Skip to main content

TVR a încheiat 2012 cu un deficit de 32 de milioane de euro. Abonamentele au adus 75 de milioane de euro Televiziunii Publice

 

tvr

Publicitate

Postul public de televiziune a încheiat anul 2012 cu un deficit de 34 de milioane de euro, potrivit raportului de activitate al instituţiei. În plus, datoriile istorice ale instituţiei publice au ajuns la 158,5 milioane de euro.

„În luna mai, conturile operaţionale au fost blocate în totalitate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar datoriile ajunseseră, la jumătatea anului, la 681.755.346 lei (158.547.755 euro)”, se arată în raportul instituţiei.

Din raportul financiar:

  • Veniturile totale au fost de 131,3 milioane de euro. Din aceştia, 75,3 milioane de euro au provenit din taxa TV. Veniturile din publicitate au fost de 5,8 milioane de euro. Veniturile din subvenţiile de exploatare au fost de 41,4 milioane de euro.
  • Cheltuielile SRTv s-au ridicat în 2012 la 163,2 milioane de euro. Cheltuielile cu personalul au avut o pondere de 26% din total. Mai precis, s-a cheltuit 42,6 milioane de euro.

Televiziunea Română a depus în Parlament Raportul de activitate pe 2012. Documentul conţine 105 pagini şi conţine, pe lângă sinteza activităţii pe anul trecut, trei mari capitole:

  • primul conţine politica editorială şi redimensionarea organizaţiei
  • al doilea se referă la încadrarea angajãrii de cheltuieli în cuantumul veniturilor constante, audienţe, costuri de producţie, vânzări de publicitate şi achitarea datoriilor acumulate
  • al treilea este dedicat dobândirii echilibrului organizaţional şi financiar.

Puncte importante din sinteza activităţii pe 2012:

  • ”2012 a fost cel mai dificil an din istoria Societăţii Române de Televiziune. În luna mai, conturile operaţionale au fost blocate în totalitate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar datoriile ajunseseră, la jumătatea anului, la 681.755.346 lei (158.547.755 euro).

  • Pe parcursul lui 2012, televiziunea publică a trecut prin schimbări succesive ale managementului de vârf. TVR a avut trei Consilii de Administraţie diferite, doi preşedinţi - directori generali şi un director general interimar. Componenţa Comitetului Director a fost schimbatã în luna august.

  • Prioritãţile imediate au fost reducerea costurilor şi stoparea creşterii deficitului. Astfel, încã de la preluarea mandatului, conducerea a luat o serie de măsuri de ordin managerial şi administrativ pentru salvarea televiziunii publice, care risca să intre în incapacitate de plată.

  • În primele 6 luni ale anului 2012 cheltuielile medii lunare au fost de 11.280.857 euro, cu mult mai mari decât veniturile efective, constant realizate, în cuantum mediu de 8.109.570 euro/lunã.

  • Obiectivul administraţiei Televiziunii Române în urma restructurãrii de personal a fost reducerea fondului de salarii al SRTv cu pânã la 30 de procente.

  • În plan editorial, în partea a doua a anului, noul management al TVR şi-a asumat o reducere importantã a investiţiilor în producţia TV, eforturile concentrându-se pe restructurare, necesarã reechilibrãrii financiare a instituţiei.

  • O decizie importantã a fost luatã prin HCA nr. 136/2012. Consiliul de Administraţie al TVR a hotãrât sã anuleze licitaţia de atribuire a vânzãrii spaţiului de publicitate unei regii externe şi sã internalizeze vânzãrile, pentru urmãtorii doi ani, prin departamentul propriu de vânzãri sau printr-o regie proprie.

  • În prima parte a anului, în timpul mandatului lui Alexandru Lãzescu, s-au adoptat 67 de hotãrâri ale Consiliului de Administraţie şi 88 de hotãrâri ale Comitetului Director. În perioada interimatului asigurat de Radu Cãlin Cristea s-au adoptat 17 hotãrâri ale Comitetului Director. În mandatul lui Claudiu Saftoiu, au fost aprobate 105 Hotãrâri ale Consiliului de Administraţie şi 81 ale Comitetului Director.

  • Televiziunea publicã şi-a încheiat activitatea în anul 2012 cu principalul obiectiv îndeplinit. Acesta a fost fixat la jumãtatea anului şi a vizat în primul rând echilibrarea financiarã. Astfel, activitatea economicã în 2012 s-a încheiat cu un deficit brut de 146.837.955 lei (34.148.362 euro), cu 9,15% mai mic decât în anul 2011.”

Din punct de vedere editorial, TVR a prezentat în Parlament şi un grafic al evoluţiei ratingului 2002-2012, pe plan naţional:

rating tvr

ÎNTREGUL DOCUMENT al Raportului de Activitate pe 2012 poate fi accesat AICI.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com
viewscnt

Trimite un comentariu

sus