Skip to main content

Amenzi de peste un miliard de lei în campania electorală. Campionii sunt Antena 3 şi Realitatea TV

 

Televiziunile au încasat în campania electorală amenzi totale de 102.500 de lei (peste un miliard de lei vechi). Campioane al primului tur la prezidenţiale au fost canalele de ştiri Antena 3 şi Realitatea TV, dar de amenzi nu au scăpat nici OTV şi B1 TV.

Publicitate

Într-o campanie atipică, fără dezbateri, în hora electorală au intrat, în premieră şi jucători surpriză: canalele de muzică populară Etno TV şi Taraf, ambele deţinute de Silviu Prigoană, acum deputat PDL. O premieră cu o gaură de 20.000 în buzunarul parlamentarului.

Carmen Andronache a făcut o situaţie detaliată a penalizărilor primite de posturile TV. Antena 3 este lider atât ca număr de sancţiuni, cât şi ca valoare – 42.500 de lei (425 milioane). Realitatea a cumulat amenzi de 17.500 de lei (175 de milioane).

Cele mai multe sancţiuni, după cum se va vedea în continuare, au pedepsit prezentarea neechilibrată şi imparţială a candidaţilor. Au fost şi cazuri anti Băsescu (Antena 3), dar şi vădit în favoarea actualului preşedinte (B1, Etno TV).

Iată situaţia pe posturi, detaliat:

Antena 3 – o campanie dezechilibrată

INTERVIU DAN VOICULESCU - ZIARUL GANDULPostul de ştiri din grupul Intact a primit cele mai multe amenzi – patru, dar şi cele mai consistente – 42.500 lei (425 de milioane de lei vechi).

Păcatul cel mai frecvent al postului deţinut de familia Voiculescu, invocat de CNA la momentul stabilirii amenzilor, a fost lipsa unei prezentării echilibrate şi imparţiale a candidaţilor.

Cea mai grasă amendă primită de Antena 3, în valoare de 15.000 de lei (150 milioane), a fost votată pe 19 noiembrie. Motivul? Dezechilibrele constatate în reflectarea campaniei electorale. La emisiunele de dezbateri ale postului PSD+PC a avut 22 de participări, PNL 18, în timp ce PDL şi UDMR nu au avut nicio reprezentare.

Din motivaţia CNA:

În perioada monitorizată (23 octombrie – 9 noiembrie), postul Antena 3 a difuzat emisiuni de dezbatere electorală, în cadrul cărora candidaţii, reprezentanţii partidelor politice şi a alianţelor politice au beneficiat de prezenţa în emisiuni, după cum urmează: PSD+PC - 37 de apariţii, PNL - 28 de apariţii, PRM - 6 apariţii, UDMR - 3 apariţii, candidatul Traian Băsescu - 4 apariţii candidatul independent Sorin Oprescu - 3 apariţii, candidatul independent Eduard Manole o apariţie. Candidatul independent Constantin Potîrcă nu au avut nicio apariţie.

Realitatea TV – declaraţii electorale în ziua alegerilor

sorin-ovidiu-vintu6Pe locul doi, în clasamentul celor mai amendate televiziuni din campania electorală de până acum se află Realitatea TV. Televiziunea patronată de Sorin Ovidiu Vîntu a cumulat amenzi în valoare de 17.500 de lei (175 de milioane de lei vechi). Cele mai frecvente abateri făcute de Realitatea TV au fost, la fel ca în cazul Antena 3, dezechilibrele în prezentarea candidaţilor precum şi difuzarea unor mesaje şi comentarii cu conţinut electoral cu mai puţin de 24 de ore înainte de ziua alegerilor.

Una dintre cele mai semnificative amenzi încasate de Realitatea, în valoare de 5.000 de lei, a fost dată de CNA pentru intervenţiile părtinitoare ale unor lideri politici precum Adriean Videanu (vicepreşedinte PDL), Norica Nicolai, (vicepreşedinte PNL) şi Victor Ponta ( vicepreşedinte PSD) chiar în ziua alegerilor.
Legislaţia în viguare privind reflectarea campaniei electorale interzice intervenţiile politicienilor care aparţin unor partide care susţin candidaţii înscrişi în lupta pentru scaunul prezidenţial

OTV – Băsescu şi Vadim, preferaţii lui Diaconescu

dan-diaconesc-db4Cu o sumă a amenzilor de 12.500 lei (125 de milioane), postul lui Dan Diaconescu s-a clasat pe locul trei. Cea mai semnificativă amendă încasată de OTV, în valoare de 10.000 lei, a fost rezultatul lipsei de echilibru şi imparţialitate. Astfel, în perioada 10 – 16 noiembrie, Traian Băsescu şi Corneliu Vadim Tudor au fost singurii candidaţi prezenţi în emisiunile electorale de la televiziunea lui Diaconescu. Ceilalţi zece candidaţi au fost pur şi simplu ignoraţi.

B1TV – simpatia pentru Băsescu a costat 10.000 de lei

radu-moraru4B1TV a luat o amendă în valoare de 10.000 lei pentru prezenţa inechitabilă a candidaţilor în emisiunile electorale din perioada 10 - 17 noiembrie. Traian Băsescu a fost cea mai frecventă figură care a putut fi văzută în emisiunile cu caracter electoral de la B1 TV – a apărut de 15 ori. La mare distanţă faţă de actualul preşedinte, Mircea Geoană a apărut de două ori la B1TV, Sorin Oprescu o singură dată, iar ceilalţi nouă candidaţi n-au avut nicio apariţie

Traian Băsescu a cântat şase ore la Etno TV şi cinci la Taraf. Preţul – 20.000 de lei

silviu-prigoana-cotidianul2Posturile muzicale ale lui Silviu Prigoană şi-au împărţit frăteşte amenzile: fiecare s-a ales cu o gaură de 10.000 de lei.

Etno TV şi Taraf TV au promovat un singur candidat dintre cei 12 angajaţi în cursa prezidenţială. Evident, Traian Băsescu. La Taraf TV a avut parte de aproximativ cinci ore de promovare, iar la Etno TV peste şase ore. În rest, niciun alt candidat dintre ceilalţi 11 nu a avut privilegiul de a se promova pe aceste două televiziuni.

Precizare: Campania electorală petru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a debutat pe 23 octombrie şi s-a încheiat 21 noiembrie la ora 07.00 dimineaţa.

Amenzile primite de posturile TV în campania electorală

Antena 3 – 42.500 de lei
Realitatea TV – 17.500 de lei
OTV – 12.500 de lei
B1 – 10.000 de lei
Etno TV – 10.000 de lei
Taraf TV – 10.000 de lei

Surse foto: Gândul, Evenimentul zilei, Cotidianul

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Popa Cristina Popa Cristina
    Cred ca amenzile sunt mult sub valoarea prejudiciilor cauzate de aceste posturi TV (ma refer la toate posturile amendate). Un cuantum mai mare al amenzilor ar descuraja, poate, transformarea emisiunilor TV in agresiuni permanente la adresa noastra, a telespectatorilor.
  • tudor tudor
    credeti ca e cineva afectat?? incasarile pe care le-au avut acopera insutit aceste amenzi!!! ar trebui sa fie reglementari drastice, ori amenti de cel putin 10ori mai mari sau, in cazul unor abateri grave sau repetate, sa se decida sanctiuni seriose!
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Banii din amenzi ajung în marea găleată a bugetului. La bugetul mare, nu la cel al CNA.
  • unde se duc banii? unde se duc banii?
    Petrisor,
    ajuta-ne, te rog, cu un tracking real pe destinatia finala a banilor din amenzi.
    ar fi interesant sa vedem ce se intampla cu banii incasati din aceste derapaje.
    multumim!

Trimite un comentariu

sus