Skip to main content

INTERVIU. Mărgineanu, acum şi vedetă TV: Corneţeanu a vrut să fie impresarul meu

 

Răzvan Corneţeanu mi-a propus să fie impresarul meu”, spune Mihai Mărgineanu despre perioada în care artistul de acum vindea publicitate pentru publicaţiile Capital şi Libertatea.

Publicitate

Se întâmpla acum mai bine de 11 ani, la o petrecere a grupului Ringier, unde Corneţeanu era director, povesteşte Mărgineanu într-un interviu pentru Paginademedia.ro. Serioasă sau doar o glumă, oferta n-a ajuns la un rezultat.

Începând din 5 martie, solistul va prezenta o emisiune de tip pamflet la B1 TV, în fiecare sâmbătă seara, de la ora 21.00. Noul program se va numi Bazar Bizar. Din echipa emisiunii, care este produsă de Mondofilm, mai fac parte Cătălin Neamţu – “co-prezentatoare” şi colegii de trupă ai lui Mihai Mărgineanu.

Din interviu:

  • Despre emisiunile care îi plac: "Răzvan şi Dani, prima. Este evident că este preferata mea, pentru că sunt prietenii mei. Mi-a plăcut Românii au talent, foarte bună producţie. Nu îmi place Dansez pentru tine, atâta lacrimă într-o emisiune de divertisment eu n-am văzut nici la OTV.
  • Despre vremurile când vindea publicitate: "Cu Corneţeanu mă înţelegeam cum s-au înţeles toţi subalternii lui, un fel de şoarecele şi pisica. El era pisica şi eu eram şoarecele, mă ascundeam din când în când."
  • Propunerea: "Corneţeanu mi-a propus la un moment dat, la o petrecere a firmei, să devină impresarul meu şi el să ia doar 10%. Vorbim de anul ’99 sau 2000. A făcut rău că nu s-a făcut impresarul meu, era bine."
  • Despre invitaţi: "Cei mai dificili ar fi politicienii plicticoşi. Există politicieni foarte puţini, care sunt spumanţi şi deştepţi şi care au iniţiativă. Şi există politicieni plicticoşi, ăia cred că sunt cei mai periculoşi, ăia îţi îngroapă emisiunea."
  • Despre emisiune: "Eu nu mă uit la ştirile de la ora cinci. Există tâmpiţi care se uită, ăia care nu au bani să-şi plătească nici întreţinerea. Noi vrem să facem altceva, să nu aducem cretini şi cretine în platou."

INTERVIUL, PE LARG:

Carmen Andronache: De ce Bazar Bizar?

Mihai Mărgineanu: Bazar Bizar pentru că adresa mea de mail se numeşte bizarul şi pentru că li s-a părut producătorilor o idee foarte bună. Eu nu sunt foarte foarte încântat.

Mai este o emisiune care se numeşte Biz Bazar, pe TVR...
Habar nu aveam. Repet, bizar, pentru că mie mi se spune bizarul. Probabil că sunt şi un pic bizar.

Am înţeles că emisiunea pe care o s-o faci este una de tip pamflet..
Da, mă rog, eu am făcut genericul emisiunii dintr-o piesă celebră a lui Django Reinhardt şi pe finalul genericului tot eu spun că “această emisiune nu este numai un pamflet, aşa că trataţi-o ca atare”.

De obicei, lucrurile serioase se spun în glumă, ca să se înţeleagă mai bine. Mie mi se pare că m-am urcat într-un tren exact, care s-a oprit la fix în gară, apropo de “altfeltizare”. Stau de vobă cu o grămadă de oameni, care îmi spun acelaşi lucru, invariabil, şi chiar cu aceleaşi cuvinte “ne-am săturat de târfe care devin vedete peste noapte, ne-am săturat de fotbalişti, care îşi iau mobile cu diamante de 10.000 de dolari, ne-am săturat de...”. Şi, cu toate astea, cei din televiziunile comerciale spun că asta vor oamenii, vor să vadă grase în coşciug la Capatos.

Oamenii nu vor să vadă asta, sunt singur de acest lucru. Oamenii se uită şi râd sarcastic, la un moment dat, fac haz de necaz “ia uite ce mai dau şi ăştia”. Eu sper să aduc oameni interesanţi.

Mircea Badea este mai mult decât un pamfletar

Şi emisiunea lui Mircea Badea este anunţată ca fiind un pamflet...
Nu, este foarte simplu. Se pare că este o regulă legală, trebuie să spui la un moment dat “trataţi-o ca atare, nu ne daţi în judecată, chiar toţi acum”. În ultimii 15 ani, în România, s-a instituit o regulă a datului în judecată. Cum îi spui unuia ceva ce nu-i convine, pac te dă în judecată că i-ai lezat imaginea. Şi atunci, ca să fie acoperiţi din punct de vedere legal, anunţă la finalul emisiunii, “această emisiune este un pamflet, aşa că trataţi-o ca atare”. Dar, Mircea Badea este mai mult decât un pamfletar, este un observator şi un comentator foarte bine informat.

