Skip to main content

„Antisemitism în forma lui pură!” Global News TV, amendată pentru discursul unor personaje precum Horia Moculescu, în emisiunea Adrianei Bahmuţeanu. CNA, plângeri penale pentru cei care au negat Holocaustul

 
„Antisemitism în forma lui pură!” Global News TV, amendată pentru discursul unor personaje precum Horia Moculescu, în emisiunea Adrianei Bahmuţeanu. CNA, plângeri penale pentru cei care au negat Holocaustul

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis amendarea postului Global News cu 30.000 de lei pentru o emisiune a Adrianei Bahmuţeanu, „Starea de veghe” din 21 martie, pentru afirmaţiile antisemite ale unor invitaţi. 

Publicitate

În contextul unor dezbateri despre orele de istorie din şcoală, invitaţii Dan Grăjdeanu, şeful organizaţiei neolegionare Frăţia Ortodoxă, şi Marina Ioana Alexandru, avocat şi activist civic, au declarat că românii nu au fost antiseimiţi.

„A venit vremea să facem o distincţie foarte clară în ceea ce ne priveşte pe noi, aici, în acest spaţiu carpato-danubiano-pontic, între Holocaustul care a fost făcut pe teritoriul României ocupate şi care nu a fost făcut de noi, ci au fost făcut, a fost făcut de alţii, cum, de altfel, este de notorietate la nivel mondial lucrul acesta, da, şi neparticiparea poporului român şi a românilor la Holocaust”, a spus Marina Ioana Alexandru, potrivit monitotrizării CNA. 

În aceeaşi emisiune a mai fost difuzat şi un interviu cu compozitorul Horia Moculescu, preluat de pe site-ul ActiveNews, care a spus: 

„Românii n-au fost antisemiţi. În România n-a existat un Holocaust şi numai interese meschine actuale, da, ne duc până acolo unde noi am fost singura ţară unde s-au salvat evreii din Europa, singura ţară. Pe aici s-au scurs toţi din Polonia, din Cehoslovacia, din Ungaria ca să se salveze.

Şi ne fac pe noi autori de Holocaust? Păi cum se recunosc aşa ceva? Când am avut atâţia prieteni buni evrei şi care ei nu recunoşteau Holocaust-ul! Mălineanu nu recunoştea Holocaust-ul, cu Profeta nu recunoştea Holocaust-ul, Giroveanu nu recunoştea Holocaust-ul.”

În acest context, Adriana Bahmuţeanu a avut o reacţie: 

„Opinia domnului Horia Moculescu, înţelegem, poate şi vârsta este înaintată, poate nu mai ţine minte.

Dacă nu mai ţine minte domnul Horia Moculescu, îi aduc eu aminte pentru că mie îmi povestea bunicii despre acea perioadă în care au ascuns evrei în pivniţă, tocmai ca să nu fie luaţi şi deportaţi şi duşi la Auschwitz.

Deci, aici aş vrea să îl contrazic un pic pe stimabilul domn Horia Moculescu, pentru că a existat un Holocaust ale evreilor în România, deşi populaţia civilă a încercat să protejeze această naţiune cu înlocuitoare, a încercat să-i protejeze pe evrei în virtutea relaţiilor de amiciţie, de prietenie, chiar de rudenie, pentru că erau multe familii mixte români cu evrei ş.a.m.d. Deci, iată...”

Membrii CNA au decis, în unanimitate, sancţionarea televiziunii cu 30.000 de lei. În plus, forul audiovizual a adecis să sesizeze Parchetul General întrucât negarea Holocaustului este interzisă de lege, dar a decis să sesizeze şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„Mi-aş fi dorit să vorbesc cu doamna Bahmuţeanu, realizatoarea emisiunii, care pe alocuri a intervenit foarte prompt şi foarte corect şi a echilibrat nişte aberaţii enorme ale invitaţilor legat de Holocaust. Dar în acelaşi timp nu a intervenit deloc la alte aberaţii. Aici mă gândesc în primul rând la afirmaţiile că elevii din România nu învaţă istoria României în şcoli, în schimb învaţă istoria Holocastului şi în secuime istoria Secuilor.

Nu ştiu de ce nu au fost corectate aceste afirmaţii. (...) Antisemitism în forma lui pură. Să negi Holocaustul e interzis de lege în primul rând.”

„O să propun doar 30.000 de lei având în vedere intervenţia doamnei Bahmuţeanu”, a explicat Orsolya Borsos, membru CNA, cea care a propus amenda. 

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, a declarat la rândul său: 

„Eu cred că ar trebui să avem două tipuri de reacţii. O reacţie legată de ce s-a întâmplat pe post, ţinând cont de intervenţia doamnei Bahmuţeanu. Şi, în al doilea rând, să transmitem Parchetului aceste declaraţii făcute de nişte persoane pe un post de televiziune şi care, e adevărat ele au fost combătute, dar afirmaţiile au fost făcute.

Prin urmare încadrarea penală în ce priveşte negarea Holocaustului şi tot ceea ce am audiat mai înainte s-a înfăptuit. Încălcarea legii s-a produs. Nu este suficientă reacţia Adrianei Bahmuţeanu.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus