Skip to main content

EXCLUSIV: Mario Garcia, cel mai bun om pe concept de presă, redesenează România liberă

 

mario-garcia-12Cel mai bun om pe concepte de presă lucrează pentru un ziar românesc. Celebrul Mario Garcia a semnat cu România liberă pentru a redesena întregul ziar.

Publicitate

Mario Garcia a fost în România în ultimele zile şi a bătut palma cu ziarul România liberă.

În urmă cu câteva luni, Mario Garcia, prezent la Bucureşti, califica designul României libere drept unul “old fashion”.

Garcia, despre România liberă, în aprilie: “Este un ziar care arată ca în anii 90

Foto: Laurenţiu Obae

Mario Garcia îşi anunţă noul client pe blogul personal:

“Suntem în România pentru a regândi conceptul România liberă, unul dintre cele mai vechi ziare (1877). Are o arhivă care surprinde istoria bogată a României şi toate schimbările politice, culminând cu revoluţia de la 1989”, spune Garcia pe blogul lui.

„Despre piaţa ziarelor, Garcia spune că 12 titluri cotidiene apar zilnic în Bucureşti, de la cele mai “colorate” tabloide, precum CanCan, până la ziarele clasice, mai “formale”, precum România liberă, Adevărul, Evenimentul zilei şi Cotidianul.”

Unul dintre punctele forte ale României libere, după Mario Garcia: reportajele incognito, sub acoperire, f[cute lunar, însoţite de variante multimedia (înregistrări video şi audio).”

Iată ce spunea Mario Garcia despre ziarele româneşti, când a venit, la Bucureşti, la Conferinţa Inovaţia în Media:

Business Standard: a fost primul ziar prezentat şi apreciat de Mario Garcia. Este bine organizat, însă nu are un standard, nu e consecvent. Arată contemporan, însă în interior sunt multe elemente mai mult de decor, decât funcţionale. Chiar şi aşa, Business Standard ar merita un Oscar pentru design.

Adevărul: inspiră energie. Însă nu ştiu cui i se adresează, celor de 18 ani sau părinţilor lor? Este bine organizat în prezentarea materialelor. Unele pagini sunt chiar prea nervoase. Arată spaniol.

Cotidianul: consecvent şi standardizat, chiar plictisitor pe alocuri. Îi plac titlurile

Evenimentul zilei: bine organizat, are un look american. Parcă e un ziar din Indianapolis.

Ziarul financiar: prea mult text. Prea încărcat. Este ca o cărămidă. Dar până la urmă, cititorii sunt testul cel mai bun.

Gândul: Paginile interioare sunt mai interesante decât prima pagină. A apreciat editorialul de pe prima pagină şi cei trei w din titlu, care fac trimiterea şi la varianta online.

Romania liberă: Old fashion. Este un ziar care arată ca în anii 90.

Gazeta sporturilor: Îmi place foarte mult. Are pagini de interior foarte puternice. Poza te prinde, iar celelalte elemente te ţin captiv pe pagină.

Libertatea: seamană cu Bild. Nu mă pronunţ, nu m-am simţit niciodată confortabil cu astfel de ziare

Cancan: Tutti frutti. Are toate culorile posibile. Este dezorganizat. Unde sunt ierarhiile? Pentru publicul lor, probabil e cel mai bun design.

ProSport: Bine organizat.

Jurnalul naţional. Pe un ton ironic: “Nu înţeleg ce vrea să facă - e pentru a medita, e vorbade o mănăstire, de e o biblitecă?”. Cred că are audienţa opusă Cancan.

Cine este Mario Garcia (sursa: EVZ)

A colaborat cu peste 450 de organizaţii media

“În cei peste 30 de ani de când lucrează în industria media, a colaborat cu peste 450 de organizaţii din domeniu: s-a ocupat de redesenarea unor publicaţii de primă mână, precum The Wall Street Journal, Miami Herald, The Philadelphia Inquirer, Handelsblatt sau Die Zeit. Este fondatorul Garcia Media şi se ocupă de supervizarea tuturor proiectelor.

Se consideră în primul rând profesor. Şi-a început cariera ca profesor de jurnalism şi consultant pentru diferite publicaţii la colegiul în care s-a format, Miami- Dade. A devenit, în 1976, profesor de artă grafică la Syracuse University’s Newhouse School of Public Communications, iar între 1985 şi 1991 a predat la University of South Florida.

În acelaşi timp, a ţinut cursuri la universităţi din 14 ţări ale Europei şi Americii Latine. A fondat cursul de grafică şi design la Poynter Institute for Media Studies, la care este afiliat şi în prezent. A ţinut peste 150 de seminarii pentru American Press Institute.“

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • janice janice
    poa' sa-l redeseneze de 1000 de ori daca nu se schimba nimic in continut.
  • Ionescu Ionescu
    RL a fost redesenata de Iulian Puiu (Reply)
  • teo teo
    cine a desenat ultima oara rl?
  • FLORIN CIRSTEA FLORIN CIRSTEA
    cu parere de rau, dar Paul are dreptate.
  • Paul S Paul S
    ce i-a pacalit!
    pai de ce crezi ca a zis ca-i invechit?
    ca sa-l innoiasca el, nu?
    daca tin minte articolul respectiv, la fiecare a gasit ceva de imbunatatit.
    petrisor, eu in calitate de expert in orice, iti pot zice la rice ora ca site-ul tau mai poate fi imbunatatit.
    dar, iti voi zice abia peste cativa ani, cand vei fi milionar.
    ca sa ma angajezi pe mine sa-l "refrechisez".
    am invatat o treaba de la consultantu' asta!
  • Petrisor Petrisor
    Ok, să-l schimbe dar s-o dea afară pe Sabina Fati că altfel degeaba il redesenează. Şi să nu mai aducă laude palatului din deal

Trimite un comentariu

sus