Skip to main content

RAPORT. Scade valoarea brandurilor româneşti, din cauza pandemiei. Dacia, eMag şi Dedeman, cele mai valoroase

 
Foto: hepta
Foto: hepta

RAPORT. Cele mai importante branduri româneşti au avut de suferit din cauza pandemiei. Valoarea totală pentru primele 50 de branduri din România a scăzut cu 3,7% şi a ajuns la 5,6 miliarde de Euro în 2020, arată un raport al Brand Finance.

Publicitate

Deşi pandemia a afectat puternic brandurile şi economia ţării noastre, valoarea totală din top 50 este cu aproape 50% mai mare decât în 2017, când a fost întocmit primul raport al Brand Finance.

Dintre cele 50 de branduri din top, 45 din clasament iniţial din 2017 au rămas şi în 2020.

O menţiune importantă: Brandurile noi create în sectorul privat ocupă 70% din locurile acestui clasament, generând peste 56% din valoarea măsurată. Numărul acestor brandor din privat au crescut de la 30 (în 2017) la 34.

Dacia, cel mai valoros brand

Dacia a rămas cel mai valoros brand pentru al cincilea an la rând. Valoarea sa a scăzut cu 18% şi a ajuns la 1,1 miliarde de Euro. Diferenţa faţă de al doilea clasat, eMag, a scăzut la jumătate. Brandul rămâne pe locul secund, cu o valoare de 799 milioane de Euro.

Dedeman se menţine pe locul al treilea, fiind cel mai valoros brand deţinut în totalitate de antreprenori români, cu o valoare de 407 milioane de euro.

Între primele 10 are loc o singură schimbare: Catena urcă în top 10 după ce a avut o creştere de 15% a valorii, până la 122 milioane de Euro. Bitdefender a coborît pe locul 11.

Brandurile noi intrate în top sunt Tinmar (cu o valoare de 22 de milioane de Euro) şi Cocorico (locul 50 cu o valoare de 15 milioane de Euro). Din top 50 au ieşit Bilka şi Bog’art.

Ascensiunea anului merge la brandul de retail farmaceutic Farmacia Tei, care a ajuns pe locul 37 după ce a urcat 11 locuri. A avut o creştere de 30%, ajungând să valoreze 23 de milioane de Euro.

Top 10 cele mai valoaroase branduri româneşti

Metodologie

1. Brand Impact

S-a studiat ce rate de redevenţă (royalty rates) plătesc brandurile în contracte reale de licenţă, şi suplimentam acest studiu cu o analiză a modului în care brandurile influenţează profitabilitatea în sectorul respectiv în raport cu mărci generice.

Aceasta rezultă intr-un interval de posibile rate de redevenţă care pot fi cerute în sectorul respectiv pentru branduri (de exemplu un interval între 0% si 2% din venituri).

2. Brand Strength (Forţa Brandului)

S-a ajustat rata de redevenţă (în sus sau în jos) analizând forţa brandului (Brand Strength) prin trei piloni de bază: „Investiţia” – activităţile care asigură forţa viitoare a brandului, „Equity” – percepţiile reale rezultate din cercetările de piaţă si datele furnizate de alţi parteneri, si „Performanţa” – rezultatele de business, cum ar fi cota de piaţă.

Ca rezultat al acestei analize, fiecărui brand îi revine un scor Brand Strength Index (BSI), de la 1 la 100, care este apoi introdus în modelul de calculare a valorii de brand. În raport cu scorul BSI, fiecărui brand îi este ataşat un Brand Rating până la AAA+, într-un format similar ratingului de credit.

3. Brand Impact x Brand Strength

Scorul de forţă al brandului (brand strength index) este aplicat marjei de rate de redevenţă, pentru a ajunge la rata aplicabilă în fiecare caz. De exemplu, dacă marja de rate de redevenţă în sectorul respectiv este de 0-5%, iar un brand are scorul de forţă a brandului (Brand Strength Index) 80 din 100, atunci rata de redevenţă aplicabilă pentru folosirea acelui brand în categoria respectivă va fi 4%.

4. Calcularea Valorii Brandului

S-au determinat veniturilor aferente brandului, prin estimarea unei proporţii din veniturile companiei care pot fi atribuite brandului respectiv, şi s-au previzionat veniturile totale viitoare, în funcţie de veniturile istorice, consensul analiştilor şi ratele de creştere economică.

S-a aplicat apoi rata de redevenţă asupra veniturilor viitoare previzionate, pentru a determina veniturile brandului, şi s-au actualizat aceste venituri (după taxe) la o valoare netă prezentă, care reprezintă valoarea brandului.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    Papagalii sunt rugati sa se calmeze. Se cearta pe niste emisiuni triste de 2 lei. Alta treaba nu aveti? Plus ca altul e subiectul in propozitie.
  • Girafescu Girafescu
    Si saptamana trecuta unde ai fost postacule cand Leii au fost peste Umorul Sec ?
    Bagat in barlog de rusine, nu ?
  • Mile Mile
    Panica la postaci , de aia inventează alt target , ca le fuge pământul, iumor lider aseara la comercial pensionari la tigri

Trimite un comentariu

sus