Skip to main content

VIDEO. Cinci membri CNA: CNA-ul este emasculat. Amenzile sunt aproape imposibil de aplicat. Ordonanţa ajută grupul Intact

 

Conferinţă de presă specială la Consiliul Naţional al Audiovizualului, în aceste momente. Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valeriu Deacă şi Valentin Jucan au reacţii dure în legătură cu Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii audiovizualului.

Publicitate

CNA-ul este emasculat”, a spus vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei. De ce? Noua ordonanţă spune că o amendă contestată în instanţă poate fi aplicată doar după o decizie finală irevocabilă a instanţei. “La noi, un proces se întinde pe cel puţin doi ani”, a spus Onisei.

Membrii CNA din conferinţa de presă se delimitează de declaraţiile preşedintelui forului, Răsvan Popescu, care nu a condamnat ordonanţa de urgenţă.

Narcisa Iorga: CNA este tras pe linie moartă. Ordonanţa ajută Intact

“Prin această ordonanţă, CNA este tras pe linie moartă”, a spus Narcisa Iorga.

Iorga a adăugat că, în urmă cu câteva luni, grupul Intact a înaintat o serie de propuneri către CNA. “Veţi vedea că toate propunerile grupului Intact se regăsesc în această ordonanţă”, a spus ea.

Gelu Trandafir a adăugat că “Nu a existat nicio consultare cu CNA” şi că “ordonanţa schimbă radical regulile jocului chiar în timpul campaniei electorale.”

Ioan Onisei: „Conferinţa noastră este despre decizia Guvernului de a modificat drastic printr-o ordonanţă de urgenţă a legii audiovizualului, care este o lege organică. În cursul zilei de ieri, preşedintele CNA, în nume propriu, fără să consulte consiliul, şi-a exprimat în nume propriu opinii despre această ordonanţă. În opinia domniei sale, ordonanţa nu are impact negativ.”

„Ordonanţa afectează grav domeniul reglementat şi anume domeniul audiovizualului. În primul rând, CNA-ul este emasculat, deciziile de sancţionare, odată atacate, îşi pierd efectul până când instanţa dă o hotărâre irevocabilă. Practica arată că astfel de procese durează minimum doi ani de zile. În această perioadă radiodifuzorul va continua să derapeze”.

Narcisa Iorga, membru CNA: 

Din punctul meu de vedere CNA este desfinţat de facto chiar dacă el îşi continuă existenţa prin legea. CNA avea ca atribuţie aplicarea unor sancţiuni la înregistrarea unor derapaje în spaţiul audiovizual cu executare imediată, ulterior fiind posibilă contestaţia în instanţă şi rămânerea definitivă printr-o hotărâre irevocabilă a instanţei. .

La art 90 se adaugă un alineat prin care sancţiunile aplicate de CNA nu intră imediat în executare (...). Asta înseamnă anularea existenţei CNA ca autoritate de control şi reglementare. Din punctul meu de vedere legea audiovizualului nu mai are rost să fie aplicată de CNA şi se poate funcţiona doar cu ajutorul instanţei. Sau CNA există doar că să devină un servil executant al posturilor de televiziune.

Cu câteva zile în urmă am emis o opinie separată cu privire la o decizie a CNA, sau mai bine spus la lipsa unei decizii cu privire la unor derapaje mai grave desfăşurate pe mai multe luni de postul Antena 3 în care tot noi cinci am spus că CNA riscă să se transforme din garant al interesului public în garant al intereselor trustului Antena Group. Când spun acest lucru mă bazez pe documente oficiale şi o să vă pun la dispoziţie o propunere venită de Antena Group în data de 30 ianuarie 2012 când CNA se afla în dezbatere publică cu o decizie privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie a posturilor de televiziune. Antena Group a făcut o serie de propuneri şi nu toate au fost considerate ca fiind necesare de inclus în această decizie şi vezi vedea că toate aceste propuneri neincluse de CNA regăsesc în hotărârea de urgenţă emisă ieri de Guvernul României.

Nu mă miră deloc demersurile politice ale Antenei Group de a-şi impune dorinţele în mediul audiovizual cu atât mai mult cu cât CNA a devenit o piedică în calea televiziunilor care au renunţat la misiunea publică de informare corectă şi au îmbrăţişat propaganda politică, iar Antena 3 este unul dintre posturilor care nu s-a ascuns absolut deloc. A fost unul dintre cele mai agresive posturi în raport cu CNA.

Prin această ordonanţă de urgenţă consider că CNA este tras pe linie moartă aşa cum şi-a dorit mereu Antena 3.

Mihai Trandafir, membru CNA: 

Momentul adoptării acestei ordonanţă de urgenţă este deosebit de interesant (...).

Care este urgenţa acum? Mie îmi este limpede, este campanie electorală şi reprezintă o schimbare fundamentală a regulilor jocului. Pe această lege care a fost adoptată în 2002 s-au desfăşurat opt campanii electorale. Campanii pentru preşedintele rRomâniei, Parlemtul Europnea, Parlamentul României şi pentru alegerile locale. Au fost opt campanii, trei referendumuri, în cadrul acestora CNA-ul reuşea într-o oarecare măsură să facă acest reglaj fin.

