Skip to main content

Virgil Ianţu, Kanal D: "Am fost aproape de semnarea contractului cu TVR, dar sponsorul principal a schimbat macazul"

 


Virgil Ianţu, gazda emisiunii Vrei să fii milionar de la Kanal D, povesteşte pentru paginademedia.ro cum a revenit la emisiunea concurs.

Emisiunea a fost la un pas să intre pe TVR, dar ceva nu a mers, după un an de discuţii.

"Am fost aproape de semnarea contractului cu TVR, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul şi a făcut-o într-un mod lipsit de fair-play. A făcut-o exact pe ultima sută, când trebuia începută producţia", spune Ianţu într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Emisiunea a ajuns la Kanal D şi debutează pe 24 august. La 11 ani de la prima ediţie  “Vrei să fii miliardar?”, miliardul e milion, dar formatul şi prezentatorul - aceiaşi. Va fi de trei ori pe săptămână. Unul dintre colaboratorii emisiunii va fi Mistreţu' de la Cronica cârcotaşilor.

Virgil Ianţu, într-un interviu despre Vrei să fii milionar, despre televiziune, despre lipsa de alternative a publicului şi despre derapajele de la bunul simţ.

Din interviu:

Despre relaţia cu TVR: "Intrasem deja într-o “relaţie” cu TVR-ul, pentru că a durat cam un an toată discuţia. (...) Am fost aproape de semnarea contractului, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul şi a făcut-o într-un mod lipsit de fair-play. A făcut-o exact pe ultima sută, când trebuia începută producţia. Şi eu n-o să uit asta… Cine ştie, s-ar putea să ne mai întâlnim. Nu numai pentru mine a fost greu, şi pentru TVR, era băgată în grilă emisiunea, a trecut prin multe etape, licitaţii, case de producţie, au fost nişte eforturi mari şi ceea ce a făcut atunci sponsorul e de neiertat."

Despre înscrieri la emisinea de pe Kanal D: "În ziua în care s-au deschis liniile – deşi promovarea abia începuse – au fost 1000 de înscrieri. După două zile, erau 1800. La cea mai recentă ediţie avem 8000 de înscrişi în două zile, 4000 pe zi."

Despre format: "Este acelaşi format, cu mici adăugiri pe care le veţi afla din emisiune. Studioul este refăcut, actualizat, e din 2011, cum e cel din Marea Britanie (unde a început show-ul), softul este nou. Dar este acelaşi conţinut, cu mici noutăţi. Şi muzica este aceeaşi! Încă ceva, vom avea cea mai mare sumă oferită vreodată la un concurs în România, 1 milion de lei."

Despre echipă: "Lucrez cu mulţi oameni din vechea echipă. Coordonatori de concurenţi, regizori de platou, luminişti – toţi au răspuns imediat “da”. Inclusiv Octavian Păscuţ (Mistreţu’ de la Cârcotaşi), care este regizor artistic."

Despre televiziune:  "Publicul are telecomanda, dar nu i se oferă alternative. Cred că vine momentul saturaţiei. Chiar cel care se uită la un anumit gen de producţii e nemulţumit de ce vede. Din nefericire, continuă să se uite, dar tocmai pentru că nu are alternativă."

Interviul, pe larg:

Cristiana Constantinescu: Ţi-a fost dor de televiziune?
Virgil Ianţu: Da, mi-a fost foarte dor. A fost o perioadă de un an şi jumătate în care, chiar dacă am avut propuneri, au fost în acelaşi registru pe care, de altfel, l-am refuzat când am plecat de la Prima şi îmi doream să văd măcar în jurul meu, chiar dacă nu făceam eu neapărat chestia asta, să văd că se întâmplă ceva şi că televiziunile încep să se mai gândească şi la public şi la preţul pe care îl plăteşte bătălia asta pentru cifre. Eu cred într-o schimbare. Lumea cred că s-a săturat de tot ce vede în jur. Deşi nu sunt de acord cu privitul prea mult la televizor – măcar atunci când te uiţi, să fie cumva un refugiu pentru o oră-două, să vezi ceva strălucitor, frumos, ceva pozitiv. Să sperăm că se va întâmpla asta.

