Skip to main content

INTERVIU. Dana Războiu, despre ruperea Realitatea în direct: Am primit un SMS de la Sorin Enache, care-mi scria "iartă-mă, n-am avut cum să te anunţ"

 

Dana Războiu este jurnalista care prezenta ştirile în direct la Realitatea, în momentul cunoscut acum drept “marea schismă”, din 23 octombrie 2011, ora 18. Era la Sebastian Ghiţă. Acum e la Elan Schwartzenberg.

Publicitate

"Am primit un mesaj prin telefon, la 18.01, de la Sorin Enache, care-mi scria "iartă-mă, n-am avut cum să te anunţ", povesteşte Dana Războiu într-un interviu acordat Paginademedia.ro. "O parte din oameni şi-au luat hainele şi au ieşit pe uşă", spune ea.

Ce s-a întâmplat, exact, în acele clipe? Cum a aflat de scindare şi cum a reacţionat? Citiţi în continuare.

La trei săptămâni de la separarea Realităţii, am discutat cu ştirista aflată acum la postul condus de Elan Schwartzenberg. Dana Războiu ne-a povestit cum a reacţionat în momentul respectiv, ce s-a întâmplat după şi cum e acum în sediul de la Willbrook.

Din interviu:

Despre ziua scindării Realităţii: "Nu am ştiut absolut nimic. Mutarea urma să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie. (...) Existau şase oameni care au ştiut toate detaliile. (...) Am primit un mesaj prin telefon, la 18.01, de la Sorin Enache, care-mi scria "iartă-mă, n-am avut cum să te anunţ". Nu am înţeles despre ce era vorba, eram convinsă că e o greşeală." (...) "O parte din oameni şi-au luat hainele şi au ieşit pe uşă, alţii erau îmbrăcaţi, nu ştiau dacă să plece sau să rămână, unii se hotărâseră să plece, din cauza incertitudinii, la alte televiziuni. (...) A fost o stare de tensiune între oameni, între colegi, care era neproductivă – bine că s-a terminat!"

Despre decizia de a rămâne la Realitatea lui Elan: "M-a sunat Elan duminică seara, târziu, pe la 23, să mă cheme oficial la Realitatea. Mi-a zis: „Ştiu că nu te-a chemat nimeni oficial”.

Despre Sergiu Toader: "Am fost 100% sigură de ceea ce vreau să fac atunci când am auzit că se întoarce Sergiu Toader. Am încredere în el."

Cum este acum la Realitatea: "Lucrurile s-au calmat. Acum toată lumea ştie în ce barcă e. Plus că există autoritate, în sfârşit! Pentru că înainte erau mulţi şefi şi prea puţină autoritate. (...) Deocamdată avem nişte studiouri provizorii şi urmează să fie gata cele noi în curând. Şi mai avem de recuperat aparatură. (...) Din ianuarie mai vin şi alte nume la Realitatea. (...) Uite aşa se scrie istoria. Cineva încearcă să ia o telviziune, după care, cel care o cumpără legal, o ia înapoi. (...) Realitatea va fi din nou ce a fost şi mai mult decât atât! E un brand incredibil de puternic."

Interviul, pe larg:

Cristiana Constantinescu: Tu eşti persoana care se afla în direct, la Realitatea, chiar în momentul marii scindări, din 23 octombrie. Povesteşte-mi cum a fost în ziua aceea.

Dana Războiu: Da, eu prezint ştirile la Realitatea în weekend, de la 18 şi de la 20. Cei care lucrau deja la sediul Willbrook al Realităţii au hotărât să întrerupă emisia în ziua aceea la ora 18. Eu nu am ştiut absolut nimic.

Chiar nu ai ştiut nimic?
Absolut nimic. Mutarea urma să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie. Eventual, m-aş fi aşteptat în weekendul următor, în niciun caz în 23 octombrie.

Întâmplarea a făcut că a fost cutremurul din Turcia, în ziua respectivă. Şi am intrat într-un Breaking News la ora 17.50, deci cu 10 minute înainte de jurnalul de la ora 18. Îl aveam pe Directorul Institutului de Fizica Pământului la telefon şi aveam pregătite materiale montate cu imagini din Turcia, un No comment, şi urma să iau nişte telefoane. Eram în mijlocul acestui subiect, cutremurul.

Nu am ştiut nimic, la un moment dat am cerut să dăm No comment-ul, pentru că discutasem prea mult la telefon şi mi s-a spus că e nebunie în Regie.

