Skip to main content

Tolontan: “Nicăieri jurnaliştii n-au predat armele profesiei lor în mîna patronilor, ca în România”

 

Publicitate

Concluzie dureroasă a lui Cătălin Tolontan despre presa de la noi: “Nimeni nu ştie cum va arăta viitorul. Dar un lucru e clar. În nici un caz aşa cum arată prezentul jurnalismului de la noi”, scrie jurnalistul. “Ne-am înşelat. Nu sîntem viitor.”

Tolontan: “Şi, totuşi, nicăieri jurnaliştii n-au predat armele profesiei lor în mîna patronilor, ca în România. Faptul că media o duce rău economic, n-a degradat profesia într-un asemenea mod ca la noi.”

Articolul lui Tolontan porneşte de la cifrele publicităţii: 23 de milioane de euro pe print în 2012, faţă de 82 de milioane în 2008. Dar nu numai situaţia economică este de vină:

“În domeniul valorilor jurnalistice, România suferă cel mai mult. Nicăieri valorile şi standardele n-au fost afectate atît de mult”, scrie Tolontan.

Tolontan:

“Fenomenul abandonului standardelor e masiv pe televiziuni, mai ales pe cele de ştiri, şi rămîne de văzut dacă piaţa de publicitate mai mare decît la ziare va salva TV-ul din problemele financiare pe care a început să le resimtă!

Partizanatul s-a extins, mai ales în această vară, şi la publicaţii, dar nu la toate şi parcă nu în aceeaşi măsură.”

Din articolul lui Tolontan:

"În nici o ţară din lume nu s-au petrecut concomitent următoarele:

1.Închiderea a sute de ziare şi reviste în doi ani.

2. Coborîrea cu 75% a veniturilor din publicitate din presa scrisă în doar trei ani.

3. Scăderea încrederii publicului în media în general, mai ales în televiziuni, la un nivel fără precedent, conform barometrelor.

4. Reducerea numerică a redacţiilor ziarelor naţionale la un nivel mediu de 30-40 de oameni care produc conţinut (reporteri, redactori, editorialişti, fotoreporteri)."

“Pagubele titlurilor din alte ţări sînt mult mai mari. Atît de mari încît faptul că Adevărul a avut şi ani cu pierderi de 30 de milioane de euro în această perioadă, iar Jurnalul Naţional a încheiat 2011 cu pierderi de 4 milioane de euro, date publice de la Registrul Comerţului, pălesc în comparaţie cu cele 55 de milioane de lire sterline trecute între paranteze de către The Guardian în ultimul an fiscal.”

"Miza e jurnalismul, nu ziarele. Aşa se şi explică faptul că trusturile străine din România, Ringier sau Sanoma, sînt mult mai calme decît investitorii autohtoni, chiar dacă, cu unii ani-excepţie, multinaţionalele din presa scrisă românească înregistrează pierderi de cîteva milioane de euro pe an din 2009 şi pînă azi.
Pierd constant, se luptă, dar nu-şi abandonează regulile profesiei şi nici speranţa.
În fond, din punctul de vedere al celor care înţeleg ce se întîmplă, miza este jurnalismul, nu forma sa de exprimare: hîrtie, online, TV, radio. Iar aici, în domeniul valorilor jurnalistice, România suferă cel mai mult. Nicăieri valorile şi standardele n-au fost afectate atît de mult."

"Peste tot, economic e rău. Un studiu din martie 2012 al Council of Economic Advisors şi LinkedIn arată că ”industria ziarelor este piaţa cu cea mai mare scădere din toată America din 2007 şi pînă azi”.
Cît despre internet, acesta vine ”prea tîrziu şi prea puţin”, după cum remarcă Rick Edmonds în Poynter.org. (...) ”Pentru 1 dolar cîştigat în publicitatea pe net, ziarele pierd 25 de dolari în publicitatea pe print”, titrează Edmonds.
Şi, totuşi, nicăieri jurnaliştii n-au predat armele profesiei lor în mîna patronilor, ca în România. Faptul că media o duce rău economic, n-a degradat profesia într-un asemenea mod ca la noi."

