Skip to main content

Andrei Pleşu deschide Festivalul Dilema Veche de la Cetatea Alba Iulia

 

Festival_DV_poster A4_RGBCea de-a doua ediţie a Festivalului Dilema veche, care se va desfăşura în perioada 30 august - 1 septembrie, va avea loc în Cetatea Alba Iulia. Accesul la evenimentele din cadrul festivalului este liber.

Publicitate

Invitatul de onoare al acestei ediţii este scriitorul Andrei Pleşu, care va deschide festivalul prin conferinţa „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii":

Festivalul lansat de săptămânalul de cultură Dilema veche cuprinde spectacole, literatură, dezbateri, concerte, filme, teatru, muzică, dans, fotografie şi meşteşuguri.

Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche şi directorul Festivalului:

„Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămînă. Poţi oricînd să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală”.

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, cetatea este cea mai mare din România şi a trecut în ultimii ani printr-un intens proces de restaurare şi reintroducere în patrimoniul cultural.

Programul Festivalului Dilema Veche 

Pentru prima seară a festivalului (30 august), organizatorii au pregătit un spectacol special realizat pentru Traseul Porţilor Cetăţii de către Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti, cu participarea lui Răzvan Mazilu. Prima seară se va încheia cu proiecţia filmului „Searching for Sugar Man”, premiat în 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

Programul celei de-a doua zile a festivalului include, pe lângă ceremonialul de schimbare a gărzilor Cetăţii, unic în România, dezbaterea „Identităţi locale, identitate europeană”, cu invitaţi din presa românească şi europeană şi cu participarea domnului Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. Vor avea loc, de asemenea: o dezbatere cu nume importante din viaţa culturală românească: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima, un maraton de poezie (Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea), trei piese de teatru scurt din proiectul Green Hours „Spaţii!”, şi proiecţia filmului „Love Building”, debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină. Ziua se va încheia cu concerte rock, indie şi jazz, cu Les Elephants Bizzares, Kumm, Norzeatic, Maria Răducanu & contrabasistul Chris Dahlgren şi Jazzybirds.

În ultima zi a festivalului, publicul va putea asista la un dialog între Horia-Roman Patapievici şi Dan C. Mihăilescu, se va putea bucura de scurtmetraje româneşti şi de proiecţia documentarului “Anul Dragonului”, lecturi publice cu Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian şi Ioana Pârvulescu, dar şi de transmisiunea live de la deschiderea Festivalului Enescu.

Sâmbătă şi duminică se vor desfăşura şi un mini-târg de carte, târgul de meşteşuguri şi meserii tradiţionale, ateliere de scriere creativă şi de benzi desenate, expoziţia de fotografie cu imagini din Himalaya şi spectacolul de teatru-labirint.

Festivalul se va încheia cu Fanfara Ciocârlia, care împlineşte 16 ani de când duce muzica românească în toate colţurile lumii.

Spoturile de promovare ale festivalului, regizate de Radu Jude şi realizate cu sprijinul Castel Film şi wearebasca, aduc în prim-plan dilema omului modern, asediat de volumul tot mai mare de informaţie şi chinuit de indecizie. Şerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră, Cea mai fericită fată din lume), Ioana Flora (Periferic, Pescuit sportiv) şi Dan Nicolaescu (O umbră de nor) sunt cei trei protagonişti ai campaniei.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus