Skip to main content

POVESTEA DIN SPATELE POVEŞTII. Ancheta de acum 14 ani, cu terenurile lui Becali, spusă de ziaristul care a scris-o

 

adevarul
O captura din iunie 2001, care readuce în atenţie dezvăluirea făcută în 1999 de Adevărul, care a dus la anchetarea lui Gigi Becali, a fostului ministru Victor Babiuc şi a generealului Dumitru Cioflină

Publicitate

O să găsească maică-ta capul tău în faţa uşii”! Asta i-a spus Gigi Becali ziaristului care s-a ocupat de prima anchetă, pornită în 1999, despre schimbul de terenuri dintre Gigi Becali şi Ministerul Apărării Naţionale, caz care a dus la condamnarea la trei ani de închisoare cu executare.

Paginademedia.ro prezintă povestea spusă chiar de către jurnalistul Răzvan Popa, fost jurnalist de la Adevărul, care a descoperit subiectul şi l-a prezentat într-o anchetă „ca la carte”. Subiectul a fost descoperit „din întâmplare”, în timp ce jurnalistul se ocupa de o altă anchetă cu vagoane care aduceau motorină în ţară, dar care era trecută ca păcură pentru a evita plata taxelor.

Curios, după ce a publicat ancheta, în 1999, ziaristul a fost mutat la secţia Utile, să scrie "despre cât costă cartoful în Hala Matache."

Iulia Bunea: Cum ai ajuns să faci ancheta legată de MApN şi Gigi Becali?

Răzva Popa: Eu mă ocupam şi de anchete cu contracte cu produse petroliere. Şi mă ocupam de o companie extrem de mare. Eram la Siret, la punctul de frontieră, stăteam să urmăresc nişte vagoane venite din Republica Moldova cu motorină, pe care scria păcură dar aveau motorină. Ideea este că eu nu aveam „marfă”, acte. În vremea aceea era o regulă că fiecare cuvânt scris să fie susţinut cu acte. În plus, când scrii, nu o faci de la birou. Aşa că m-am dus la cacealma să vorbesc cu împricinatul (n.r. - reprezentantul companiei în cauză). Ei m-am trimis în bălării, dar în cursul discuţiei, dar în cursul discuţiei au făcut referire la o proprietate pe care o aveau în Pipera, prin care ei demontau o parte din acuzele mele.

Atunci am mers cu respectiva chitanţă la o instituţie pentru a o verifica şi în acest timp mi-au picat ochii pe o altă chitanţă UM18/77/R.

Nu mi-a venit să cred când am văzut documentul. Eu m-am dus, ca toţii jurnaliştii, pe preţul terenului. Dar vorbind cu un jurist, el mi-a atras atenţia că MaPN se ocupa de administrare de teren, adică nu era în posesie. După aceea am văzut ce se face cu acel teren şi m-am dus în zonă. În acte nu se spunea de ce se face tranzacţia. Mai târziu, în urma insistenţelor noastre s-a dat un răspuns că se doreşte să se facă un ultramodern radar (n.r. - care nu a fost construit nici până acum).

Şi apoi ce ai făcut?

Am fost să discut cu Gigi Becali la hotel Lido pentru că numele lui apărea în acte. Eu scriam despre afacere, dar numele lui apărea în acte. M-a primit într-un fel de lobby, la o masă. L-am luat cu mine pe fotoreporterul Valeriu Tarasoff. Domnul Becali avea o atitudine de om foarte sigur pe el, puţin nepăsător la acuze. Discuţia a plecat de la a nega totul, moment în care i-am prezentat actele şi l-am pus în faţa faptului împlinit. El a adoptat tehnica „ei şi ce te interesează pe tine” asta şi a terminat cu ameninţări.

Ce te-a ameninţat?

