Skip to main content

Săftoiu, şeful TVR, despre producătorii independenţi: Suntem deschişi la colaborare după ce ajungem la break even. Teatrul TV, pariul TVR

 

Capturaţi ecranul complet 02.07.2013 021056.bmp

Publicitate

"Vrem să lucrăm cu producători independenţi, dar mai aşteptaţi" - a fost mesajul preşedintelui TVR pentru realizatorii TV în cadrul ARADOCS, eveniment dedicat televiziunii şi producţiei independente de filme documentare, care se desfăşoară zilele acestea la Arad.

Reporterul Paginademedia.ro Iulia Bunea vă prezintă câteva detalii de la faţa locului:

Claudiu Săftoiu, şeful TVR, Irina Radu, directorul TVR 1, reprezentanţi ai producţiei independente - regizorul Tudor Giurgiu, Ada Solomon, producător, Anca Puiu, producător la Mandragora - s-au întâlnit la Arad pentru a dezbate situaţia televiziunii publice şi soarta producătorilor independenţi. Evenimentul este organizat de regizorul Florin Iepan.

Claudiu Săftoiu a declarat că televiziunea publică este deschisă la discuţii cu producătorii independenţi, însă TVR poate oferi bani în anii următori, când instituţia se va redresa. Până atunci, pariul şefului TVR este seria de 14 piese de teatru care va fi lansată în această toamnă.

Claudiu Săftoiu:

  • Peste 600 de angajaţi au fost concediaţi în urma unui proces de restructurare. Anul aceasta, în februarie, Consiliul de Administraţie a aprobat noua organigramă pentru TVR. Restructurarea a trecut şi sunt mândru să vă spun că TVR nu a devenit o posibilă victimă după tragedia greacă.
  • Suntem deschişi să discutăm cu producători independenţi.
  • Am avut anul trecut şi anul acesta întâlniri cu producătorii independenţi. Am propus să creăm un ONG pentru a lucra cu televiziunea română pentru a produce şi coproduce.
  • În următorii doi ani şi jumătate estimăm că vom ajunge pe break even. După această perioadă suntem deschişi pentru colaborare. Între timp trebuie să stabilim o metodologie de colaborare.
  • Pentru această vară ne pregătim să producem 14 piese de teatru. Vom începe grila de toamnă cu acestea. Acesta va fi pariul nostru pentru a atrage audienţa.
  • Televiziunea Română cheltuia până la 70% din veniturile sale pe salariile angajaţilor. După restructurare, cheltuielile cu salariile au scăzut cu o treime. Şi media salariilor din TVR a fost scăzută. Nu puteam suporta din punct de vedere economic aceste costuri uriaşe.

Florin Iepan, regizor:

  • Am lucrat în TVR şi am realizat că nu am nicio şansă în acea instituţie ca producător de film aşa că mi-am dat demisia. A fost una dintre cele mai bune decizii pentru că imediat după asta, relaţia mea cu televiziunea publică s-a îmbunătăţit simţitor. Am făcut o firmă independentă şi am început să facem printre primele producţii. Timp de 10 ani am produs o mulţime de producţii, însă imediat după începerea crizei, în urmă cu trei sau patru ani, relaţia mea cu postul public a fost distrusă în totalitate. Prima reacţie a instituţiei a fost încetarea colaborării cu aceşti producători independenţi „urâţi şi murdari”.
  • Chiar şi în zilele noastre relaţia nu este prea bună. De aceea am lansat acest program.
  • Domnul Săftoiu spunea că dacă dă îmi dă mie mâine contract, probabil că apar tot felul de zvonuri despre asociere. Ok, atunci daţi-i un contract Adei Solomon, ea este unul dintre cei mai bun producători din Europa de Est. Sau daţi-i un contract Ancăi Puiu.

Cătălin Ştefănescu, realizator Grantat 100%:

  • Fiecare organizaţie are un fel de instinct de supravieţuire şi va reacţiona în momente dificile. Dacă vorbeşti despre sectorul independent şi cel public, chiar şi tu (Florin Iepan - n.r.) faci împărţirea între „noi”şi „ei”, ceea ce este incorect pentru că acest război va continua atâta vreme cât vă veţi poziţiona în felul acesta, iar instinctul de supravieţuire va fi tot mai puternic.
  • Oamenii din interior vor încerca să-şi protejeze locul de muncă, şi este normal.
  • Aş mai vrea să spun o opinie strict personală şi nu reprezintă organizaţia din care fac parte. Cred că colaborarea cu sectorul independent ar trebui să fie una normală, graduală, o parte a unei viziuni, o viziune comună. Atâta timp cât veţi avea doar războaie episodice, nimic nu va funcţiona cu adevărat. Este vorba de un război din care va avea de câştigat doar una dintre părţi.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Lola Lola
    Cand doriti sa ne/va treziti? Nu in acest secol! Elwis si Zgabercii vor domni mult!
  • game game
    altu'! Elwis ratatul vorbeste de break even!?!! doamne, dumnezeule dar ce blestem s-a napustit asupra acestei tari si aceste televiziuni platite de noi astfel incat sa sa fim nevoiti sa suporam astfel de "exemplare?"speram sa ne trezim si noi si cei care ne conduc!!!
  • Ben Deac Ben Deac
    "Claudiu Saftoiu: Pentru această vară ne pregătim să producem 14 piese de teatru. Vom începe grila de toamnă cu acestea. Acesta va fi pariul nostru pentru a atrage audiența." A-ncercat si Mihai Bendeac la Antena 1 si audientele au fost sub asteptari. Din pacate, teatrul TV avea succes inainte de '89 fiindca lumea nu avea la ce sa se uite. Acum gusturile publicului s-au schimbat, din nefericire in rau, nu spre cultura ci spre subcultura. Prefera sa se uite la emisiuni tabloide decat la acte de cultura precum teatrul TV sau chiar filme. Imi pare rau, dar acesta (cred ca) este adevarul!
  • Horea Horea
    Saftoiu: "Suntem deschiși să discutăm cu producători independenți"

    Voi nu discutati nici cu producatorii interni (nu aveti timp!?) si deci ii veti baga in seama pe cei externi?
  • protopopescu protopopescu
    intalniri de doi bani. dar producatorii independenti, cei care au facut seriale si emisiuni de divertisment de ce nu au fost invitati? ce treaba au Ada Solomon si Anca Puiu cu productiile tv? niciuna. poate doar prieteniile cu Florin Iepan.

Trimite un comentariu

sus