Cum ţi s-a spus, în cască?
În cască şi pe Mess, mai discutăm şi pe Mess cu producătorul. Ei scriau, eu nu puteam să vorbesc, pentru că aveam lavaliera deschisă, eram în direct, vorbeam la telefon cu invitatul. Îi ceream producătorului, prin Mess, să dăm No comment-ul şi mi s-a spus că e nebunie în Regie. Eu m-am gândit că e nebunie pentru că e cutremur în Turcia! E normal să fie nebunie când e un Breaking News. Oamenii se agită, caută informaţii. Şi eu le-am zis să ne calmăm, că e cutremur în Turcia, nu la Bucureşti. Nu am înţeles despre ce era vorba.

Şi, mai departe?
Am primit un mesaj pe telefon, la 18.01, de la Sorin Enache, care-mi scria iartă-mă, n-am avut cum să te anunţ. Nu am înţeles despre ce era vorba, eram convinsă că e o greşeală. Şi nici nu mă interesa altceva. Când eşti în direct nu mai poţi să te gândeşti decât la ce faci acolo. Nu mă interesa decât câţi morţi sunt în Turcia. Asta era întrebarea mea, dacă se ştie câte victime sunt. Ceream în continuare imaginile, eram de 15 minute la telefon cu aceeaşi persoană. Ziceam “hai, odată, cu No comment-ul!” Şi mi s-a spus: “Nu mai putem da nimic, rămâi în continuare pe telefon, pentru că au plecat oamenii din Regie, nu mai e nimeni aici”. În momentul acela mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva.

Te-ai speriat?
Nu. Eu nu ştiam dacă ne mai vede cineva, nu ne mai vede nimeni…

A fost, totuşi, un moment greu de gestionat.
Da, am trăit istorie.

Şi ce ai făcut mai departe?
Am mai luat un telefon, cu un fost director de la ISU, cu care am vorbit despre lucruri legate de cutremur. S-a hotărât să nu ne oprim, să mergem mai departe cu emisia, pentru că sunt unele zone din ţară care încă ne mai văd. Nu aveam cum să verificăm informaţiile astea atunci. Dar a fost o decizie bună, am continuat ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

“Şase oameni au ştiut toate detaliile”

Deci chiar în timp ce tu prezentai cei din Regie au plecat?
O parte din oameni şi-au luat hainele şi au ieşit pe uşă, alţii erau îmbrăcaţi, nu ştiau dacă să plece sau să rămână, unii se hotărâseră să plece, din cauza incertitudinii, la alte televiziuni, pur şi simplu. Îmi spuneau “nici nu ştiu ce să fac, să-mi iau la revedere, să nu-mi iau?“.

Nimeni nu ştia ce avea să se întâmple?
Existau şase oameni care au ştiut toate detaliile, pentru că, după aceea, am vorbit cu colegii. În afară de aceştia, nu a ştiut nimeni. Nici măcar Diana Enache nu ştia că era în direct. Ea a intrat de dincolo, de la Willbrook, în seara aceea, tot cu cutremurul. Era acolo pentru nişte probe. Au chemat-o să dea nişte probe, dar era în direct. Nu a ştiut nici ea, zice că şi-a dat seama la un moment dat, dar după multe minute de direct. Asta era duminică seara, de la ora 18. Uite aşa se scrie istoria. Cineva încearcă să ia o telviziune, după care, cel care o cumpără legal, o ia înapoi.

Ai vorbit cu Elan Schwartzenberg în ziua aceea despre mutare?
M-a sunat Elan duminică seara, târziu, pe la 23, să mă cheme oficial la Realitatea. Mi-a zis: „Ştiu că nu te-a chemat nimeni oficial”. Era o situaţie dintr-aceea în care oamenii se feresc să vorbească direct unii cu alţii, pentru că nu ştiu ce intenţii au. Toţi încercam să ne ghicim gândurile unii altora. A fost o stare de tensiune între oameni, între colegi, care era neproductivă – bine că s-a terminat!

Acum s-a sfârşit această stare?
Da, s-a terminat, lucrurile sunt clare, eşti fie la Casa Presei, fie la Willbrook.

Mai migrează oamenii între Realitatea şi RTV?
Au mai venit oameni de la RTV la Realitatea. Recent, chiar a mai venit o producătoare.

“Am încredere în Sergiu Toader”

Ai stat pe gânduri dacă să alegi Realitatea sau RTV?
Am fost 100% sigură de ceea ce vreau să fac atunci când am auzit că se întoarce Sergiu Toader. Am încredere în el. Nu am mai lucrat niciodată cu Sergiu Toader, dar îl ştiu din ce mi-au povestit alţi jurnalişti despre el şi am mare încredere. E unul dintre cei care au creat Realitatea.

Au început să se mişte lucrurile, ţi se confirmă ce ai auzit despre Sergiu Toader?
Da, Realitatea va fi din nou ce a fost şi mai mult decât atât! E un brand incredibil de puternic.