Că o să găsească maică-mea capul meu în faţa uşii. Plus chestia că este foarte sigur că materialul nu o să intre. Apoi am publicat materialul. De aici a plecat totul. Dar am avut alţi colegi din presă care au scris pe tema aceasta şi care au contat foarte mult, ca şi dezvăluirea mea.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • haples haples
    Interviu din 3 intrebari, ce n-ati mai vazut? Si apoi ce ai facut? Ce te a amenintat?:))))
  • Anca Anca
    Si restul interviului? Parca-i facut in 2000, nu dupa atatia ani de proces si condamnarea unui fost ministru si a unui fost sef al Armatei romane...
  • Mircea Mircea
    Un material terminat ca din topor, fara nicio incheiere ... Pacat, era un interviu interesant.
  • Brukan Brukan
    Frumos ai vorbit, Stea fara nume, dar nu cred ca ai incheiat la fel de bine. Cum adica are materie prima buna? Care e aia? Cum ai ajuns la aceasta concluzie? Uiti cata rautate are in el, ca injura pe toata lumea care nu e de acord cu el, ca ameninta cu moartea oameni, ca e plin de trufie? Ce materie bune are? Ca da impresia ca mai da si la altii din averea lui? Pai cum ar fi data, daca nu ar fi capatat-o cu ajutorul celor din Armata si cu alde Guzaganu' Rozaliu? A? Cauta raul de la radacina, nu te entuziasma ca o floare e frumoasa la suprafata, daca la atingere ea e otravitoare.
  • steaua fara nume si dumnezu trage la bani steaua fara nume si dumnezu trage la bani
    Dumnezeu trage la bani, si omul devine credincios cand le are pe toate. Crede ca Dumnezeu i-a adus indestulare, ca se trezea cand era mic la ora 4 sa se duca cu oile pe camp. Cati copii s-au dus cu oile pe camp si nu s-au mai imbogatit? Tot oieri au ramas. Diferenta dintre ei si Becali este ca oamenii aia se incalzesc cu blanuri de oi, Gigi becali se incalzeste cu saci de bani, cu haine cumparate de la Londra si cu Steaua. Pardon sa-mi fie, acum se incalzeste la mititica. In loc de tv, svd si cafetiera, poate ar trebui sa ceara o mioara sa-l incalzeasca. Doar se intoarce la origini. Cand ai bani, este usor sa vorbesti despre credinta, dar cand nu iti traiesti viata de pe o zi pe alta in descumpanirea ce o aduce nesiguranta muritorilor de rand, este cam greu sa mai strigi in gura mare, Dumnezeu ici, Dumnezeu colo. Nu neg faptul ca a ajutat oameni nevoiasi, si asta este partea lui buna, dar cand ajuti din averea pe care o inmultesti din inselatorii si furturi, este usor sa dai in stanga si in dreapta pentru ca oamenii sa te preaslaveasca. Gigi Becali isi cumpara in fiecare zi maretia sa se simta mai aproape de Dumnezeu, dar ii dau o veste proasta domnului Becali: Dumnezeu este acelasi pentru toti si cu tote strigatele lui are aceeasi inaltime si greutate pe pamant ca toti ce aproximativ 7 miliarde de oameni. 3 ani este prea putin pentru o asemenea inselatorie. Pun pariu ca nici pe astia nu o sa-i petreaca la puscarie. Prevad intre 10 luni si un an jumate. Daca cere gratierea, inseamna ca-si recunoaste fapta si se caieste. Si nu ar trebui sa plateasca banii pe care i-a facut prin acea inselatorie, ci ar trebui sa inapoieze toti banii pe care i-a facut cu ajutorul banilor proveniti din acea inselatorie. Dumnezeu este acelasi pentru tot felul de oameni, dar nu tot elul de oameni sunt potriviti pentru Dumnezeu! Vaya con Dion Gigi Becali. Sa fii sanatos in continuare si sa te mai domolesti in inchisoare. Ai mterie prima buna, dar foarte necioplita.

Trimite un comentariu

sus