Skip to main content

ŞTIREA SERII. TVR vrea să reînvie TVR Cultural şi TVR Info

 
ŞTIREA SERII. TVR vrea să reînvie TVR Cultural şi TVR Info

Ultimă oră! TVR Cultural şi TVR Info se întorc. După ce a renunţat la cele două posturi în anii 2013 şi 2015, din motive financiare, conducerea TVR vrea să reusciteze cele două proiecte.

Publicitate

Din informaţiile Paginademedia.ro, Consiliul de Administraţie al TVR, condus de DanTurturică, a decis reînfiinţarea celor două posturi de televiziune, într-o şedinţă care a avut loc astăzi. 

UPDATE. 10.10. Conducerea TVR a anunţat reînfiinţarea celor două televiziuni într-o comunicare internă obţinută de Paginademedia.ro

Dan Cristian Turturică:

„Reînfiinţarea canalelor TVR Info şi TVR Cultural reprezintă un act de reparaţie. Nu trebuie să uităm cât de mulţi cetăţeni români au regretat desfiinţarea celor două posturi. Vom avea ocazia acum să le demonstrăm telespectatorilor cât de importante sunt aceste două proiecte pentru societate. Va fi o demonstraţie că există audienţă pentru producţii serioase şi de calitate.”

 

„TVR Cultural va accentua misiunea noastră în formarea culturală a societăţii, în spiritul gândirii libere, inovatoare şi creative, eliberând totodată grila TVR 3 pentru proiectele editoriale ale Studiourilor Teritoriale, aşa cum a fost conceput şi gândit”

Redăm, în continuare din comunicarea internă a TVR: 

„Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a votat, în şedinţa de astăzi, 9 februarie,  înfiinţarea posturilor TVR Info şi TVR Cultural. Hotărârea a fost luată cu 9 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 1 abţinere”

„Într-o societate supusă schimbărilor tot mai accelerate, care se confruntă cu fenomenul global „fake-news”, este de datoria TVR să îşi mărească oferta de programe informative de calitate, bazate pe o documentare riguroasă, dar şi să aducă arta şi cultura cât mai aproape de telespectatori.”

În plus, prin înfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, SRTv urmează să definească mai bine identitatea canalelor TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, prin grile predictibile, degrevate de programe impuse de necesităţi de moment. 

Posturile TVR Info şi TVR Cultural s-au închis în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie al TVR în anul 2013, pe vremea când televiziunea publică era condusă de liberalul Claudiu Săftoiu, după cum Paginademedia.ro scria AICI

TVR Info a dispărut, iniţial, pe 15 august, în timp ce TVR Cultural a avut ultima emisie pe 12 septembrie. La momentul respectiv, sarcina „culturală” a televiziuni publice a fost preluată de TVR2, care şi fusese denumit TVR2 Cultural.

TVR Info, televiziunea care a „murit” de două ori în trei ani

ISTORIE. TVR Info, primul canal de ştiri al TVR, a fost înfiinţat în ultima zi din 2008. O perioadă, postul transmitea doar imagini de la camere amplasate în diverse locuri prin ţară: Piaţa Iancului din Bucureşti, Bulevardul Revoluţiei din Arad, Fântâna muzicală din Piteşti.

În 2011, postul începe să se dezvolte şi angajează jurnalişti şi prezentatori. Intră în grilă Adriana MuraruIoana LupeaMircea MarianMalvina Cervenschi. În mai 2011, se relansează.

În august 2012, conducerea TVR a decis închiderea posturilor TVR Cultural şi TVR Info, din raţiuni economice.

Pe 15 august, TVR Info îşi oprea emisia, pe o perioadă de 90 de zile, cu acordul CNA. La câteva luni, în noiembrie, licenţa TVR Info era redenumită TVR News. Sub noul nume, programul era în mare parte preluări Euronews (80%) şi difuzări ale unor jurnale de pe celelalte posturi.

La finele lui 2013, coducerea TVR intenţiona să resusciteze postul de televiziune şi să producă mai mult conţinut, după cum declara la momentul respective Claudiu Lucaci, şeful de atunci al ştirilor TVR. 

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar în 2015, TVR, care trecea printr-un puternic impas financiar (ajunsese cu conturile blocate de ANAF), a cerut CNA retragerea licenţei audiovizuale

Pe 3 august 2015, aproape de miezul nopţii, TVR News îşi înceta emisia cu un „No comment” (program preluat de la Euronews), în care apăreau mormane de gunoaie. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • TVR Cultural în special ar fi binevenit, însă cred că era mai bine să termine întâi modernizarea canalelor existente (de ex. TVR 3 și stațiile regionale să fie trecute în HD).
  • tvr cultural e ok, e nevoie de el, poate ca ingtra si tvr info, desi sunt destule posturi de stiri. Cel mai bine ar prinde insa un TVR 4k, ceva de genul tvr hd de pe vremuri. retransmis la liber de toti operatorii, acest tvr 4k ar promova mai bine tehnologia 4k, in contextul in care f multa lume detine acum tv-uri capabile sa redea continut de acest gen.
  • Anul acesta se împlinesc 10 ani de la desființarea canalelor TVR Cultural și TVR Info (relansat ulterior ca TVR News, dar închis în 2015). E binevenită relansarea TVR Cultural până la lansarea canalelor Simfonica și TV Kult.
  • desi ar fi mai simplu sa schimbe TVR 3 dintr-un canal total neperformant plin de programe locale făcute doar ca sa iei justifice unii cartea de (ne)munca. Studiourile regionale sunt consumatoare de buget fără sa isi mai îndeplinească misiunea locală intr o lume unde orice telefon filmează și orice live pe Facebook aduna mai multi spectatori. TVR 1 trebuie sa renunțe la struțocămilă generalist/talkshow seara de seara. Ca a pierdut toată audienta. Ce o sa vedem la TVR Cultural? Filme care pot fi date pe tvr2 sau știri cu vernisaje și sfințiri făcute de studiourile locale? Probabil vor avea emisiuni culturale și Liana Stanciu și Marină Almasan și Iuliana Marciuc.
  • Inițial, reînființarea TVR Info era propusă de PNL în decembrie 2021, așa a fost scris într-un articol din ziarul Libertatea.

    TVR Cultural s-a închis pe 15 septembrie 2012 și nu pe 12 septembrie 2012.

Trimite un comentariu

sus