Skip to main content

EXCLUSIV. Pleşu, acum 20 de ani: "Masa importantă a jurnaliştilor trebuie să accepte că şi-a pierdut virginitatea"

 

"Masa importantă a jurnaliştilor trebuie să accepte că şi-a pierdut virginitatea", spunea Andrei Pleşu. O făcea acum 20 de ani, într-un interviu dat postului SOTI şi se referea la ziariştii care au prins şi perioada comunistă.

Publicitate

Paginademedia.ro vă prezintă în exclusivitate interviul, difuzat acum 20 de ani. Despre ce este presa şi cum ar trebui să fie jurnaliştii, într-un interviu care nu şi-a pierdut actualitatea. "Sunt ziariştii noştri nişte garanţii de competenţă?" se întreba Andrei Pleşu.

Înainte de transcrierea interviului, iată filmul:

Andrei Pleşu, acum 20 de ani

"Presa trebuie să-şi propună ca ţel să mă ajute să fiu liber şi să gândesc liber", spune Pleşu. Interviul, în continuare:

Andrei Pleşu:

"O minimă atmosferă de reflexivitate, de seriozitate, de sobrietate, de fair-play e necesară şi este datoria presei să întreţină această atmosferă, adică să nu isterizeze lumea, să nu isterizeze electoratul. Presa poate să fie partizană, mai ales ziarele de partid, trebuie să fie partizane, dar nu e obligatoriu să însemne că partizanatul duce la nedreptate.

"Poţi fi partizan fără să fii nedrept. Nu se înţelege foarte bine la noi de ce ziarele care se numesc independente sunt aşa partizane, aici este o mică confuzie. În orice caz, presa trebuie să-şi propună ca ţel să mă ajute să fiu liber şi să gândesc liber. Nu să-mi spună ce să gândesc, nu să se substituie electoratului, ci să-l ajute. Nu să se substituie învăţământului politic, indiferent de ce culoare. Nu ziarele aleg, ci până la urmă ţara alege. Ziarele trebuie doar să facă serviciul de a transmite maximum de informaţie, maximum de claritate a lucrurilor şi nu să dăscălească."

"Noi ne aflăm într-un moment în care absolut orice român trebuie să înveţe ceva, să înveţe politică, să înveţe economie, să înveţe să se adapteze la ce se întâmplă. Eu constat că toţi românii au ceva de învăţat pe alţii, toţi predau deja ceva, nimeni nu învaţă nimic. Toţi socotesc că deţin competenţe. Aici e un soi de inflaţie a competenţelor – toată lumea consideră că ştie ce e de făcut în politică, în economie, în agricultură. Şi cum unii dintre ei au şi tribună unde să-şi manifeste competenţa aceasta, apar brusc într-o postură, după părerea mea, falsă a autorităţii. Sunt ziariştii noştri nişte garanţii de competenţă în toate lucrurile astea?"

"Nu vreau să ajung la problema morală, până la urmă... Cei care sunt foarte tineri ca dumneavoastră nu au apucat să intre în situaţii de compromis şi au de partea lor inocenţa. Dar masa importantă a jurnaliştilor trebuie să accepte că şi-a pierdut virginitatea şi că trebuie să aibă o voce măsurată atunci când se pronunţă. Cât despre competenţa respectivă, nu o are nici guvernul, darămite omul de pe stradă şi ziaristul curent."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • NU NU
    Unde putem găsi interviul intergral?
  • BM BM
    marele filozof este un rusofil pur sange ca multi altii.
  • Adrian Adrian
    gogule, probleme?
  • Horea Horea
    Citez: “Masa importantă a jurnaliştilor trebuie să accepte că şi-a pierdut virginitatea“

    Aproape ca aveti dreptate:
    - unii au fost siliti sa si-o piarda ("virginitatea jurnalistica"),
    - altii au facut-o din curiozitate,
    - altora le-a facut placere sa si-o piarda,
    - unii n-au avut-o niciodata,
    - altii (mai putini) o mai au si astazi.
  • Belpfegor Belpfegor
    Incredibil cata tevatura in jurul acestui nenorocit. "Marele Filosof" e de fapt un oportunist. La fel ca si prietenul sau H.R. Patapievici, descendent DIRECT dintr-unul care a venit calare pe tancurile rusesti in Romania. SA ne fie RUSINE ca promovam si ne uitam cu admiratie la asemea exemplare. Din aceiasi categorie: Bogdan Olteanu, vice la BNR, Adrian Nastase, Petre Roman (Walter), Silviu Brucan, Ion Iliescu, Dan Voiculescu ect. Mi-e scarba ca unu' ca presu da lectii de morala si deontogie unei bresele la care a pus umarul pentru a o distruge si compromite.
  • reporter reporter
    plesu intra la majoritatea jurnalistilor?
  • alex alex
    Nu puteti schimba sigla de la "Pagina de media TV"? Puteti sa o puneti pe transparenta sau fara dungile negre, care arata ingrozitor. Pacat de materialele interesante.

Trimite un comentariu

sus