Acum, în momentul în care aceste decizii ale CNA sunt suspendate până la pronunţarea irevocabilă a instanţei, practic nu mai există niciun fel de posibilitate de a asigura supravegherea respectării legii în campanie electorale şi la supravegherea legii audiovizuale.

Vă dau un exemplu important. Nu este vorba de politică aici. Postul Antena 1 în iunie 2010 a primit o sancţiune drastică la vremea respectivă, obligarea de a difuzat timp de 10 minute decizia CNA. Era o sancţiune fără precedent la unele dintre posturile generaliste. Au fost abateri grave în mai multe emisiune. Sancţiunea a fost dată în 3 iunie 2010. Am fost daţi în judecată de Antena 1 şi CNA a obţinut câştig de cauză prin decizie irevocabilă în februarie 2012, deci aproape la doi ani de la sancţiune. Gândiţi-vă ce va însemna această sancţiune să fie aplicată aproape doi ani mai târziu. Publicul nu va mai înţelege nimic, la ce s-a referit, la ce a fost. Nici postul nu va mai fi încurajat să se corecteze în perioada următoare.(...)

Nu mai există niciun fel de putere a noastră de a veghea pe parcurs şi nici dorinţa postului de a se corecta după aceea.

Nu este nicio problemă cu sancţiunile CNA. Din 2005 încoace, CNA a câştigat definitiv şi irevocabil 93% din procese.

Această ordonanţă de urgenţă modifică fundamental regulile jocului în plină campanie electorală.

Fragmente din conferinţa de presă, capturate de Paginademedia.ro de pe B1 şi Digi 24, care au transmis conferinţa de presă:

Ioan Onisei

Narcisa Iorga şi Gelu Trandafir

Ştire în curs de actualizare.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • frodo frodo
    Da, membrii PDL. S-au dus vremurile cand CNA-ul juca cum canta Cotroceniul
  • biliboaca biliboaca
    Nu pricepe, ca e prost de bubuie
  • mary07 mary07
    aceasta ordonanta favorizeaza libertatea de exprimare!
  • Tataee Tataee
    bai alinush, antenele pot varsa toate laturile fara a se mai lua masuri impotriva lor. pricepi?
  • ana ana
    USL-ul, frate! Luati de aici! A dat Ponta OUG-uri pana acum de sa-i ajunga pentru tot mandatul!
  • alinush alinush
    Am citit.
    In loc sa ne bagi si tu in ceata, mai bine ne-ai spune, cu subiect si predicat la ce te referi si la ce se refera si prietenii tai.
    Vad ca o tot dati pe dupa cires dar niciunul nu reusiti sa spuneti ceva concret. Si anume, ce articol din ordonanta in avantajeaza pe Voiculescu si de ce !
  • reporter reporter
    alinuș-gălbenuș, tu ai citit legea sau doar prestezi? pardon, postezi...
  • alinush alinush
    Spune cum il favorizeaza pe Voiculescu !
    Ca asa pot spune ca legea te favorizeaza pe tine, fara sa aduc niciun argument.
  • alinush alinush
    Care e intentia, ca vad ca i se da tot inainte cu intentia dar nimeni nu spune care e aceasta. Adica, ce cred ei ca se afla in spatele acestei legi.
  • Legea serveste interesele lui Felix Legea serveste interesele lui Felix
    Hahaha! E bine, totusi, ca accepti fara obiectii ca il divinizati pe Antonescu!... Nu te/va mai agita/ti pe aici incercand sa deturnezi/ati subiectul, asa cum zice felix mai sus. Incercand sa ne imbroboditi, sa ne prostiti, as spune eu mai frust. Legea este in mod clar data pentru amicul de alianta Voiculescu-Felix, toata lumea s-a lamurit. Nu mai mima nedumerirea in continuare, nu ma voi mai obosi sa-ti raspund.
  • felix felix
    @alinush: - cel de deasupra comentariului meu da vina pe asa-zisii membri PDL (si sunt sigura ca diseara A3 va cloci de acuzatii de acest gen), incercand sa treaca cu vederea peste intentia mizerabila a lui Voiculescu....
  • alinush alinush
    Asta cu "il iubesc pe Traian Basescu" e superba ! Multumim de declaratie dar ne prindeam si felul in care scrii ca il iubesti pe conducator.
  • Legea serveste interesele lui Felix Legea serveste interesele lui Felix
    De-asta este bine sa existe intotdeauna o Opozitie cat de cat puternica, pentru ca ea trebuie sa demaste derapajele Puterii. Altfel, Puterea isi va face de cap si vor aparea instantaneu abaterile de la democratie si de la statul de drept. ... Opozitia trebuie sa existe si sa se manifeste nu numai in Parlament ci si in alte institutii precum CNA, CCR, CA al TVR, presa scrisa si audiovizuala etc. ... Din nenorocire, USL tinde sa anihileze orice opozitie si Antena 3 joaca un rol important prin campaniile ticaloase indreptate impotriva CCR, CNA, a colegilor de breasla care nu simpatizeaza USL si nu-l divinizeaza pe Crin, ci au simpatii pentru PDL si il iubesc pe Traian Basescu etc.
  • alinush alinush
    Ce "subiect sa deturneze" ?
  • felix felix
    se vede disperarea lui Felix si a slugilor sale, care se chinuie, mai nou, sa deturneze subiectul

Trimite un comentariu

sus