoşoacă (36.000 de like-uri şi 74.000 de urmăritori).

Pe lângă conţinutul preluat de la Şoşoacă, aceste pagini distribuie şi articole de pe newsfloe.com. Acest site preia conţinut de la Sputnik România Moldova, o instituţie marcată de Uniunea Europeană ca instrument de propagandă şi dezinformare pro-Kremlin, conform PressOne.

De asemenea, newsfloe.com preia şi materiale de pe ortofoxinfo.ro sau national.ro, publicaţii care promovează idei conspiraţionaste sau antivaccin, potrivit PressOne.

Dragoş Stanca, preşedintele BRAT, spune că giganţii tech şi clienţii de publicitate pot opri răspândirea acestor fake news-uri în online.

„E încă o mică exprimare vizibilă a aberaţiilor care trebuie corectate, în opinia mea, în ecosistemul de digital marketing şi digital media.

Rezolvarea e în mâinile giganţilor tech, dar şi a clienţilor de publicitate şi agenţiilor care, sper eu, vor înţelege până nu va fi prea târziu că doar metricii cantitativi generează astfel de aberaţii, cu consecinţe negative greu de măsurat”, a spus Stanca pentru PressOne.

Un exemplu de cont clonat al Dianei Şoşoacă:

O pagină denumită „Diana Iovanovici-Şoşoacă” a fost creată pe 28 octombrie 2020 cu numele de „Jeff Gifford” şi apoi schimbată pe 31 decembrie 2020 în Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Contul este administrat din ţări precum: SUA (2), Vietnam (2), Costa Rica (1), Republica Dominicană (1), Franţa (1), Malaezia (1), Filipine (1).

Aici sunt distribuite live-uri şi video-uri cu Diana Şoşoacă, dar şi conţinut de pe newsfloe.com, precum şi episoade vechi din Vacanţa Mare.

Foto - PressOne.ro

Citeşte materialul complet pe PressOne.ro

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • SJ SJ
    Dictatura medicala are uneltele ei de cenzura stalinista. "Fake news" promoveza toata ***. Diavolul lucreaza si adevarul devine minciuna si invers.

Trimite un comentariu

sus