Skip to main content

VLOGERII despre noua lege. Mikey Hash: „Antivacciniştii care postează ca nebunii vor fi vizaţi şi ei? E nevoie de reguli“

 
Sursa foto: Facebook/Mihai Alexandru Hash
Sursa foto: Facebook/Mihai Alexandru Hash

Ce spun vloggerii despre noua lege prin care CNA le poate da amenzi? Sunt de acord sau nu? Vor pune mai puţin conţinut? În ce fel va influenţa CNA mediul online?

Publicitate

Am stat de vorbă cu Mihai Alexandru Hash, cunoscut drept Mikey Hash, cu Dorian Popa şi cu Andrei Şelaru - Selly.

În acest prim material, Mickey Hash:

  • El este primul vlogger din România. Făcea Doza de Hash într-o vreme când încă nu se inventaseră în România termenii de vlogger sau influencer. 
  • E pe Youtube din 2011.
  • A trecut pe TV în 2013. Dar a ieşit rapid.
  • Deţine o agentie de creaţie şi producţie video.

Citeşte aici un articol complet despre noile modificări ale legii care îi vizează pe vloggeri.

Mihai Alexandru Hash (Mikey Hash), de vorbă cu Paginademedia.ro, despre noua lege CNA:

  • "E nevoie de reguli"
  • "Are CNA-ul resurse umane suficiente încât să frunzărească tot contentul de pe Internet?"
  • "În primă fază, CNA-ul de online va funcţiona exclusiv pe turnători."
  • "Este Vestul Sălbatic în momentul ăsta pe Internet. E haos."
  • "CNA poate fi folosit şi ca un instrument de reglare de conturi."
  • "Mă gândeam la toţi antivacciniştii care postează ca nebunii pe toate social media. O să fie vizaţi şi ei? Şi sper că da. Pentru că dacă pe TV n-are voie Şoşoacă să vină sau oameni de genul ăsta, presupun că s-ar aplica şi pe Internet."

Paginademedia.ro: Ce poziţie ai în legătură cu noile competenţe CNA pe domeniul online, al vloggerilor?

Mihai Alexandru Hash: Ca şi utilizator old-school al Internetului, pe de-o parte mă întristează pentru că pentru mine Internetul era acest loc liber unde puteai să zici ce vrei tu şi să te uiţi la lucruri care în media tradiţionale erau considerate neadecvate.

Dar pe măsură ce majoritatea oamenilor au avut acces la Internet, s-au stricat lucrurile, ca de obicei. Lucrurile s-au deteriorat şi, din păcate, trebuie să fiu de acord că da, e nevoie de nişte reguli. Oamenii au început să facă ce vor şi este haos.

Pe de altă parte, deja au fost cazuri în care legea din România a atins creatorii de content, cum este cazul celui care a instigat la viol împotriva minorelor şi s-a sesizat un ONG şi a primit interdicţie de la judecător să nu mai posteze câteva luni pe YouTube. Deci, oricum instituţiile aveau uneltele necesare ca să-i oprească.

Articolul 91 alineatul b zice aşa: Consiliul instigă public la săvârşirea de infracţiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios şi grav de a aduce atingere securităţii sau sănătăţii publice, inclusiv securităţii şi apărării naţionale.

Şi mă gândeam la toţi antivacciniştii care postează ca nebunii pe toate social media. O să fie vizaţi şi ei? Şi sper că da. Pentru că dacă pe TV n-are voie Şoşoacă să vină sau oameni de genul ăsta, presupun că s-ar aplica şi pe Internet.

Dar mă întreb eu, are CNA-ul resurse umane suficiente încât să frunzărească tot contentul de pe Internet? Hai că pe TV mai e cum mai e, că sunt un număr limitat de posturi, dar pe Internet se postează încontinuu şi foarte mult.

Ce suspectez eu e că, în primă fază, CNA-ul de online va funcţiona exclusiv pe turnători.

Paginademedia.ro: În ce fel te influenţează personal noilor modificări ale legii audiovizualului? Vei fi mai atent la conţinutul creat? Vei face mai puţin conţinut video?

Mihai Alexandru Hash: Da, cred că e imposibil să nu ai in the back of your mind faptul că cineva acolo ar putea să-ţi dea o amendă pentru ceea ce spui.

N-am avut eu, de-a lungul carierei mele, astfel de episoade, n-am instigat la violenţă. Am părerile mele, care sunt destul de puternice, vizavi de anumite lucruri, dar sunt protejate de libera exprimare.

Orice creator de content, după treaba asta, va fi mult mai precaut pentru că s-ar putea să scapi de cele mai multe ori, dar după cum ştim, instituţiile obişnuiesc să dea un exemplu şi dacă te ia în ţintă, nu scapi.

Paginademedia.ro: Crezi că vor dispărea conturi sau creatori?