"Fenomenul abandonului standardelor e masiv pe televiziuni, mai ales pe cele de ştiri, şi rămîne de văzut dacă piaţa de publicitate mai mare decît la ziare va salva TV-ul din problemele financiare pe care a început să le resimtă!
Partizanatul s-a extins, mai ales în această vară, şi la publicaţii, dar nu la toate şi parcă nu în aceeaşi măsură.
Adevărul e că, mai ales atunci cînd cifrele îţi dau în cap, dacă nu-ţi aperi nici profesia, pentru ce mai lucrezi?"

"În primă fază, devii partizan, dar audiat pe ecran de către publicul care te place, apoi irelevant pentru viaţa oamenilor şi, în final, neprofitabil. Percepţia publică şi datele de la acelaşi Registru al Comerţului arată că televiziunile din România au început să treacă din etapa unu înspre fazele 2 şi 3."

O metaforă sugestivă

"Văzînd degringolada din media românească şi anticipînd mutări radicale care vor avea loc în perioada următoare, te întrebi cum ar fi dacă producătorii sau companiile de avioane, loviţi de criză, ar tăia la nesfîrşit costurile şi ar renunţa la principiile siguranţei pasagerilor?!
În fond, asta se întîmplă cînd polarizezi conţinutul ziarelor şi al televiziunilor şi iei publicului şansa unei relatări obiective şi independente! Trădezi contractul nescris cu publicul tău şi-l laşi vulnerabil în mijlocul furtunii informaţiilor.

Cu pierderi de zeci de miliarde de euro pe an, cei din aviaţie nu doar că nu abdică de la principiile meseriei şi misiunii lor, dar cresc standardele de exigenţă. Rezultatul? Au trecut mai bine de doi ani de cînd nici o companie de călători cu baza în Europa Occidentală sau America de Nord n-a avut nici un accident fatal!"

Articolul integral, pe Tolo.ro.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos Dragos
    Uitati-va numai cate comentarii sunt pe acest subiect. Concluzia e urmatoarea: Nicaieri in lume circul nu atrage mai mult decat la romani, fie ca e vorba de circ pe televiziuni, pe radio, in ziare sau pe un articol postat pe internet. Cand e vorba de dat cu parerea, nimeni nu ne intrece, dar cand e vorba sa facem ceva util, suntem ultimii.
  • danutu danutu
    mai lasăne băi tontolane băiatul lui tăticu când nu osă i mai pupaţi în cur pe toţi neisprăviţi din fotbal începând cu gigi fecalii atunci se vor schimba treburile în presă pe când lacătul la gsp tv?
  • reporter reporter
    să vii, adică cu doi de i
    și mă-ta are cratimă!
  • Cristi Cristi
    @gabi: Hai sa ne oprim aici, unde am cazut amandoi de acord: e o diferenta uriasa intre A3 si B1TV. Restul e clar pentru cine vrea si poate sa vada.
  • Pavel Pavel
    @Gabi, când Vali Stan a dat de pământ cu psd şi patronul lui, a fost dat afară. Plus alte exemple care nu le menţionez din respect pentru ceea ce sunt acum, jurnalişti adevăraţi. Mai e nevoie de dovezi care să ateste că jurnaliştii din Intact "gândesc, spun, arată, văd" după cum le indică şeful?
  • gabi gabi
    Bun corect, insa tu ce dovezi sau macar indicii ai ca Voiculescu oprima libertatea de exprimare la el in trust? Nu zic ca n-o fi asa, e posibil, insa mi se pare firesc sa vad si ceva dovezi care sa sprijine teoria asta, ca doar n-am innebunit sa ajung sa-l cred pe Basescu pe cuvant.

