Skip to main content

Un jurnalist ucis şi şapte răniţi într-un weekend de proteste în Egipt

 

Sursa foto: AFP
Sursa foto: AFP

Publicitate

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) este profund preocupat de siguranţa jurnaliştilor care relatează despre protestele din Egipt. Un jurnalist a fost ucis şi alte şapte au fost rănite, în timp ce relatau despre demonstraţiile împotriva preşedintelui Mohamed Morsi, scrie cpj.org. Toate acestea s-au întâmplat într-un singur weekend.

"Mohamed Morsi şi Frăţia Musulmană au favorizat o atmosferă în care jurnaliştii sunt frecvent atacaţi", a spus Sherif Mansour, coordonator CPJ în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Facem apel la toate părţile să respecte siguranţa mass-media şi îi îndeamnă pe jurnalişti să-şi ia măsuri de precauţie în acest climat periculos."

Milioane de egipteni au ieşit în stradă peste weekend pentru a solicita demisia lui Morsi. Cel puţin 16 persoane au fost ucise şi 781 rănite în întreaga, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Sâmbătă, Salah al-Din Hassan, un reporter de 37 de ani, care deţine şi un site independent de ştiri Shaab Masr (Poporului din Egipt), a fost ucis de o bombă artizanală aruncată de o persoană neidentificată în timp ce relata despre o demonstraţie împotriva Morsi în oraşul Port Said. Bomba a fost aruncată de protestatari în Piaţa Shuhada, Hassan a luat-o so arunce mai departe, dar a explodat, omorându-l şi rănind alte 16 persoane.

În aceeaşi zi, atacatori neidentificaţi au aruncat cu cocktailuri Molotov şi au bătut un grup de jurnalişti, inclusiv corespondenţii ai unor posturi de televiziune particulare, care erau reuniţi la două cafenele unde se pregăteau să relateze despre demonstraţii.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus