Skip to main content

RCS amendat, din nou, din cauza Aleph News. Adrian Sârbu, în şedinţa CNA: „Noi suntem practic scoşi de pe piaţă“

 
RCS amendat, din nou, din cauza Aleph News. Adrian Sârbu, în şedinţa CNA: „Noi suntem practic scoşi de pe piaţă“

Pentru că a încălcat o decizie CNA, reţeaua RCS & RDS a primit astăzi o nouă amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Compania de cablu a fost amendat de forul audiovizual cu 20.000 de lei pentru că refuză să plaseze Aleph News alături de restul televiziunilor informative. Aceasta este a doua sancţiune primită de cablist, după ce în decembrie RCS a mai fost amendat de CNA cu 10.000 de lei

Care este motivul? 

Reţeaua RCS & RDS, cablistul cu cea mai mare acoperire din România, nu îi dă locul cuvenit în grilă postului Aleph News, dezvoltat de Adrian Sârbu. Adică alături de celelalte posturi de la noi cu tematică informativă.

Problema este mai veche. Adrian Sărbu a făcut plângere la CNA la finalul anului trecut pentru că postul Aleph News nu a fost inclus cu canalele de ştiri din grila RCS, după cum a relatat Paginademedia.ro. Reţeaua de cablu a primit o amendă de 10.000 de lei, dar, în continuare, postul nu se regăseşte alături de celelalte televiziuni de ştiri.

Aleph News, pus lângă CNN şi nu alături de celelalte televiziuni de ştiri

Raportul de constatare al CNA arată că RCS are două pachete de televiziuni informative. 

Un pachet în care sunt incluse televiziunile Aleph News alături de Deutsche Welle, BBC World, CNN, BBC World News, B1 HD, Aleph Business, Smart TV şi CGTN. 

Un alt pachet în care sunt incluse : DIGI 24, DIGI 24 HD, Realitatea Plus, Antena 3, România TV, B1 TV

Interesant este că cele două pachete de televiziuni sunt separate de alte pachete tematice. 

Cum se apără  RCS?

„Postul Aleph News este retransmis, şi analogic, şi digital, nu e codat, doar că nu pe o poziţie pe care o doresc dânşii“, a spus Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS, în şedinţa CNA de astăzi.

Astfel, Aleph News nu poate fi găsit printre celelalte televiziuni de ştiri de la noi, ci este în cel de-al doilea grup tematic, alături de CNN şi alte posturi străine. Faptul că RCS&RDS are câte două grupuri tematice pe… aceeaşi temă, i-a derutat pe membrii CNA, dar şi pe reprezentantul Aleph News, Adrian Sârbu, care a comentat: „RCS-ul spune: „Facem noi cum vrem, că noi considerăm că e după audienţă şi după cât de vechi sunt“. Păi eu sunt vechi în televiziune. Am vreo 500 de ani faţă de domnului Mihai, dacă doreşte să ştie ce vechime am.“

De altfel, Adrian Sârbu, cel care a dezvoltat postul de ştiri Aleph News, a intrat online în şedinţa CNA şi a făcut câteva declaraţii, din mers, în timp ce îşi conducea maşina, motivând un program încărcat.

Declaraţia lui Adrian Sârbu în şedinţa CNA:

„Dacă n-ar fi tragic, ar fi ridicol. Compania urmăreşte scoaterea de pe piaţă a proiectului Aleph. E mai mult decât evident.

Domnul Mihai (reprezentantul RCS - n.r.) a susţinut până acum că sunt două grupuri de news şi că noi suntem în al doilea. Nici măcar în al doilea n-am fost. Au inventat această poveste în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie. (...) Pe noi ne costă foarte mulţi bani această atitudine de competiţie neloială şi de abuz, cam 500.000 de euro pe lună. Acum ne spune că domniile lor fac grila cum doresc. RCS are 75% din cablu, vă sfidează pe dumneavoastră, îşi sfidează competitorii, sfidează autorităţile din România. O să vedeţi în curând acţiuni şi ale companiilor de mobil pe care le sfidează, dar asta e alt subiect. 

(...) Suntem competitori de care le e frică. Şi pentru că le e frică şi pentru că au această strategie de a-şi desfiinţa concurenţa, pentru că lucrează prin interpuşi au ajuns să aibă 75% din cablu şi noi suntem practic scoşi de pe piaţă. Asta este realitatea zilei de astăzi.

RCS-ul spune: „Facem noi cum vrem, că noi considerăm că e după audienţă şi după cât de vechi sunt. Păi eu sunt vechi în televiziune. Am vreo 500 de ani faţă de domnului Mihai, dacă doreşte să ştie ce vechime am.

Păi dumnealui consideră că-mi face mie un favor şi sutelor de angajaţi care vin în fiecare zi la muncă şi investitorilor mei că ne-a inclus în cablu? Exact acest tip de mentalitate are pentru că l-aţi lăsat să aibă 75% şi Consiliul Concurenţei. Asta e o problemă foarte gravă strategic. Domnia sa (n.red Lucian Mihai) nu face decât să întărească faptul că acestei interprinderi şi cine or fi şefii ei că nu-i pasă de ceea ce înseamnă lege şi o piaţă a audiovizualului în România. E fără precedent în Europa."

Răsvan Popescu, membru CNA, a atras atenţia asupra creării unui precedent. 

„Suntem în situaţia în care acum toţi cabliştii trebuie să se aşeze după noul must-carry şi să vină cu toate avizele. Dacă noi mergem pe ideea că se poate şi aşa, pe două pachete, o să vină altul şi o să grupeze în patru, în şase.

Ai un pachet de posturi de ştiri acolo trebuie să introduci orice post nou de ştiri care apare şi intră în must-carry. E foarte simplu. Dvs. aveţi două pachete pentru orice. În viziunea Consiliului grupare înseamnă să le aduci pe toate la un loc, nu unele la începutul ofertei şi altele la coada ofertei“.

Legea, mai precis Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012, prevede:

Articolul 4:

(2) Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe:

a)serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică;
b)serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.

Citeşte şi: Plângerea lui Sârbu aduce o amendă RCS-RDS. Pentru ce a fost penalizat cablistul?

 
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • PRECIZARE la postarea precedentă și la cea a lui Andrei:
  NU SUNT CONTRA MUTĂRII unor posturi ca TVR 3, Național 24 Plus, Nașul TV, EStrada TV, Etno TV, etc în categoria posturilor generaliste!!!!!!!!!!! Sau a Alephului și a altor posturi cu alte tematici...
  Eu militez DOAR pentru o așezare MAI COERENTĂ a grilei prezente. (Incluzând aici poate chiar a tematicilor...)
  Mai ales că 90-95% din muncă e deja făcută!!!!
  De cei 30000 de lei se făceau deja 2-3 reorganizări. Totuși...
 • După cum am mai scris pe aici cu altă ocazie, pe cei de la RCS-RDS nu îi deranjează "concurența" pe care le-o face Sârbu cu Alephurile sale. Mai degrabă i-ar încurca decalarea unor poziții, în principal ale canalelor proprii de sport până după poziția 20. Acesta e și motivul pentru care posturi precum TVR 2 HD, Prima TV HD sau B1 HD sunt aruncate spre capătul grilei și nu pe pozițiile lor firești. Probabil cu această ocazie se va face o reorganizare cu cap a grilei și dublurile SD ale posturilor aflate pe primele 10 poziții vor fi plasate spre coada grilei (sau chiar eliminate complet, măcar unele dintre ele).

  În principiu, Sârbu și CNA au dreptate. Pe de altă parte, la fel cum a remarcat și B.A.M., s-ar putea crea un precedent periculos în favoarea posturilor mici care se declară generaliste. Dacă cei de la RCS-RDS vor fi obligați să creeze câte un singur slot pentru fiecare categorie de posturi, ar însemna să ne trezim cu televiziuni "generaliste" precum Național 24 Plus, eStrada sau Nașul TV în primele 20 de poziții, înaintea unor posturi de nișă cu audiență mai mare decât acestea (gen Digi 24, Antena 3, România TV, Digi Sport șamd).
 • Când dau la Aleph News, zici că sunt știri prezentate de roboți în care se văd doar capetele lor.
 • Se face prea mult caz pe acest subiect, iar omul depășește limita ridicolului.

  În primul rând, spune că se încearcă scoaterea de pe piață, în același timp operatorul acesta cu 75% din piața TV pe care-l acuză i-a preluat Smart TV și Aleph Business, cu toate că nu sunt must-carry și nu exista nicio obligație pentru 2 posturi care doar preiau Aleph News 80% din timp.

  În al doilea rând, oricine își poate crea o listă cu favorite sau muta Aleph oriunde dorește, i-am văzut pe cei de la B1 în ședința CNA mult mai relaxați de faptul că sunt în grilă cu B1 HD și pot fi mutați de public decât în situația în care n-ar fi fost deloc.

  Și 3: o poziție în grilă îi provoacă pierderi de 500,000 euro pe lună? Toate acele 3 "televiziuni" cu capete nu știu dacă fac sfert din sumă.
 • Adrian Sârbu nu mai este de mult în poziția în care să își permită să se ia de gât cu Marii distribuitori furnizorii de cablu și până la urmă și RCS Rds are dreptate audiență ar trebui să primeze orI din punctul ăsta de vedere oricât încearcă Adrian Sârbu să combine niște cifre să pară un produs atractiv urmărit televiziunile lui nu mai urmărite nu sunt  în momentul ăsta Alții sunt în vârful lanțului trofic Sârbu trebuie să înțeleagă că asa coroană a căzut și a și ruginit de mult și nici nu poate fi reîncoronat Cu un așa proiect
 • Dragilor, oricât de "praf și pulbere" o fi acest post, RDS-RCS trebuie să respecte legea!
  Personal, nu înțeleg ce e atât de greu să-ți organizezi propria grilă! DA, sunt acele posturi unde nu știi unde să le încadrezi (cum e Etno TV mai nou), dar la celelalte e foarte ușor. E chiar tâmpit să vrei să primești amenzi care-ți vor scădea profitul...
  P.S.
  1) Ca chestie... La ceilalți cabliști, ce poziții ocupă Aleph News? Că doar de RDS s-a plâns omu'. Să le ia pe toate la rând dacă tot a început.
  2) Dacă Sârbu reușește, va fi interesant ce televiziuni vor mai apela la ipocriții din CNA.
 • De unde te costă pe tine 500.000 de euro lunar Sarbule? Nici nu ai acești bani! Visezi avioane.
  Sigur nu erau 500,000 euro sau 5.000 euro? Că una e punct și alta virgulă :)
 • Un batran *** cu audiență nulă. Chiar ar merita să fie scos postul din grila RCS
 • Nici dacă îi pune pe primul loc în grilă, tot nu se uită nimeni la Aleph — cum să te uiți la așa ceva? Eu am șters acest canal inutil, aceleași știri oră de oră cu acele capuri de prezentatori cât ecranul, ca în filmele horror!

  Ps: oare prezentatorii sunt curățați în nas?
 • Pentru tupeul emanat de Sarbu,posturile sale ar merita sa fie scos de tot din grila

Trimite un comentariu

sus