Cum ai descrie piaţa emisiunilor TV din prezent, faţă de cea de acum 10 ani?
Cum se şi vede. Nu pot eu să o descriu neapărat, dar e o diferenţă mare. Mă rog, în ultimul an au început să apară şi producţii mari, dar puţine. Eu nu zic că trebuie să avem doar genul acesta de producţii. Sunt de acord şi cu producţii gen reality – dar să aibă o măsură, măsura fiind bunul simţ şi o limită, pentru că vrând-nevrând, mai încerci să te uiţi la ştiri, mai schimbi, dacă ai un copil prin casă... E foarte grav când vezi cu copilul un promo în miezul zilei cu copii care îşi înjură părinţii. Mi se pare incredibil că se întâmplă aşa ceva pe un post de televiziune.

Cine crezi că e de vină pentru asta? Şi de nivelul la care a ajuns televiziunea în România?
Păi e clar cine e de vină! Şi ştim foarte bine că e o tehnică. Totul e premeditat. Pe lângă faptul că poţi face uşor producţii ieftine, cu oameni pe care nici nu trebuie să-i plăteşti bine, care nu au nevoie nici de un studio care costă, conţinutul nu trebuie să fie gândit prea mult - de câţiva ani încoace, eu cred că este o chestie premeditată, şi ştim bine ce înseamnă alegerile şi segmentul respectiv.

Publicul are telecomanda, dar nu i se oferă alternative

Dar publicul deţine telecomanda, nu el e liber să aleagă la ce se uită?
Publicul are telecomanda, dar nu i se oferă alternative.

Există şi posturi străine, de cultură generală, geografie, istorie…
Da, dar dacă eu vreau să mă uit la posturi româneşti? Tocmai, că nu se oferă alternative. Înainte şi imediat după anul 2000 lumea se uita la producţii OK, făcute nu neapărat pe gustul meu, dar cu un conţinut elaborat, cu studiouri mari, frumoase, cu prezentatori care se respectau, erau preocupaţi de meseria asta. Emisiunile respective făceau cifre. Ce crezi că vrea publicul? Genul acela de emisiuni, făcute cu respect faţă de public sau genul acesta de emisiuni care îl neglijează total şi publicul plăteşte, fără să-şi dea seama, un preţ foarte mare? Pentru că mijloacele folosite sunt degradante.

Dar de ce crezi că au dispărut emisiunile de la începutul anilor 2000, de care vorbeşti?
Nu aş merge către motive financiare, pentru că în loc să faci trei producţii de doi lei, poţi să faci una frumoasă. Nu ştiu, e greu de spus de ce au dispărut.

Cum vezi tu publicul românesc de acum, faţă de cel din 2000?
El a fost dezorientat o vreme. Acum este destul de orientat, dar greşit, din punctul meu de vedere, dar cred că vine momentul saturaţiei. Chiar cel care se uită la un anumit gen de producţii e nemulţumit de ce vede. Din nefericire, continuă să se uite, dar tocmai pentru că nu are alternativă. Eu cred că apariţia noilor emisiuni e un semn bun – chiar dacă acum e cam mare învălmăşeală de talente de cântat, de dansat. Dar prefer să fie aglomeraţie în zona asta, decât pe cealaltă. Eu de ceva vreme tot zic că se va întâmpla un lucru bun. Nu am zis că trebuie să dispară celelalte emisiuni, dar trebuie găsită o limită, totuşi.

Am fost aproape de semnarea contractului cu TVR, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul

Acum câteva luni se zvonea că eşti în negocieri cu TVR-ul…
Nu au fost doar zvonuri, intrasem deja într-o “relaţie” cu TVR-ul, pentru că a durat cam un an toată discuţia.

Şi de ce nu s-a concretizat?
Am fost aproape de semnarea contractului, dar s-a întâmplat ca sponsorul principal să schimbe macazul şi a făcut-o într-un mod lipsit de fair-play. A făcut-o exact pe ultima sută, când trebuia începută producţia. Şi eu n-o să uit asta… Cine ştie, s-ar putea să ne mai întâlnim. Nu numai pentru mine a fost greu, şi pentru TVR, era băgată în grilă emisiunea, a trecut prin multe etape, licitaţii, case de producţie, au fost nişte eforturi mari şi ceea ce a făcut atunci sponsorul e de neiertat.

S-au înghesuit mulţi să participe la emisiunile de talente. Crezi că îi interesează şi emisiunile de cultură generală?
Înscrierile au dovedit că da. Au venit foarte mulţi. Se fac înscrieri (telefonic) pentru fiecare ediţie în parte, timp de două zile pe ediţie. În ziua în care s-au deschis liniile – deşi promovarea abia începuse – au fost 1000 de înscrieri. După două zile, erau 1800. La cea mai recentă ediţie avem 8000 de înscrişi în două zile, 4000 pe zi. Sunt şi persoane care se înscriu la mai multe ediţii, dar şi numai pentru o emisiune. De altfel, înscrierile continuă până pe 22 septembrie şi se pot face la numărul de telefon 0377 77 2222.

Cred că se înscriu mulţi pentru că este o emisiune foarte prietenoasă. Şi cei care nu au un bagaj de cunoştinţe foarte bine pus la punct – mă refer la public - învaţă, îşi testează cunoştinţele, este ceva provocator. Şi eu învăţ acolo, în timpul filmărilor, foarte multe lucruri.

Ai vedea pe altcineva în locul tău?
Da, pot face şi alţii treaba asta!

Poţi să-mi dai un exemplu?
Nu, nu pot să-ţi dau exemple… Am mai spus eu o glumă, în alt interviu, că ar trebui să fie unul cu părul alb, tuns scurt şi cu ochii albaştri (zâmbeşte)… Nu ştiu să-ţi dau acum un exemplu, ar fi ironic. Eu m-am pregătit foarte mult pentru momentul în care am început emisiunea “Vrei să fii miliadar?”, de la Prima, în 2000. Cu oameni bine pregătiţi, printre care şi domnul Ilie Ciurescu. Luam lecţii de dicţie, de atitudine, inspiraţie, improvizaţie, mi-a prins foarte bine, am învăţat foarte multe lucruri. Chiar dacă atunci credeam că le ştiu din experienţa mea muzicală, m-a ajutat foarte mult perioada aceea de pregătire şi dacă ar fi să o ia cineva de capăt, la vârsta mea de atunci, 29 de ani, nu ştiu dacă ar mai avea cineva răbdare să facă ce am făcut noi pe vremea aceea.

E acelaşi format! Şi muzica este aceeaşi!

Cine crezi că se va uita la “Vrei să fii milionar?”?
Cred că este o emisiune pentru toată lumea. Este ceva nou pentru unii, care în 2000 erau mici, dar au crescut între timp, şi ceva plăcut de regăsit pentru ceilalţi. E o emisiune prietenoasă, pentru toate categoriile de public.

Crezi că va reveni publicul emisiunii de acum 10 ani, chiar dacă acum are altă vârstă, alte preocupări, poate?
Da, eu sunt convins de asta.

Se păstrează formatul pe care îl cunoaştem?
Da, este acelaşi format, cu mici adăugiri pe care le veţi afla din emisiune. Studioul este refăcut, actualizat, e din 2011, cum e cel din Marea Britanie (unde a început show-ul), softul este nou. Dar este acelaşi conţinut, cu mici noutăţi. Şi muzica este aceeaşi! Încă ceva, vom avea cea mai mare sumă oferită vreodată la un concurs în România, 1 milion de lei. Grila de premii va arăta, de asemenea, altfel, pentru că vorbim de lei noi, pragurile sunt la alte sume şi mai avem o variantă ajutătoare-surpriză de la întrebarea a zecea în sus, în plus faţă de cele trei deja cunoscute, pe care încă nu o divulg! E foarte interesantă varianta ajutătoare!

“Vrei să fii milionar?” trei zile pe săptămână

Ai văzut “Slumdog Millionaire”?
Da, l-am văzut! Ideea mi-a plăcut foarte mult, nu mi-a plăcut în schimb în ce lumină l-au pus pe prezentator. Dar este ficţiune, trebuia ca lucrurile să fie spectaculoase.

Să spunem că eşti concurent la “Vrei să fii milionar?”. Ce întrebare nu ai vrea să ţi se pună?
Ooo, sunt atâtea! Sunt multe întrebări la care nu aş putea să răspund. Tocmai de aceea eu apreciez foarte mult oamenii care vin acolo şi ajung la sume mari, pentru că ştiu foarte multe lucruri, din multe domenii. Sunt oameni obişnuiţi, preocupaţi să înveţe ceva. Semn că românii sunt oameni deştepţI – nu aşa cum sunt prezentaţi în ultima vreme.

[flashvideo filename=video/slumdog.flv /]

Emisiunile tabloid nu sunt de divertisment

Piaţa emisiunilor de divertisment este destul de aglomerată, avem tot felul de producţii gen tabloid, show-uri de talente şi multe altele. Crezi că mai e loc pentru încă o emisiune de divertisment în prime-time?
Stai puţin, vorbim de emisiuni de divertisment. Cele gen tabloid nu sunt de divertisment.

“Vrei să fii milionar?” va avea un public al ei, separat?
Nu chiar, s-ar putea să trag şi din publicul celorlalţi, cred că e loc pentru toată lumea.

Tu la ce te uiţi la televizor?
Mă uit la sport, la National Geographic, la History Channel, mă mai uit cu fiica mea, când e la televizor – deşi nu o face prea mult – la Da Vinci.

Fiica ta o să se uite la “Vrei să fii milionar?”
Da, abia aşteaptă! Ea se uita şi la “Copiii spun lucruri trăsnite”, dar era foarte geloasă! Nu prea îi convenea că era tati acolo cu alţi copii, tot încerca să-mi distragă atenţia de la televizor.

Mistreţul de la Cârcotaşi, regizor artistic la Vrei să fii milionar

Când va fi difuzată emisiunea?
Prima ediţie va fi pe 24 august. Se va difuza miercuri, joi şi vineri, de la ora 20.00. Probabil că vor fi şi reluări.

Ai emoţii?
Da… Acum, când mă gândesc, îmi dau seama că am emoţii mari, dar nu e vorba de teamă de ce o să se întâmple, ci de altceva. Mi-am dorit atât de mult să reiau producţia asta şi m-am emoţionat farte tare... (face o mică pauză) pentru că m-am întâlnit cu foşti colegi. E ca un nou început, ca o regăsire şi asta m-a emoţionat. Lucrez cu mulţi oameni din vechea echipă. Coordonatori de concurenţi, regizori de platou, luminişti – toţi au răspuns imediat “da”. Inclusiv Octavian Păscuţ (Mistreţu’ de la Cârcotaşi), care este regizor artistic.

Foto Octavian Păscuţ (Mistreţu'): TVmania.

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com
viewscnt

Comentarii

  • thdncgfb thdncgfb
    stirea e de fapt alta si ma mir ca nu ati depistat-o: mistretul a plecat de la carcotasi la kanal d!!!!!
  • Danny Danny
    De abia astept sa inceapa, in sfarsit vedem si noi o emisiune de calitate. Foarte interesant interviul cu Iantu, imi place cum gandeste si cum se exprima, ii urez succes la noul post unde o sa lucreze.
  • Adriana Adriana
    In sfarsit, o emisiune la care cred ca o sa ma uit. Deocamdata, sa caut sa vad pe ce program este setat Kanal D, ca nu-mi amintesc sa fi avut vreodata ceva de urmarit pe canalul asta.
  • vasile vasile
    *gasit
  • vasile vasile
    La Kakanal D ai gaasit tu emisiunile de calitate din Romania.
  • Palconi Valentin Palconi Valentin
    Ma bucur ca se va face o emisiune de calitate in Romania. Cand aprinzi televizorul nici nu stii pe ce post sa te uiti.

Trimite un comentariu

sus