Skip to main content

EXCLUSIV: Ce rol a avut Cozmin Guşă în înlocuirea Antenei 1 cu TVR 1 în Moldova?

 

Într-un interviu acordat în exclusivitate paginademedia.ro, Guşă spune ce rol a avut în schimbare şi care au fost motivele pentru care Antena 1 a fost înlocuită cu TVR 1 în Moldova: "A fost un demers de oportunitate şi nu are legătură cu vreo atitudine a mea anti Antene."

Publicitate

De astăzi, TVR 1 va fi retransmis în Moldova pe frecvenţele postului 2Plus, deţinut de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Până astăzi, pe aceeaşi frecvenţă era retrasmisă Antena 1.

Sfătuitorul lui Plahotniuc, prin compania Convergence, este Cozmin Guşă, prezent pe piata din Moldova, cu această firmă de consultanţă, de jumătate de an.

Cozmin Guşă, în exclusivitate pentru paginademedia.ro:

Bineînţeles că am avut un rol, dar acest rol nu a vizat caracterul de business al deciziei şi nu a fost deloc orientat împotriva Antenei 1. Prezenţa TVR pe piaţa din Moldova era un lucru mai mult decât necesar, cu ingrediente de strategie geopolitică care vizează inclusiv intergarea europeană a Republicii Moldova.

A fost un demers de oportunitate şi nu are legatură cu vreo atitudine a mea anti Antene. Cu atât mai mult cu cât sunt legat de trustul Intact, fiind unul dintre foştii conducători ai acestui trust până în 2000 (n. red: a fost director general al Companiei Jurnalul şi director de dezvoltare al întregului trust de presă al familiei Voiculescu.)

Petrişor Obae: De ce e mai bine cu TVR decât cu Antena 1?

Cozmin Guşă: Sunt două motive. Primul motiv, obiectiv, care vizează acea componentă de strategie geopolitică pe care nu o putea îndeplini decât televiziunea de stat din România. A doua componentă, subiectivă, faptul că marea majoritate a moldovenilor de vârstă matură au crescut cu programele TVR şi le doreau din nou prezente în audiovizualul moldovenesc.

Te referi la TVR ca ca la televiziunea de stat, nu publică. De ce?

Pentru că TVR nu a fost niciodată o televiziune publică, ci una care se subordona strategiilor puterii, indiferent care a fost această putere.

Se întâmplă şi acum?

100%.

Cine a cerut schimbarea?

Solicitarea a fost realizată atât de la nivelul mediilor diplomatice româneşti, prin persoana ambasadorului de acolo, care are un merit evident în revenirea TVR în Moldova (Marius Lazurcă), cât şi, bineînţeles, ale solicitărilor TVR, legitime şi de înţeles.

Ca business, ce are de câştigat Plahotniuc cu TVR 1?

Deocamdată are de plătit, nu are de câştigat din punct de vedere finanaciar. Sunt sume importante pentru retransmisie, pe de o parte şi, pe de altă parte, Plahotniuc are de investit în promovarea imaginii noului post pe care, dacă va fi suficient e inteligent în business, o să şi reuşească să recupereze parte din aceste investiţii.

Din ce îşi scoate banii?

Doar din publicitate.

Cum se vor împărţi banii din publicitate?

Sunt date de business care privesc cele două entităţi comerciale.

Ca principiu, va fi o împărţire a veniturilor între 2Plus şi TVR?

Ca principiu, da. În mod teoretic, potenţialul cu TVR e unul mai slab decât cu Antena 1. Practic, însă, Plahotniuc se angajează să crească businessul prin puteri proprii, pentru ca mai apoi să poată să beneficieze.

Tu ai fost un sfătuitor. Ce a contat mai mult, zona de business sau cea geopolitică?

Este un lucru pe care nu pot să îl comentez, deşi îl cunosc. Specialiştii îşi dau seama cu siguranţă.

Foto: Liviu Chirică, Mediafax Foto

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • viper viper
    cum naiba se brodi taman acu cind s-a schimbat conducerea tvr ?????? sau trebuie vopsiti in portocaliu si basarabenii ca doar b.a.s.e are nevoie la parlamentare de sprijin pt. pedelei
  • sile sile
    ce dracu, bre! doar a zis-o guse insusi! interesul strategic! asta a fost cand s-a luat, e si acum cand se da inapoi. cum scapa analistii romani chifteaua cea mai fierbinte din tigaie chiar de sub nasul lor. a, apropo! asta nu e o stire de media - tv. e o stire de mae - fsb.
    ia, mai bine sa vedem noi de ce a facut blatul cu tvr-ul chiar plahatniuk insusi si dupa aia mai vorbim! hai cu replyu' neamule! ba! replyu se executa, nu se discuta!
  • laurentiu laurentiu
    nu stiam ca Guse este asa jmecher :)
  • Horea Horea
    Ce intrebare mai pune si "o baie" asta: "De ce e mai bine cu TVR decât cu Antena 1?".
    Nu cumva ai vrea ca si moldovenii, de peste ... , sa devina un popor mogulizat?!

Trimite un comentariu

sus