Ai o rubrică care se numeşte “Interzis proştilor”. Nu e cam riscant?
Se pare că este o rubrică “Interzis proştilor”, noi am vrut să facem o rubrică, care să se numească „Prostie.ro” şi nu mi se pare deloc riscant dacă ar fi, dacă s-ar da curs unei asemenea rubrici, pentru că proştii nu înţeleg, iar deştepţii se amuză. Nu văd ce risc ar avea.

Nu îmi place Dansez pentru tine, atâta lacrimă într-o emisiune de divertisment n-am văzut nici la OTV

Vorbeai mai devreme de divertismentul televizat, ce părere ai de emisiunile de divertisment româneşti?
Unele sunt bune, altele sunt proaste.

Spune-mi câteva emisiuni care îţi plac.
Răzvan şi Dani, prima. Este evident că este preferata mea, pentru că sunt prietenii mei. Mi-a plăcut Românii au talent, foarte bună producţie. Nu îmi place Dansez pentru tine, atâta lacrimă într-o emisiune de divertisment eu n-am văzut nici la OTV.

Ce-ţi place mai mult dintre Divertis, emisiunea lui Bendeac (În puii mei) şi Cronica Cârcotaşilor?
Cronica Cârcotaşilor, Bendeac şi Divertis. Deşi dacă mă întrebai acum 15 ani de zile spuneam clar Divertis, fără nimic altceva.

Este prima ta experienţă ca realizator TV?
Eu sunt un prezentator, alături de prietenii mei din trupă şi de “co-prezentatoare”, pentru că m-am gândit să iau ca prezentatoare nu o tâmpită, ci un om cu o facultate de teatru terminată, nu sexos, că nu avem ce face cu el sexos, ci deştept. Şi atunci am luat un grăsuţ deştept, actor şi talentat, ce vrei mai mult de atât?

Dar aceasta este prima ta experienţă ca prezentator de emisiune?
Nu este chiar prima. În televiziune am mai făcut o pastilă, asta chiar că era pamflet. Se întâmpla la Răzvan şi Dani, când erau la Naţional TV. Se numea Vreau să fiu preşedinte. Totul a pornit de la faptul că eu spuneam la un moment dat că, dacă aş fi preşedintele ţării, aş interzice multe lucruri, de exemplu aş interzice poşetele la femei. Mi s-a oferit o rubrică de un sfert de oră în emisiunea lor. După aceea am jucat în două filme.

Artistul - vânzător: Corneţeanu era pisica şi eu eram şoarecele

Ai mai lucrat în media, dar pe vânzări, la Libertatea.
La Capital şi la Libertatea, în grupul Ringier.

Cum era atunci? Cum te înţelegeai cu Răzvan Corneţeanu?
Cu Corneţeanu mă înţelegeam cum s-au înţeles toţi subalternii lui, un fel de şoarecele şi pisica. El era pisica şi eu eram şoarecele, mă ascundeam din când în când. E o vorbă mare “în faţa şefului şi în spatele calului să nu stai niciodată”. Corneţeanu a fost un bun organizator şi un mare om de vânzări, până la urmă asta făceam cu toţii, vindeam publicitate, vindeam nişte vorbe. A fost un bun strateg, nu tactician, ci strateg. A avut strategii foarte bune pe timp îndelungat.

Aşa, din punct de vedere uman, eram mai aproape de Lucian Romaşcanu (acum director Cancan, n. red), decât de Răzvan Corneţeanu.

Adică nu prea îţi înţelegea latura artistică?
Ba da, Corneţeanu mi-a propus la un moment dat, la o petrecere a firmei, să devină impresarul meu şi el să ia doar 10%. Vorbim de anul ’99 sau 2000. A făcut rău că nu s-a făcut impresarul meu, era bine.

Pe vremea aceea aveai concerte sau cântai doar pentru prieteni?
Nu, n-aveam niciun concert. Primul concert pe care l-am avut a fost în 2006 şi de atunci am avut vreo 500.

Se va cânta mult în emisiune

În timpul emisiunii, vei avea momente în care o să cânţi?
O să fie multe momente muzicale. Asta este unul dintre lucrurile de care sper să mă ţin şi dacă n-o să pot o să-mi dau demisia. Vrem să chemăm cântăreţi, artişti, nu vrem să chemăm proiecte muzicale formate dintr-un băieţel cu vestuţă în spate şi cu ochelari de soare, care mişcă de un platan. El nu face nimic cu platanul ăla, doar mişcă din nişte butoane.

Crede-mă pe mine pe cuvânt că nu face nimic cu ele. Şi o fată aproape drăguţă în faţă, că la televizor pare altfel, şi cu doi dansatori, că mai nou e la modă. Aşa ceva nu vrem să vedem, nu că nu am fi de acord cu noul curent de muzică "picu-picu, coco jambo", treaba lor, să asculte cine vrea.

Noi, ăia din platou, am depăşit nivelul de "picu-picu" şi de manele, am trecut demult de ele şi pentru că am citit Cei trei muschetari. De la Cei trei muschetari încolo deja sari de manele şi de picu-picu. În momentul în care o să chemăm un artist în platou, trupa mea, care este pe scenă cu toate instrumentele pregătite, fumegânde, ca să zic aşa, va cânta cu invitatul în cauză. Ce va cânta, cum se va cânta, ce jam session facem noi acolo, numai atunci, pe moment, ne vom da seama. Se va cânta mult în emisiune.

Legat de invitaţi, pe cine nu ai suporta să ai în platou?
N-aş suporta să îi am ca invitaţi pe mulţi oameni. Dar, după cum ţi-am spus mai devreme, fiind acest nou trend cu datul în judecată, care să zică “băi, ştii ceva, mi-ai lezat imaginea, te dau în judecată”, de ce să-i spun numele şi să-i fac reclamă aiurea.

Politicienii plicticoşi sunt cei mai periculoşi, ei îţi îngroapă emisiunea

Care ar fi cel mai dificil invitat?
Cei mai dificili ar fi politicienii plicticoşi. Există politicieni foarte puţini, care sunt spumanţi şi deştepţi şi care au iniţiativă. Şi există politicieni plicticoşi, ăia cred că sunt cei mai periculoşi, ăia îţi îngroapă emisiunea.

Cine crezi că o să se uite la emisiunea ta?
Cred că cel puţin trei oameni. Doi dintre ei sunt Răzvan şi Dani, care se uită să mă critice a doua zi. Se va uita şi unul dintre copiii mei, care nu se culcă la ora aia. Deci am trei spectatori garantaţi, de mare calibru.

Spuneai pe blogul tău, că B1TV “din fericire, nu mai este a PDL-ului”.
Da, din fericire, nu mai este a PDL-ului.

Pe acelaşi interval orar, sâmbăta, după ora 21.00, mai este o emisiune de divertisment, ÎnTrecerea anilor, prezentată de Mircea Radu.
Foarte tare. Şi ce să le fac eu? Poate să fie.

Eu nu mă uit la ştirile de la ora cinci. Există tâmpiţi care se uită, ăia care nu au bani să-şi plătească nici întreţinerea

Ce părere ai despre concurenţă?
Nu există nicio concurenţă. Există o falsă părere despre concurenţă în ţărişoara noastră. Este loc pentru toată lumea, momentan. Încă nu există concurenţă adevărată pentru dacă ar fi concurenţă adevărată s-ar măsura altfel rating-ul. Atâta timp cât ratingul se va calcula cum se calculează acum, adică prost, vom avea parte de toate porcăriile.

Eu sper să avem rating, ca să poată exista emisiunea. Dacă nu vom avea rating, adică după măsurătorile alea ciudate nu vom fi în grafice, cât de cât, emisiunea nu se va mai face, evident că nu vor fi bani. Dar eu sper ca în viitor să se măsoare ratingul cel puţin ca la americani. E foarte simplu, să iei situaţiile de la societăţile de cablu, nu după cei 2.000 de oameni care au telecomenzi şi care când pleacă de acasă lasă pe ceva.

Există o perioadă de probă?
Nu ştiu dacă există o perioadă de probă, probabil că nu există o perioadă de probă. Eu vreau să fie altceva, noi vrem să aducem oameni care să aibă ceva de spus şi care sunt ascultaţi de altă categorie de ascultători, o categorie de oameni care nu se uită la televizor pentru că nu au la ce să se uite.

Nu poţi să te uiţi la ştirile de la ora cinci, eu nu mă uit la ştirile de la ora cinci. Există tâmpiţi care se uită, ăia care nu au bani să-şi plătească nici întreţinerea. Noi vrem să facem altceva, să nu aducem cretini şi cretine în platou.

Sunt o grămadă de oameni deştepţi. Îmi spune Răzvan “îi aduci pe ăia o să ai 0,1 rating”. Ală 0,1 dacă îl fac cu oameni pe care vreau să-i aduc, eu sunt foarte mulţumit. Unu după virgulă, ăia sunt ai mei, pentru că B1 TV în perioada aia de timp are zero, înţelegi.