Deci venirea lui Sergiu Toader te-a convins să alegi Realitatea lui Elan.
Da, şi convingerea că merge pe o linie editorială foarte serioasă. Dăm ştiri adevărate, importante.

Simţi că se schimbă ceva în linia editorială a Realităţii?
Da, mergem mai mult pe informaţie – informaţii importante, nu pe scandal. Oamenii care vor să-şi facă agenda pentru a doua zi se pot uita la Realitatea.

Te-ai uitat la RTV?
Nu prea, foarte puţin.

Audienţele sunt mici.
E normal. Brandul e Realitatea Media. Şi brandul atrage. Plus că jurnaliştii mari, Emil Hurezeanu, Mihai Tatulici, Mircea Dinescu, Stelian Tănase, Tudor Muşat, Oana Dobre – sunt la noi. Şi vor veni şi alţii. Din ianuarie vin şi alte nume mari.

Cine?
Îi las pe ei să spună.

Nu ai regretat niciodată că ai făcut această alegere?
Nu.

“Înainte aveam o conducere bicefală. Acum există autoritate, în sfârşit!”

Cum e la Willbrook, te-ai acomodat cu noul sediu?
E ca o perioadă de început, ca o televiziune care renaşte. Deocamdată lucrăm toţi în aceeaşi încăpere, ceea ce e bine, comunicăm foarte uşor. E o atmosferă care îmi place, e foarte multă energie, toată lumea vrea să facă ceva.

V-aţi liniştit, aţi reintrat în atmosfera normală de lucru?
Da, lucrurile s-au calmat. Acum toată lumea ştie în ce barcă e. Plus că există autoritate, în sfârşit! Pentru că înainte erau mulţi şefi şi prea puţină autoritate. Ideal e să ştii exact cui raportezi. Nu să ai doi şefi pe aceeaşi linie.

Tu aveai de-a face cu Elan Schwartzenberg şi Sebastian Ghiţă, înainte?
Eu, pentru că lucrez numai sâmbăta şi duminica, eram într-o situaţie norocoasă. Dar cei care lucrau cinci zile pe săptămână se aflau într-o situaţie mai grea. Erau nişte producători generali, peste care au venit alţii. Aveam o conducere bicefală. Într-o parte erau oamenii lui Elan, într-o parte oamenii lui Sebastian Ghiţă.

Elan Schwartzenberg vine acum pe acolo, prin redacţie?
Cât am fost eu nu a venit, nu ştiu dacă vine. Eu am şi fost în vacanţă o săptămână, imediat după marea schismă, în vacanţa copiilor. Am stat mereu pe telefoane, pe Messenger, cei de la Realitatea mă sunau, mi-au propus să intru în timpul săptămânii şi nu ştiam ce să fac. Mi-a luat zece zile să mă hotărăsc. Eu de obicei mă hotărăsc mai repede, cam ştiu ce vreau, mă tenta să intru în timpul săptămânii, dar până la urmă am zis că e mai bine să merg pe drumul meu, adică să rămân în weekend.

“Noile studiouri vor fi gata în curând”

Cum e să prezinţi ştiri de la Willbrook?
Deocamdată avem nişte studiouri provizorii şi urmează să fie gata cele noi în curând. Şi mai avem de recuperat aparatură, de dincolo.

În afară de propunerea de a intra în timpul săptămânii ai mai avut şi altele? Tu mai ai alte proiecte?
Dorinţa mea este să realizez interviuri foarte bune. Cu oameni interesanţi.

Pentru jurnal sau alt gen de emisiune?
Eu prezint acum la Realitatea jurnalul de la 18 şi 20, în weekend, iar duminica am un spaţiu, între 20 şi 21, în care mă gândesc că oamenii ar vrea să vadă şi altceva decât politică la televizor. În acest spaţiu ar merge un interviu cu o personalitate, un mare actor, un om inteligent, pe care îl vezi foarte rar la televizor. Îmi plac mult interviurile în exclusivitate, normal, cărui jurnalist nu-i plac? Am deja în pregătire un interviu, dar nu vreau să vorbesc despre el. O să-l vedeţi pe ecran. Îmi doresc să fac cele mai bune interviuri făcute vreodată la noi. Încercăm să deschidem nişte uşi pe care alţii nu le-au deschis.

