Skip to main content

Conflictul Antene - RCS&RDS. De unde a început totul

 

Conflictul dintre Antene si RCS are radacini mai vechi. Cele două companii, RCS&RDS şi Antena Group, s-au aliat în 2008 pentru a participa la licitaţia pentru drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I pentru perioada 2008-2011.

Publicitate

Interesele celor două companii s-au întâlnit la mijloc: Antena 1 avea nevoie de un partener cu forţă financiară, iar RCS&RDS de o televiziune cu acoperire mare, pentru că aceasta a fost una dintre pretenţiile Ligii.

Firul evenimentelor din ultimul an, în continuare:

Consortiul RCS - Antena a castigat drepturile de difuzare pentru meciurile din Liga I in primavara lui 2008. Suma: 85 de milioane de euro plus TVA, pentru trei sezoane. Cu tot cu TVA, suma sarea de 100 de milioane de euro. Inca de la licitatie s-a vazut implicarea RCS: cel care a licitat a fost Alexandru Oprea, directorul RCS RDS.

În primăvara lui 2008, ca rezultat al intelegerii cu RCS. Antena 1 a lansat GSP TV pentru difuzarea meciurilor din Liga I. Potrivit informaţiilor paginademedia.ro, când a venit scadenţa, RCS a făcut plata către Liga Profesionistă de Fotbal, însă nu şi Antena 1. Aceasta a fost prima scânteie dintre cele două companii.

(P) Vrei să asiguri creditul obţinut de partenerul din străinătate pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor furnizate?

La niciun an după ce consorţiul a achiziţionat drepturile, RCS&RDS a decis să-şi lanseze propria televiziune de sport, Digi Sport, cu alte trei extensii pentru a difuza meciurile care se desfăşoară în acelaşi timp.

Digi Sport a primit licenţă audiovizuală de la CNA pe 28 aprilie 2009, după cum paginademedia.ro a scris AICI. “Rămânem evident, pe parcursul celor trei ani implicaţi în proiectul respectiv. Sigur că, în timp, putem discuta cu Antena 1 ca o parte din aceste meciuri să fie difuzate pe Digi Sport. Câteva meciuri oricum nu erau difuzate pe GSP TV.”, a declarat Alexandru Oprea, director RCS&RDS la vremea respectivă.

Parteneriatul cu Antena 1 a fost păstrat în cei trei ani, aşa cum Oprea a promis, însă a luat atentelor mai multe opţiuni, culminând, în ianuarie 2010, cu prima opţiune şi cea mai importantă, care era deţinută de Antena 1.

În primăvara lui 2011, în apropierea licitaţiei pentru drepturile din Liga I, Antena Group a pornit la atac împotriva celor de la RCS&RDS, cerându-le 60 de milioane de euro, reprezentând daune pentru că operatorul de cablu “preia de la Antena 1 fără niciun cost programe pe care le transmite în reţea, iar publicul plăteşte pentru accesul la cablu”. După nicio lună, Antena a acţionat RCS&RDS în judecată pentru aceste despăgubiri.

RCS&RDS a dat, la rândul său, Antenele în judecată cerându-le daune de 100 de milioane de euro pentru “gravele prejudicii materiale şi morale produse în urma campaniei media prin care posturile audiovizuale şi celelalte canale media ale Grupului Intact Media”.

Odată ce consorţiul a terminat cu cei trei ani de contract pentru difuzarea meciurilor din Liga I, în luna mai 2011, RCS&RDS a scos din grilă televiziunea de sport a antenelor, GSP TV, care până la momentul respectiv fusese distribuită exclusiv de operatorul de cablu.

În iulie 2011, postul GSP TV a intrat în lista televiziunilor must carry şi a devenit liber la retransmisie. Însă RCS&RDS s-a încăpăţânat să accepte modificarea. Reţeaua de cablu a fost amendată în toamna trecută cu 10.000 de lei pentru refuzul de a accepta GSP TV în grila la de programe. Ulterior, Antena Group a obligat RCS&RDS să adauge televiziunea de sport în grilă printr-o ordonanţă preşedinţială. Abia în luna ianuarie GSP TV a putut fi văzut la RCS&RDS.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • antenele lu' peste antenele lu' peste
    Duduia Iulia,
    articolul matale este impresionant, doar ca nu prea are legatura cu ce a fost in realitate.
    te faci ca uiti sau poate nu stii realitatea.
    Conflictul RCS-Antene nu a pornit de la meciurile de fotbal ci de la faptul ca, desi GSP era liber la retransmisie, a lu' Voiculescu il dadeau "la pachet" cu Euforia si alte programe de mana a 2a ale Intact, pe bani.
    Altfel spus, desi trebuiau sa transmita liber, Antenele nu dadeau acceptul de retransmisie decat daca se cumparau si celelalte posturi Intact.Altfel spus, o vanzare conditionata.
    L aun moment dat,pe fondul riscului de a pierde dreptul de retransmisie deoarece Antenele nu si-au platit banii catre liga, cei de la RCS au zis"stop", noi nu mai luam "pachetul" si ca atare nu s-a mai retransmis nici GSP & A2 si chiar parca negociasera cu Liga sa preia integral meciurile (daca ma insel, imi cer scuze).
    Pana la urma, cei de la Intact au revenit si vazand ca au audiente de cateva mii de oameni, le-au dat acceptul individual si astfel au revenit pe cablu.
  • dann dann
    excelenta prezentare , nota 10 fara rezerve , numai ca :
    distributia ligii 1 a fost si este monopol , o hotie pe fata - la nivelul distributiei . amandoi hotii (rcs si antena)stiau ca sunt in afara legilor universal valabile . antena (felix si fetele) se uitau la pro tv si erau pe ei cu audienta , rcs , mult mai inteligent , achizitiona abonati . felix si-a luat-o , nimeni nu regreta .asteptam sa si-o ia si rcs . apropos : nu basescu -i spune lu`tessszary ce sa faca ci invers .
  • Clau Clau
    Asa. Banuiesc ca vrei sa beneficiezi de oferta respectiva cu must-carry, fara sa platesti nimic, nu?
  • mishu mishu
    referitor la "must carry" iti gasesti toate informatiile pe google (site-ul cna). pana sa scrii un comentariu aici nu mai bine dadeai un search pe internet si iti raspundeai singur la intrebare?
  • fanman fanman
    FELICITARI PENTRU ARTICOL!
  • mishu mishu
    un articol care nu spune nimic...agregator de informatii de pe google.

    ceea ce omiti sa ne spui este:
    - de unde a plecat cearta intre rds si antene...se presupune ca se intelegeau la inceput
    - in ce stadiu sunt procesele...a dat rds cele 60 de milioane la antene? au dat antenele cele 100 de milioane cerute de rds?
    - nu se spune nimic despre faptul ca nu a fost un singur GSP TV ci 3
    - cum erau impartite drepturile de televizare astfel incat rds si-a permis sa isi lanseze propriile posturi tv prin care sa difuzeze meciuri? cum se intelegeau cu antenele care ce sa difuzeze?

    Imi pare rau sa spun, dar articolul asta ar fi ok daca ar fi scris de o eleva de clasa a 12-a ca prima incercare de a dovedi ca are aptitudini de jurnalist. Daca acesta e cazul...atunci felicitari...iti prevad un viitor bun.
  • kiko kiko
    pe ce criterii sunt incluse programele in pachetul must carry? si care sunt posturile care fac parte din acest pachet? de ce nu exista oferte de cablu cu pachetul must carry?

Trimite un comentariu

sus