Skip to main content

BANI LA AVOCAŢI. TVR a rupt contractul cu cel care a consiliat-o juridic pe Doina Gradea. Zeci mii de euro plătiţi avocaţilor în ultimii ani

 
Foto - Hepta
Foto - Hepta

BANI LA AVOCAŢI. Noua conducere TVR a reziliat contractul unui fost consilier al Doinei Gradea. Este vorba despre Alexandru Călin Dumitrescu, cel care a consiliat-o juridic pe fosta şefă TVR, conform unei informaţii publicate de sindicatul MediaSind. Câţi bani s-au plătit şi către alţi avocaţi în ultimii ani?

Publicitate

„Noua conducere interimară a SRTV a reziliat unilateral contractul cu firma lui Alexandru Călin Dumitrescu, ex- consilier pe probleme juridice al fostei şefe a TVR.

Contractul încheiat cu Cabinetul de avocat Dinu Cătălin Ionut a fost reziliat unilateral de către SRTV în data de 4 iunie 2021, conform Hotărârii nr. 426/2021, votate cu unanimitate de voturi de către membrii Comitetului Director, aceiaşi care au fost numiţi în funcţie de fosta şefă a TVR, Doina Gradea, şi care au aprobat iniţial aceste contracte”, spun sindicaliştii. 

Remintim că postul public are un nou preşedinte interimar. Ramona Săseanu (propunerea PNL) a devenit noul preşedinte intermeriar al TVR la începutul lunii mai, după ce Doina Gradea a fost demisă. 

Banii pe care Televiziunea Publică îi plătea către firma lui Dumitrescu au făcut subiectul unui proces in instanţă intentat de MediaSind.

După cum şi Paginademedia.ro a scris, TVR i-a plătit peste 13.000 de euro, în 2019, avocatului Alexandru Dumitrescu. Banii reprezentau consilierea juridică de care a avut parte Gradea în anul respectiv. 


Citeşte şi: Cu cât a plătit TVR un avocat care a consiliat-o pe şefa TVR Doina Gradea? Suma a ieşit la iveală după un proces


Totodată, sindicatul din TVR a publicat şi sumele de bani plătite în ultimii ani de postul public unor case de avocatură angajate să reprezinte instituţia în instanţă.

O parte dintre procese au fost intentate chiar sindicatului şi publicaţiei Libertatea. 

De departe, cele mai mari sume cumulate au fost încasate, în perioada 2017-2021, de Casa de avocatură Zamfirescu Racoti&Partners. Pentru mai multe procese în care au apărat TVR, avocaţii au încasat peste 200.000 de lei (aproximativ 40.000 de euro) în aproape patru ani. 

Astfel, regăsim următoarele sume plătite deja către avocaţi din afara TVR:

- TVR a achitat Casei de avocatură Zamfirescu Racoti&Partners suma de 17.317,36 lei (3.500 de euro) pentru un proces cu MediaSind. Postul public acuza că MediaSind „nu ar fi un sindicat reprezentativ”. Tribunalul Bucureşti a dat câştigat de cauză sindicatului, pe fond. 

- Într-un alt proces, TVR a achitat aproximativ 18.546,86 lei (3.700 de euro) aceloraşi avocati. În respectiva speţă, reprezentanţii MediaSind susţin că au fost daţi în judecată în urma „comunicatelor şi reacţiilor publice pe care organizaţia le-a avut”, după cum afirmă aceştia. Judecătoria Sectorului 1 a hotărât, în primă instanţă, să respingă cererea „ca fiind neîntemeiată”, conform unei decizii publicate în urmă cu câteva zile.

- Aproximativ 20.168,18 lei (4.000 de euro) au fost plătiţi tot către Zamfirescu Racoti&Partners într-o acţiune contra cotidianului Libertatea. Judecătorii au respins acţiunea TVR, care dăduse în judecată ziarul coordonat de Cătălin Tolontan după o serie de articole despre sumele cheltuite de Postul public pentru Eurovision.

- Într-un alt proces, aproximativ 7.000 de euro ar mai fi fost achitaţi, susţin cei de la MediaSind, către Zamfirescu şi Racoti într-o acţiune în care TVR a dat în judecată foşti oameni din conducerea instituţiei.

Printre aceştia se numără Claudiu Săftoiu (şef al TVR între 2012 şi 2013), Raico Cornea (membru în Consiliul de Administraţie şi azi), Gabriel Tufeanu (care între timp şi-a terminat şi un mandat în CNA) sau Lucia Hossu Longin.

Din informaţiile Paginademedia.ro, procesul ar avea legătură cu disponibilizările din 2013, când au fost concediaţi 700 de angajaţi, dar ulterior 300 dintre aceştia au fost reangajaţi prin decizia instantei.

Mai multe detalii, AICI

Ar fi vorba despre recuperarea unui prejudiciu în acel caz.

DOCUMENT via MediaSind: Sumele plătite avocaţilor în ultimii ani

MediaSind acuză: O lege interzice instituţilor publice să cumpere consultanţă, dacă au un departament juridic intern

MediaSind acuză că avocaţii au fost angajaţi ilega. Sindicaliştii susţin că o ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice instituţiilor publice, care deja au departament juridic propriu să cumpere servicii juridice de consultanţă sau de reprezentare din exterior.

În replică, reprezentanţii postului au spus, în 2020, că instituţia are dreptul să lucreze şi cu avocaţi externi, întrucât Ordonanţa la care face referire MediaSind nu se aplică Televiziunii Publice.

Nu este prima data când se ridică această problemă. MediaSind a publicat, la începutul anului 2020, un set de date care arată că TVR a cheltuit aproape 1,3 milioane de euro pe servicii externe de consultanţă jurdică, în opt ani.

Totul s-a întâmplat în condiţiile în care instuţia deja avea un departament jurdic intern pentru care a mai cheltuit 1,5 milioane de euro, tot în opt ani.

De-a lungul ultimilor ani, MediaSind şi TVR au dus o adevărat luptă în instanţă, cu multe procese deschise intentate de fiecare dintre părţi. 


Citeşte şi: TVR, război cu MediaSind. A angajat o casă de avocatură prin care se luptă cu un sindicat. Primul pas: Un proces


Citeşte şi: TVR, cheltuieli de 1,3 milioane de euro pentru servicii juridice externe. "O lege interzice". TVR: Legea nu se aplică TVR


Citeşte şi: Bătălie în instanţă pierdută de TVR, în faţa MediaSind. Tribunalul a respins acţiunea. Postul public nu se lasă


Citeşte şi: TVR mai pierde un proces cu MediaSind. Acţiunea, deschisă pe vremea Doinei Gradea


Citeşte şi: TVR, proces pierdut cu ziarul Libertatea. Decizia nu e definitivă


Citeşte şi: TVR, obligată de instanţă să publice colaboratorii din ultimii ani. Suma cheltuită cu ei: Trei milioane de euro


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    ce-i greu sa o puneti la plata ? Consilierea a fost pentru interesul ei sa-si pastreze scaunul
  • Realia Tescariu Realia Tescariu
    Toți acești bani trebuie recuperați în regim de maxima urgenta în primul rand de la numita Gradea Doina și de la numita Ionescu Roxana.

Trimite un comentariu

sus