Mihai Alexandru Hash: Nu ştiu asta. Probabil. Rămâne de văzut. Cu siguranţă sunt oameni radicali, cum sunt antivacciniştii sau conspiraţioniştii, care se vor autosesiza şi ei şi se vor gândi de două ori.

Paginademedia.ro: Ai dat peste astfel de conţinut care riscă să fie amendat sau sa se lase cu contul suspendat?

Mihai Alexandru Hash: Sunt conturi care zic că de fapt războiul din Ucraina este provocat de ucraineni şi că ei sunt nazişti, cum zice Putin. Şi oamenii ăştia au urmăritori care sunt de acord cu ipotezele astea şi spun şi ei că ruşii sunt minunaţi, mai bine sub ruşi decât sub americani, americanii vor să ne fure ţara.

În opinia mea asta aduce atingere securităţii şi apărării naţionale. Este Vestul Sălbatic în momentul ăsta pe Internet. E haos.

Paginademedia.ro: Şi-atunci, CNA va avea puterea să răzbată?

Mihai Alexandru Hash: Nu. E imposibil să te uiţi la tot contentul ăsta. Platformele se vor alinia şi vor furniza informaţii despre useri pentru că aşa e legea.

Cu ajutorul CNA o să fie multe reglări de conturi printre YouTuberi şi creatori de conţinut. O să se reclame unii pe alţii. Ei se urmăresc între ei, au dramele lor personale şi se vor reclama unii pe alţii în speranţa că CNA va lua măsuri împotriva celuilalt.

Paginademedia.ro: Adică CNA le închide concurenţa!

Mihai Alexandru Hash: Exact. CNA poate fi folosit şi ca un instrument de reglare de conturi.

GALERIE FOTO Mikey Hash

CARTE DE VIZITĂ. Mihai Alexandru Hash sau Mikey Hash a devenit cunoscut prin seria de videoclipuri online Doza de Hash pe care le-a făcut în vremuri tare de demult, prin 2011. El este printre primii vloggeri ai României şi primul Youtuber din România care a atins nivelul de 1 milion de abonaţi, în 2016. 

Totodată, Mkey Hash este primul vlogger "transferat" din online pe TV. În 2013 a realizat emisiunea iComedy la Antena 1, unde a fost coleg de prezentare cu Mihai Bendeac. Un an mai târziu a ieşit însă din echipă.

Deţine o agentie de creaţie şi producţie video,Viral Studios prin intermediul căreia face campanii, dar şi emisiuni online pentru branduri. ˆ este unul dintre creatorii aplicaţiei Home Stash care stochează fotografiile din telefon pe un hard-disk extern.

Mikey Hash în cifre media:

Cel mai recent vlog pe YouTube al lui Mikey Hash:

Mikey Hash în alte articole Paginademedia.ro:

Mikey Hash produce o emisiune de educaţie financiară pe Youtube, în parteneriat cu BCR

VIDEO. Mikey H, despre momentul Antena 1: După ce am intrat pe TV, mi-au scăzut afişările la jumătate. Oamenii s-au simţit trădaţi

Schimbări la iComedy: iese Mikey Hash. "Va fi implicat în alte proiecte". Intră Buzdugan, Pavlu şi Bordea

VIDEO. Buhnici, Irina Rimes sau Mikey Hash, printre influencerii implicaţi într-o campanie de donare de sânge

A apărut o agenţie de influenceri de nişă. E condusă de sora lui Mikey Hash. Ce domenii acoperă

S-a decis câştigătorul „talent show-ului” cu vloggeri organizat de Coca-Cola. Mikey Hash i-a fost mentor

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    ce ***... asta e metoda rusilor cand sunt intrebati de ce au atacat ucraina. si raspund: dar sua cand au atacat vietnamul? asa si penibilul asta, ii arde de vaccinisti sau de antivaccinisti, in loc sa raspunda de felia lui.
  • Beau vaccinul ca pe apă Beau vaccinul ca pe apă
    Se bagă și el în seamă. El crede că CNA devine un instrument de cenzură precum Twitter ( și se mândrește cu asta). Ideea e că legea se referă la încalcări ale Codului Penal, nu la conținut politic de genul vaccin, schimbări climatice și alte teme d-ale voastre. Marile modele ale adolescenților nu înțeleg nici măcar minimum dintr-o lege.
  • Andrei Andrei
    Am crezut că ăsta e mai matur și vede dincolo de cenzură. Să înțeleg că oricine e împotriva obligării populației să-și injecteze un lichid în corp( ineficient- a spus Rafila acum 2-3 zile, textual) trebuie rejectat de pe internet? Ăsta nu a citit legea. Legea se referă la încalcări ale legii, nu la suprimarea Articolului 30 din Constituția României. Legea asta e despre cu totul altceva, ce legătură au antivacciniștii? Doamne ferește

Trimite un comentariu

sus