Publicaţiile tabloide au cele mai mari şanse să depăşească situaţia de criză, spune Cristian Tudor Popescu într-un interviu acordat Evenimentului zilei. De ce? “Nu au nicio limită.”
Din interviu:
- "Un ziar de calitate îşi autorestrânge posibilităţile de a ieşi din criză, în timp ce tabloidele nu au nicio limită. Pot face orice: mâine vor pune un sân tăiat alături de o zambilă de 8 Martie, se practică morbidul alături de porno. Nu ştiu câtă competenţă în psihanaliză au ăia acolo la tabloide, dar se practică aceste combinaţii: un coşciug cu Marian Cozma şi, alături, un crac de fată de la pagina 5."
- "În momentul în care vezi pe cineva rănit grav, accidentat, ai un sentiment de „să fie la el acolo”. Poate că eu sunt un ratat, poate că trăiesc de azi pe mâine, dar uite că ăla este mort, se poate şi mai rău. Ăsta este un sentiment reconfortant să vezi oameni foarte bolnavi, morţi şi să spui: eu trăiesc!"
- "Există şi acolo o artă a tabloidului. M-aş descurca, dar nu aş face-o niciodată."
- "Trusturile de presă sunt folosite de moguli pentru a atinge obiective politice. Şi, prin intermediul politicului, se realizează obiectivul de afaceri. Cum să foloseşti o televiziune ca să-ţi promovezi afacerile? (...) Metoda este cea pe care a enunţat-o domnul Vîntu: îţi plasezi oamenii în structurile de decizie, inclusiv politică, în structurile care pot lua o hotărâre, să dea o ordonanţă, şi cu ajutorul lor - prin promovarea şi controlul lor prin media - poţi să realizezi un obiectiv de afaceri."
Dacă statul ar avea un program pentru susţinerea presei, CT Popescu spune că s-ar cere o condiţie de bază: respectarea codurilor deontologice.
Cristian Tudor Popescu:
"Dacă dă aceşti bani, ar trebui să şi ceară ceva în schimb. Aceşti bani trebuie direcţionaţi exclusiv pentru exercitarea meseriei de jurnalist, nu pentru subvenţionarea abonamentelor, cum se prac tică în Franţa. Ci, de pildă, pentru a încuraja jurnalismul de teren. Dacă aş fi guvern acum, aş cere în schimb ca breasla să se angajeze să respecte codul deontologic produs şi propus de ea însăşi."
"Lumea vrea să citească “e bine, e rău, da, nu”. Nu ce este şi rău, şi bine. Exista în anii ’90 un cititor polemic. Duc o lipsă teribilă de acest cititor. Nu cretineţii şi netandertalii de pe forum."
"Netul este paradisul interactivităţii. Dacă nu îţi place cum scrie boul ăla de Popescu, scrii tu."
Interviul pe larg, în EVZ, AICI
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu