Skip to main content

Antenele, 300 de milioane amendă într-o zi, pentru Sinteza zilei şi Acces Direct

 

Antena 1 şi Antena 3 au primit amenzi de 30.000 de lei (300 de milioane de lei vechi) într-o singură zi.

Publicitate

Amenda cea mai mare (20.000 de lei) a fost luată, ieri, de Antena 3, pentru două emisiuni Sinteza zilei. Antena 1 a luat 10.000 de lei, pentru Acces Direct.

Cum a motivat Consiliul Naţional al Audiovizualului, în continuare:

Două ediţii Sinteza zilei au fost amendate: 27 iulie (despre o circulară a Ministerului Afacerilor Externe) şi 21 august (alegerile parţiale din Neamţ şi Maramureş).

Ce a încălcat emisiunea prezentată de Mihai Gâdea?

  • obligaţia asigurării informării obiective a publicului prin prezentarea corectă a faptelor
  • separarea clară a opiniilor de fapte

Acces Direct a adus amenda de 10.000 de lei pentru Antena 1. Mai multe emisiuni despre cazul Cristian Cioacă au intrat în discuţie.

Punctele cu probleme de la Acces Direct:

  • respectarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale omului, informarea obiectivă a publicului, prin prezentarea corectă a faptelor, evenimentelor şi favorizarea liberei formări a opiniilor.
  • difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal
  • Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luăr ile de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sean Sean
    CNA a amendat Antena 3, cu 20.000 de lei, pentru emisiunile "Sinteza zilei" din 27 iulie si 21 august, în care moderatorul Mihai Gadea a "tipat" la doi interlocutori - Doris Mircea, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, si Gheorghe Stefan, sef campanie PDL Neamt. La un moment dat, în timpul discutiei telefonice cu Doris Mircea, Mihai Gadea a spus: " Doamna, dumneavoastra sunteti purtator de cuvant la Ministerul de Externe sau sunteti mahalagioaica? Cand vorbeste cineva nu puteti sa ascultati? Ascultati în telefon, ca asta nu stie partidul dumneavoastra sa faca de atatia ani de zile". Ulterior, legatura telefonica a fost întrerupta. La reactia lui Gheorghe Stefan - "Domnule Gadea, dumneavoastra m-ati ponegrit pe mine de atatea ori pe acest post, trebuia sa-mi dati dreptul la replica, sa ma sunati. Nu va ganditi ca ati încalcat Legea audiovizualului?" -, Gadea a întrebat "Cand v-am ponegrit eu pe dumneavoastra, domnule Pinalti? (...) Domnule Pinalti, daca dumneavoastra aveti impresia ca puteti face cu mine cum faceti cu cei din fotbal si puteti, daca ridicati tonul, sa fiti mai smecher, va înselati". Ulterior, Gadea l-a întrebat pe Gheorghe Stefan: "Sunteti beat si acum, cum erati în imaginile alea cu Axinte? Pentru ca vorbiti mai greoi" .
  • Obiectiv Obiectiv
    Motivele amendarii Antenei 3 prezentate de dl Obae sunt partiale (si partizane?), in scopul atenuarii vinovatiei moderatorului emisiunii Sinteza Zilei. Iata in continuare articolele din Legea audiovizualului pentru incalcarea carora a fost amendata A3: "Sanctiunea a fost data pentru încalcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor şi evenimentelor şi sa favorizeze libera formare a opiniilor", a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului - "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca şi sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta", a art. 67 din Cod - "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte şi nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta în programe într-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii".
  • grasutu enigmatic grasutu enigmatic
    Dragii mosului Gadea nu mai face talk-show-uri de multa vreme. Toata A3 e o unitate de lupta impotriva Basescului si portocaliilor. Toti astia care sunt impotriva PDL au emisiune separata despre acelasi subiect, cu aceiasi invitati dar denumiri diferite. Mai nou Gadea a devenit actor, se incrunta, pare preocupat, ingandurat de ceea ce spun maimutoii din platou...Adica domne e grav de tot cu astia. :D A facut RTV emisiune despre Ceausescu, a doua zi editie speciala la A3 despre Ceausescu, desi facea misto de ei. Va dati seama ca un om care n-are meserie face emisiuni despre politica, finante, economie, banci, agricultura, pretu la rochii, pretu la imobiliare, inflatie, cat trebuie sa fie cursu, cum trebuie sa mergem pe strada, cand semnalizam dreapta...Orice :D Afara nu prezenta nici meteo. Libertatea de exprimare nu inseamna sa arunci cu rahat in cine vrei si sa fii mitocan si dupa aia sa urli isteric ca e dictatura in tara.
  • geo geo
    nici nu ma uit la A 3, asa ca nu pierd nimic, sluga de Felix ce esti!!!
  • euss euss
    cui nu ii place, nu se uita. ce mare chestie? :)

    numai retarzi pe aici.
  • Ok Ok
    Emisiuni informative la antena 3 ? Unde, unde ?
  • vlad vlad
    La cat mai multe amenzi pentru latrina3 !
    In felul asta banii lui Ceausescu furati de securistul felix vor reveni la bugetul de stat ...
  • seba seba
    mi-e greatza sa ma uit la antena 3. personajele de acolo sunt de toata jena.
  • cornel cornel
    Antena 3 e o spelunca, o cocina, de unde angajatii unui fost securist fac propaganda politica dandu-se drept "jurnalisti"
  • Marian Marian
    Oprescu, daca e curat, doar trebuie sa taca. Dar nu-i curat de loc, este chiar mai murdar decat multi din partidul din care a venit, PSD. Dublarea costurilor pe spagi uriase pentru pasajul Basarab si National Arena, la care el doar a taiat panglica, nefacand nimic, sunt doua exemple concrete. Ce sa mai zicem de magaria fara egal cu gazonul, care ne-a facut de rusine in fata Europei?
  • Sorin Sorin
    CNA ar trebui sa sanctioneze si lipsa de colegialitate. Sunt profund dezamagit de Gadea din cauza atacurilor indreptate impotriva postului concurent, incepute in ziua in care audienta A3 a fost depasita de cea a Realitatii. Pana atunci doar il incuraja prin zambete pe Badea, cel care ataca sistematic si mizerabil tot ce face concurenta trustului Intact...
  • valentina valentina
    Eu stau si ma uit zilnic la antene, pentru ca sunt singurele posturi unde pot vedea ceva. In rest numai porcarii peste tot, stiri subiective si emisiunii de mai mare jena. Ii felicit pe antenisti pentru munca depusa si sunt convinsa ca au luat amenda asta pentru ca asa s-a ordonat.
  • DenisaO DenisaO
    Felicitari celor din Antene pt ca mai au curajul de a demasca abuzurile puterii, in ciuda presiunilor pe care le fac cei din pdl la CNA
  • maria maria
    da ce o fi spus gidea lingaul de serviciu a lui felix? cind vin asa zise informatii de la haznaua 3 cu toti ciumpalacii gen ciuvica stan balosul de ciutacu santajistul de cheriac securistul nistoroiu atunci nu este important si credibil deloc.
  • adi adi
    De ce Antena 1 a luat 10.000 si Kanal D 50.000 pentru aceasi fapta?

Trimite un comentariu

sus