Skip to main content

RAPORT. Presa, profesie de două ori mai periculoasă pentru femei. În online şi în redacţii sunt hărţuite şi primesc ameninţări

 
RAPORT. Presa, profesie de două ori mai periculoasă pentru femei. În online şi în redacţii sunt hărţuite şi primesc ameninţări

Jurnalismul este o profesie din ce în ce mai periculoasă pentru femei. Jurnalistele sunt ameninţate cu violul şi cu moartea în online, dar s-au confruntat cu probleme şi hărţurire sexuală chiar şi în propriile redacţii.

Publicitate

De 8 Martie, organizaţia Reporteri fără Frontiere a publicat un raport care arată cât de periculoasă este meseria de jurnalist pentru o femeie.

Una dintre principalele concluzii este legată de online, care a devenit cel mai periculos loc pentru femeile jurnaliste (73% dintre respondenţi).

Al doilea cel mai periculos loc, identificat de aproximativ 58%, este „locul de muncă”, conform datelor.

„Jurnalismul poate fi o profesie periculoasă, dar adesea este de două ori mai periculoasă pentru femei, din cauza riscului violenţei sexiste şi sexuale la care sunt expuse.

Dintre cele 112 ţări în care jurnaliştii au fost chestionaţi pentru acest raport, 40 au fost identificate ca fiind periculoase sau foarte periculoase pentru femeile jurnaliste.

Pericolele nu se găsesc doar pe teren. Femeile jurnaliste se confruntă, de asemenea, cu pericole în online, pe reţelele sociale şi chiar în locurile în care ar trebui protejate, inclusiv în propriile redacţii”, punctează raportul.

Traumele cauzate de violenţă şi hărţuire provoacă stres, anxietate, frică şi pot determina jurnalistele să-şi închidă temporar sau definitiv conturile din social media, să se autocenzureze şi chiar să renunţe la locul de muncă.

Potrivit datelor, printre ţările considerate periculoase şi foarte periculoase se numără multe ţări din Africa, din America Latină, multe ţări din zona arabă, dar şi din Europa.

Ţări considerate periculoase şi foarte periculoase pentru jurnaliste

Câteva dintre rezultatele studiului Reporteri fără Frontiere:

1. Ce fel de violenţă bazată pe gen sau sexuală afectează jurnalistele din ţara dumneavoastră?

  • 84% - hărţuire sexuală; 30% - agresiune sexuală; 27% - ameninţări cu violul; 7% - viol

2. Unde apare cea mai mare parte a violenţei bazate pe gen?

  • 73% - online (e-mailuri, mesaje de socializare); 58% - fizic la locul de muncă; 47% - prin telefon; 36% - fizic în stradă

3. Cine a comis această violenţă sexuală?

  • 51% - superiori; 50% - autorităţi (stat, poliţie, politicieni); 46% - colegi; 46% - membri / lideri ai partidelor politice; 44% - anonim; 35% - persoane intervievate; 16% - membri ai familiei sau prieteni

4. Care sunt consecinţele violenţei de gen?

  • 79% - stres; 65% - anxietate; 54% - frică de pierdere a locului de muncă; 50% - pierderea stimei de sine; 49% - frică pentru viaţa cuiva; 43% - închiderea conturilor de socializare temporar sau definitiv; 36% - depresie

Tot RAPORTUL, pe larg


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vica Vica
    Este adevărat, mai ales pentru reporterite care pleacă pe teren. Asta e "munca de jos", iar cei cu pile care stau în studio, le acuză că nu adresează întrebări inteligente, când ele aveau doar 4 sau 5 secunde să "arunce" o întrebare. Misoginul nr 1, este băiatul mamei, Mircea Badea, care a stat mereu în puf.

Trimite un comentariu

sus