Skip to main content

Jurnalista Sorana Stănescu, premiată pentru un articol despre cum sunt exploataţi românii în Marea Britanie

 

Publicitate

Sorana Stănescu, jurnalistă la TVR, a primit marele premiu din cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence pentru articolul despre restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie care i-au făcut pe muncitorii români şi bulgari tot mai uşor de exploatat.

Stănescu a fost recompensată cu suma de 4.000 de euro. Cel de-al doilea loc i-a revenit unei jurnaliste din Macedonia.

Textul integral Cum functioneaza sistemul prin care muncitorii romani sunt exploatati in Marea Britanie a fost publicat, luna trecută, şi pe site-ul Hotnews.ro.

Pe scurt, din articol: 

  • Ambasadele României şi Bulgariei la Londra confirmă că numărul celor care întâmpină probleme în obţinerea unui număr de asigurări sociale este tot mai mare, în unele cazuri ajungându-se până la cinci încercări nereuşite. Cei cărora li se refuză un astfel de număr ajung de regula să fie plătiţi la negru pentru munci fizice care necesită minimă documentaţie.
  • Multi dintre zilerii de la Wickes castiga in medie 50 de lire pe zi (aprox. 60 de euro). Reprezentantii sindicatelor confirma ca un muncitor britanic sau polonez are sanse sa fie platit cu 9 sau 10 lire pe ora pentru o slujba pentru care un roman sau bulgar ar primi numai 5 sau 6.
  • Un tanar roman, a carui identitate este protejata la recomandarea avocatului sau, a spus ca a fost electrocutat grav cand sapa un sant cu un pickhammer pe un santier din Londra. In momentul accidentului, barbatul nu avea un numar de asigurari sociale si nici permis de munca.
  • Autoritatea de Sanatate si Siguranta (Health and Safety Executive), institutia care reglementeaza si monitorizeaza siguranta la locul de munca, recunoaste ca muncitorii imigranti sunt mai expusi la accidente si mai putin probabil sa le raporteze, desi nu risca sa fie penalizati in vreun fel daca fac asta.
  • Potrivit expertilor, e foarte putin probabil ca romanii si bulgarii care isi gasesc de lucru prin agentii de recrutare sa se planga de conditiile periculoase de munca sau de salariile mici. Exista o lista neagra neoficiala pentru muncitorii considerati ca fac probleme.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cosmin G Cosmin G
    Felicitari Soranei pentru articol si felicitari d-lui Obae pemtru promovarea valorilor autentice ale jurnalismului.
  • articulatul articulatul
    articol la tv? poate material filmat sau reportaj.

Trimite un comentariu

sus