Skip to main content

Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV, amendate că au fabricat un criminal

 

Publicitate

B1 TV, Realitatea TV şi Antena 3 au fost sancţionate cu 5.000 de lei pentru difuzarea, în primăvară, a unei ştiri în care un tânăr român, Cosmin Chiţu, a fost dat drept asasin al unui profesor din cadrul unei şcoli de voluntari din Norvegia. Informaţia a fost preluată de cele trei televiziuni, în mod eronat, din presa norvegiană.

În realitate, tânărul incriminat pe nedrept nu făcuse decât să se plângă de relele tratamente la care fusese supus în cadrul şcolii în cauză. Potrivit unui articol publicat de Adevărul, în luna martie, eroarea ar fi provenit de la o traducere greşită cu Google Translate din norvegiană în română.

Ce spun membrii CNA:

„Stai şi tu liniştit la tine în fotoliu şi afli că ai omorât un om cu nu ştiu câte lovituri de cuţit”, a remarcat Răsvan Popescu, preşedinte CNA.

Valentin Jucan, membru CNA: „Vreau să văd aceste televiziuni că spun „Am greşit. Nu v-am informat corect şi am difuzat o informaţie neadevărată”.

Ioan Onisei, membru CNA: Faptul în sine mi se pare foarte grav. Este o greşeală care încalcă regulile elementare de jurnalism. Aici este vorba de imaginea unui om care, în opinia publică, este un criminal.

Valentin Jucan: „După atâtea luni, nu cred că sancţiunea mai are vreun efect faţă de persoana în cauză, dar trei posturi de televiziune au mers, ca nişte oi, şi au preluat unii de la alţii. Aici consider ca fiind o sancţiune colectivă. Au preferat să-l facă pe un om criminal decât să amâne pe mâine sau pe poimâine informarea corectă. Trei posturi de teeviziune au greşit penibil. Aproape că se vedea cum au luat informaţia de pe un flux de presă şi ei o înfloresc. Am cerut să apară pe ecran că aceste televiziuni nu s-au informat şi au dat o informaţie eronată.

Christian Mititelu, membru CNA: Trebuie să fii prudent în situaţia asta, trebuie să formulezi în aşa fel încât să te acoperi. Dar n-au făcut asta, au înflorit-o.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • kiko kiko
    ei, au dat si ei vina pe google translate... de fapt cand a fost breiching niuzul la cnn, au venit sefii si sefuletii pe capul celor de la externe sa dea repede stirea. redactorii, saracii, au intrat pe net si au cautat un ziar ceva de prin norvegia. s-au uitat ei ca curca in craci pe acolo si au vazut numele tinarului ala. e clar, si-au zis, daca mailat a facut ravagii in italia, chita asta e romanul ucigas din norvegia...
  • Nicu Nicu
    Ha! Google Translate e bunicel... dar odatà mi-a tradus Romània in loc de India :) Am ràmas :()! Ce pretentii mai ai din norvegianà in romàneste!

Trimite un comentariu

sus