    Eu de exemplu l-am auzit pe Daniel Constantin criticat chiar la A3. E adevarat ca postul are o politica editoriala vadit anti-PDL / Basescu, insa asta nu spune absolut nimic despre libertatea de exprimare de-acolo.

    A fi anti-PDL / Basescu acuma poate fi foarte bine o decizie financiara deoarece astfel postul tinteste o categorie extrem de numeroasa, de departe cea mai mare din toate categoriile politice.
  • gabi gabi
    @Cristi

    Da-mi voie sa te contrazic. E o diferenta uriasa intre cei de la A3 si cei de la B1. Ambele parti sunt cat se poate de aliate cu o anumite parte politica, insa spre deosebire de cei de la B1, A3ul chiar are "munitie" si subiecte valide, de cele mai multe probate cu documente. Pe cand daca te uiti la B1, auzi doar teorii nebunesti despre cum ar vrea Ponta sa ne trimita spre Rusia sau despre cum vrea Voiculescu sa controleze justitia.
  • Observator Observator
    Catalin Tolontan e un om corect, dar ipocrit atat timp cat il accepta ca patron pe Dan Voiculescu. Daca tot emite principii, ar trebui sa aiba ziarul propriu unde sa faca ce doreste. Criticandu-si patronul, ii face de fapt cel mai mare serviciu, creionandu-i lui Felix o imagine de mogul democrat, care garanteaza libertatea de exprimare! Pai poti sa mai zici ca Varanul dicteaza la el in trust cat timp Tolontan il face varza din cand in cand, ba se mai ia si de Codrut Seres, alias Hakkinen?!
  • Banatenaul Banatenaul
    Sa vi si sa spui asa ceva cand chiar tu esti angajat la cel care si-a construit un trust de presa doar pentru al folosi impotriva adversarilor politici mi se pare de o nesimtire crasa sa faci asa declaratii.
    Eu sunt un om cu coloana vertebrala numai ca imi primesc bani de la unu care a furat de la statul roman cu nemiluita, cam asa trebuia sa inceapa domnul Tolontan declaratia.
    Domnule Catalin Tolontan esti patetic.
  • magazinterapeutic magazinterapeutic
    in vremuri de restriste au cazut la datorie reviste precum Felica si Saptamina financiara chiar din trustul Intact. In tot aceste vremuri publicatia lunara magazin terapeutic inca mai rezista. asta inseamna sa ai in spate patron jurnalist si nu oameni de afaceri care considera presa o jucarie de alor !
  • Cristi Cristi
    Glumesti, nu? Lista asta trebuie sa inceapa cu "jurnalistii" de la Antena3. Aia de la B1TV sunt mici copii pe langa ei...
  • unfostsiactual unfostsiactual
    DA!!!!!!!!!!!!! Bravo Tolo!!!!!!!! Ai pus degetul pe rana ... ultimul exemplu este CATALI STRIBLEA, marele deontolog de la RTV!!!!!!!!
  • Ziare offline Ziare offline
    @ mariana ... Tolontan mereu a fost in contrasens inclusiv cu patronul sau, de aceea Baditza Mircea l-a si atacat de mai multe ori la emisiunea lui, crezand ca poate cumva il forteaza sa-si dea demisia. Dar din parti ... @ Zakiro si andrei ... Exact! Ca Turcescu, Cristoiu, Gadea, Ciutacu...
  • mariana mariana
    Catalin de ce nu recunosti ca breasla de jurnalist a fost facuta tandari de colegii tai din trust adica; badea un neica nimeni, gidea pastorul mirlaniei si prostiei, ciutacu un constupat , dana grecu zisa si suzana gidea o disperata care i-si hraneste familia din mizerie si multe minciuni traseeistul de dumitrescu un limgau al casei si chiar si dumneata un slugoi a varanului felix turnatorul si securistul.
  • andrei andrei
    Gadea, Ciutacu , Badea...

Trimite un comentariu

sus