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com
viewscnt

Comentarii

  • lili pop lili pop
    Bravo, ati facut rahatul praf...
  • tara tara
    cum sa iese profesorii in strada cand inspectorii generali de la judet sun pdelisti,directori sunt pedelisti si primari si prefecti sun interlopi. Cunsc o localitate in MEDDINTI unde directorul a furat tevilie pt caloriferele ce trebuiau instalte in scoala proaspat renovata dupa un imrumut la banca mondiala noi platim datoriile iar ei fura pe acest individ il sustine primalul pdelist si prefectul pdelist de mentionat este ca primarul est parneias. felicitari
  • Rodica Rodica
    Felicitari pentru alegerea facuta si mult succes in continuare! O intrebare: as dori sa stiu daca la aceasta televiziune vor fi si emisiuni "auto" si daca se fac angajari. Multumesc1
  • Mircea Muresan Mircea Muresan
    Cand apare Oana Dobre ma speriu, am prieteni care au lucrat cu ea, si e toata numai fumuri.
    Ori cat de antipatica imi e, comentariul tau catalin e absolut demn de laude. Oameni cu coloana!
    Cat despre RTV si Realitatea, eu aleg pe cei fara Cretulescu. Fie ei cine ori fi.
  • ilie ilie
    vai..imi vine sa plang...cata duiosie:)))
  • touretul touretul
    Cristoiu? Cristoiu e " a sorry excuse for a man". În barcă cu Voiculescu a început brusc să fie fascinat de EBA, după care a ajuns împreună cu Turcitu să facă emisiuni pline de coprofagie și perversiuni anale labe 1 tv. Vai de capul lui. Mai bine rămânea la bibliotecă unde nu-l vede nimeni.
  • oana dobre oana dobre
    Multumesc mult, catalin. Mult de tot.
  • catalin tolontan catalin tolontan
    OANA DOBRE:

    Oana, inteleg ce spui. Zilele trecute, citind un articol in revista DOR despre alex leo serban mi-am amintit cum el si-a petrecut multe zile ale ultimului an de viata intrind pe siteuri si bloguri si incercind sa contreze prostia, suficienta si minciunile. Nu despre el, ci despre altii!
    Il gaseam pe als pe cine stie ce siteuri, exasperat si epuizat. Un om de o inteligenta totala era sufocat, pur si simplu, de ignoranta din jur.
    Asa ca relaxeaza-te, e clar ca cei care te dispretuiesc sint ziaristi extraordinari, care n-au scris, n-au filmat si n-au fost niciodata in situatii limita sau macar la inchiderea unei editii pentru ca lumea rea nu le-a dat sansa. Dar valorile sint ei, desigur.
  • LILI GRAMA LILI GRAMA
    Ramai cu parerea ta de bine si incearca sa te aerisesti in continuare....
  • MIHAIL-SORIN GAIDAU MIHAIL-SORIN GAIDAU
    îmi pare bine că s-au mai clarificat lucrurile, că d-na Dana Războiu a ales bine şi înţelept. Îmi pare rău pentru ceilalţi, dar s-a produs o aerisire necesară, oxigenarea obligatorie. Mult succes postului REALITATEA Tv, patronat de dl. Elan!
  • alex alex
    imi place foarte mult dana razboiu. pentru mine e a 2-a dupa esca in ceea ce priveste credibilitatea. are totusi o hiba in interviul asta. sa zici ca oana dobre crize de isterie e mare nume...
  • da/nu da/nu
    Mai bine iubitor de brand decat de prostie. Sa arunci cu rahat in ventilator pare o activitatea recreativa pentru matale si n-am sa te pot opri. Nu stiu ce faci si cu ce te ocupi, dar mi-e foarte clar ca esti un frustrat imbolnavit de succesul altora. Un ratat clasic care-si (re)gaseste "barbatia" pe internet. Bai ilie, ca sa inchei amical, brandul e ceva abstract, dar ce stie ilie ce-i sub palarie?!?!?
  • oana dobre oana dobre
    Nu ca ar face obiectul discutiei din articolul lui Petrisor, dar nu pot sa ma abtin: le urez curajosilor anonimi care-si dau cu parerea despre mine si corespondentele de razboi sa aiba atatia lei in portofel cate hoteluri NATO (?!?!) am vazut eu pe dinauntru. Si sa isi ia atatea palme de la viata pentru propria meschinarie si lasitate cate zile am petrecut eu singura, calatorind cu taxiuri improvizate, prin irak, georgia sau gaza.
    N-am absolut nimic de comentat despre perceptiile fiecaruia in legatura cu prestatiile mele televizate. E o problema subiectiva si o respect pe a fiecaruia. Dar calomnia, rautatea si minciunile reprezinta cu totul altceva. Pentru mine e prea mult.
  • cornel cornel
    ea mergea in hotelul pazit de Nato, se inchidea in baie si transmitea de acolo laudandu-se ca e corespondent de razboi
  • ilie ilie
    bai da/nu esti varza...daca atat poti sa intelegi tu din ce se scrie...e clar nivelul actual al iubitorilor de brand....

Trimite un comentariu

sus