Skip to main content

Românii, codaşi la educaţie media. Suntem pe 28 din 35! Iar educaţia e factor decisiv în lupta cu fake-news

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

România stă slab la capitolul educaţia media. Foarte slab. Suntem pe ultimele locuri, cu doar câteva ţări sub noi.

Publicitate

De ce este importantă educaţia media? Pentru că educaţia e principala "armă" în lupta cu ştirile false. O arată datele furnizate de indicele de alfabetizare media din 2021 de către „European Politics Initiative (EuPI)”, potrivit site-ului osis.bg.

Ţările cu un indice ridicat rezistă impactului negativ pe care îl produc ştirile false. Şi acest lucru se datorează calităţii educaţiei, libertăţii mass-media şi încrederea oamenilor. Aceştia sunt indicatorii după care se calculează punctele pentru fiecare ţară.

Indicatorii libertăţii mass-media au cea mai mare pondere, urmează indicatorii pentru educaţie şi încrederea în oameni.

Indexul cuprinde 35 de ţări europene. România se află doar pe locul 28, cu doar 28 de puncte strânse. Prima poziţie o ocupă, la fel ca în anii precedenţi, Finlanda. Ţara nordică a acumulat 78 de puncte. În clasament urmează Danemarca (locul 2), Estonia (locul 3), Suedia (locul 4) şi Irlanda (locul 5).

Sub România (locul 28) se mai află ţări precum Turcia (locul 31), Muntenegru (locul 32), Albania (locul 35), Bosnia şi Herţegovina (locul 34) şi Macedonia de Nord (locul 35).

Clasamentul ţărilor indexului de alfabetizare media în 2021

În comparaţie cu indexul de alfabetizare din 2017, 2018 sau 2019, Turcia a înregistrat cel mai important progres. A acumulat cu 14 puncte mai mult decât în 2017, dar totuşi se menţine în coada clasamentului.

În schimb, România se află la polul opus, având cu 4 puncte mai puţin decât în 2017. Mai rău stă doar Slovacia, care a avut cu 6 puncte mai puţin decât acum patru ani.

Concluziile raportului: Ţările cu cel mai bun scor vin din nord-vestul Europei, iar naţiunile cu cele mai slabe performanţe sunt în sud-estul continentului.

Indexul de alfabetizare media a fost realizat de Marin Lessenski, în contextul în care pandemia de Covid-19 a dus la o „ploaie” de ştiri false şi dezinformări în mediul online.

Raportul complet al indicelui de alfabetizare media poate fi citit AICI

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vica Vica
    Nu am crezut că voi spune vreodata..."pe vremea mea", dar oameni buni, bazati-vă pe manuale. Cum să te apere școala împotriva știrilor false? Asta face școala în ziua de azi?

Trimite un comentariu

sus