Andreea Godeanu, despre formatul emisiunii:

Bazar Bizar – divertisment de sambătă seara, prezentat de Mihai Mărgineanu, o emisiune – pamflet pentru oameni deştepţi, o alternativă la invazia producţiilor de calitate îndoielnică care acaparează piaţa media. (...) Artele invitate: muzica, teatrul (în toate formele sale, de la pantomimă la stand up comedy, de la monolog la sketch), retorica, filozofie.”

Cum va arăta emisiunea?

Fiecare ediţie a emisiunii va avea o temă principală precum: femeia, banii, parveniţii, provincialii, prostia, aristrocraţii, viaţa boemă, actorul şi sălbaticii, etc.
“Toate acestea se constituie în “Trilemele lu’ Margineanu” la care încercăm să dăm, cu haz şi cu inteligenţă, răspunsuri şi consideraţii de valoare”, spune Andreea Godeanu.

În cadrul rubricii Bizanterii, alături de trupe din show bizz-ul românesc, din toate generaţiile, la fiecare ediţie va fi invitată o personalitate a vietii publice (scriitori, doctori, oameni politici, exegeţi şi istorici, personalităţi din administraţie sau media, sportivi, economişti, finanţişti, etc).

Printre rubricile Bazar Bizar se mai numără La o Margine de râs, Neuronii la control ! şi Interzis proştilor ! Filmările pentru fiecare editie au loc saptamanal, în fiecare marţi.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu Paraschivescu Radu Paraschivescu
    Petrisor, sper sa nu fiu dat in judecata fiindca in 2004 am publicat o carte cu titlul "Bazar bizar" (reeditata in 2007). Cat de eleganta e aceasta forma de "imprumut", te las pe tine sa decizi. Iar daca e o coincidenta, fie-mi permis sa ridic ironic o spranceana. Oricum, prezentarea producatoarei Andreea Godeanu e angajant-cacofonica: "calitate indoielnica care...". Nice touch. Radu
  • eugen eugen
    @obligatoriu: Cum a aparut asa o sa si dispara.
    INCREDIBIL! In timpul deplasarilor sale prin lume si-a facut timp de a scrie un coment.
  • obligatoriu obligatoriu
    Foaie verde castravete,
    O zi dupa Dragobete,
    A reaparut Cornete.
    Cornete si Romascanu,
    Evocati de Margineanu,
    Sa avem noroc tot anu'!
    Marginene, respect!
    ps
  • RC RC
    Draga Mihai, Draga Petrisor
    Apreciez materialul si m-am amuzat si eu ca toti ceilalti de spontaneitatea si umorul acestui interviu.
    Mihai a avut dintotdeauna suflet de artist si asta se vedea de pe vremea cand lucra in Departamentul de Publicitate al Diviziei de Ziare. Desi avea harul lui in socializarea cu clientii chemarea catre vanzarea de publicitate era chestionabila. Si eu exact asta faceam cateodata, chestionam directia pe care o avea viata lui profesionala in acel moment :).
    V-as spune eu multe povesti, de exemplu despre filmele la matineu pe care le vedea constant in timpul programului de lucru dar daca nu vi le-a spus el o sa ma refer mai mult la latura lui artistica.
    Mihai era sufletul oricarei petreceri inventata din orice pretext posibil iti poti imagina. toata lumea ii cauta compania si nu am sa uit usor un Ajun de Craciun in care a venit cu un prieten actor si iubita lui si au cantat pana noaptea tarziu in biroul Publicitatii din Ringier in fatza unor colegi carora nu le venea sa mai plece acasa.
    Dar tocmai sufletul lui de artist il face sa fie usor neglijent cu altele printre altele si memoria. Este adevarat ca la un eveniment in care oamenii vorbesc tot felul de prostii si banalitati discutam impreuna de cariera lui artistica si eu eram curios de modul in care colaboreaza un artist cu impresarul, de la cum isi impart banii pana la relatia umana dintre ei. La vremea respectiva exemplele din Romania, cu mici exceptii, erau descumpanitoare. In acel moment Mihai m-a intrebat daca nu vreau sa ma ocup eu de aceasta parte, impresariat si sa impartim ce va castiga el. Nu cred ca s-a rostit vreo cifra dar m-am eschivat si discutia a continuat pe alte directii. Oricat ar fi de putin extraordinar, cam asta e adevarul.
    Am mai toate discurile cu Mihai si povestesc mereu prietenilor mei de perioada frumoasa in care lucram impreuna. Ca mereu in viata talentul lui si-a gasit drumul si dupa o perioada (prin 2001, nu 1999, ci totul se petrecea in 2000-20001) s-a dedicat muzicii. Si bine a facut! Sunt convins ca si-a gasit si un foarte bun impresar pentru ca si asa se explica succesul pe care il are si in prezent.
    Asa ca eu as.....schimba titlul ala pentru ca e doar...artistic:)

Trimite un comentariu

sus