Skip to main content

CNA, poziţie „fermă” la codul insolvenţei: se mai gândesc puţin

 

CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să amâne o luare clară de poziţie în cazul noului cod al insolvenţei ce prevede ca televiziunile aflate în insolvenţă să rămână cu licenţa suspendată până la confirmarea planului de reorganizare.

După trei ore de dezbatere pe această temă şi mai multe propuneri de luări de poziţie, majoritatea a votat ca până miercuri toţi membrii CNA să trimită pe e-mail, la secretariatul CNA, punctele de vedere şi neclarităţile legate de prevederea din codul insolvenţei ce vizează audiovizualul.

Punctele de vedere vor concentrate într-un singur document, iar joi consiliul va decide inclusiv unde va fi trimis respectivul document. Propunerea a fost făcută de Radu Călin Cristea şi a primit şapte voturi.

Alte propuneri au mai venit din partea lui Alexandru Jucan, care a solicitat ca forul să ia, prin vot, o poziţie pro sau contra acestui articol, iar în cazul în care poziţia ar fi fost contra, CNA să trimită Avocatului poporului o petiţie pentru a contesta articolul din codul audiovizualului.

În plus, Christian Mititelu a propus un comunicat de presă prin care CNA să-şi exprime poziţia vis a vis de această ordonanţă.

Ce au spus membrii CNA: 

Valentin Jucan, membru CNA:

  • Este un cod al insolvenţei cu prevederi discriminatorii. Fac referire la anumite categorii şi nu fac egalitate între actorii economici. Noul cod al insolvenţei conţine reglementări importante. Nu a fost respectat codul privind transparenţa. Noul cod al insolvenţei condamnă definitiv firmele aflate în insolvenţă.
  • Este clar că televiziunile nu mai pot să emită dacă le este suspendată licenţa. Nu mai au obiectul muncii.
  • Noi nu am fost consultaţi în acest subiect. În lege nu există suspendarea de licenţă.
  • Având în vedere opiniile formate în spaţiul public şi discuţiile care vor urma pe această temă, în situaţia în care discuţiile se vor finaliza cu adoptarea unei luări de poziţie, vreau să propun să adoptăm o rezoluţie de aprobare sau dezaprobare, şi în cazul în care este de dezaprobare, doresc să formulăm o petiţie pe care să o adresăm Avocatului Poporului prin care să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate a art 81 alineat 3 din ordonanţa 91. Cred că este un moment în care Consiliul poate să aibă o poziţie clară vis a vis de această ordonanţă.

Radu Călin Cristea, membru CNA:

  • Eu văd lucrurile mult mai simplu şi mai pragmatic. Presupunând că am adopta votul pe care îl sugerează domnul Jucan, cred că ne-am repeta pentru că deja pe adresa Avocatului Poporului există asemenea solicitări.
  • Eu cred că lucrul cel mai simplu şi util pe care l-am putea face ar fi să cerem serviciului juridic ca într-un interval de timp rezonabil să ne prezinte un tablou al situaţiei şi eventual cu nişte recomandări pentru cazul în care aceste speţe ajung pe masa CNA.

Narcisa Iorga, membru CNA: 

  • Nu am înţeles cine trebuie să ne înştiinţeze şi pe noi. Cine ne anunţă că firma a intrat în insolvenţă, un om de pe stradă, judecătorul sindic, radiodifuzorul?
  • Trebuie să luăm act de suspendarea insolvenţei. Noi trimitem radiodifuzorului o adresă, o hârtie, semnată de cine că îşi încetează emisia? Conform cărui articol? Nu avem în legea audiovizualului suspendarea emisiei. Avem art. 17, care spune care sunt atributele CNA. Nicăieri nu se spune că poate să suspende CNA-ul o licenţă.
  • Cum comunicăm radiodifuzorului că îşi încetează emisia? Dacă îşi încetează emisia, ce fac societăţile furnizoare de cablu? Are dreptul acel cablist să scoată televiziunea de pe cablu sau nu? Ce face, rămâne cu mira pe frecvenţă?
  • Dacă CNA analizează condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, înseamnă că CNA va trebui să analizeze licenţa audiovizuală.
  • Cred că ar trebui să avem un punct de vedere măcar după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, deşi ar fi trebuit să fim consultaţi înainte.

Christian Mititelu, membru CNA:

  • „Cred că felul în care a fost emisă această ordonanţă ne arată că ne aflăm într o situaţie gravă. Ca instituţie, trebuie să adoptăm o poziţie şi anume: că nu am fost consultaţi referitoare la adăugirile care privesc ordonanţă. Suntem îngrijoraţi de efectele economice ale unei suspendări făcute în acest fel”.

Răsvan Popescu, membru CNA:

  • Nu ştim dacă urmează nişte norme de aplicare care să lămurească lucrurile. Nu pot aprecia care vor fi efectele şi nici în ceea ce ne revine nouă de făcut. Companiile media nu raportează în mod corect la CNA.
  • Nu este o situaţie în care noi să avem vreun fel de evidenţă şi nici nu văd cine ne poate informa. În orice caz, exemplu care a fost vehiculat în aceste zile nu se încadrează, având în vedere că are deja un plan de reorganizare aprobat (Realitatea Media, n red.).

Florin Gabrea, membru CNA:

  • În ideea creării unui document, ar trebui ca toate aceste nedumeriri şi incongruenţe trebuie trimise la comisia de cultură.

Lorand Turoş, membru CNA:

  • Putem să ne pronunţăm asupra aceste ordonanţe. După părerea mea, problema principală este că nu am fost consultaţi. Ulterior ne dăm cu părerea.
  • Ideal ar fi fost ca acest proiect ar fi trebuit să ajungă la CNA pentru consultări. Eu personal nici nu ştiu cum putem noi să aplicăm.

Viorel Vasile Buda, membru CNA:

  • Stimaţi colegi, Avocatul Poporului nu are cum să ne elucideze pe noi. În ce priveşte consultarea, vă aduc aminte că se numeşte ordonanţă de urgenţă, deşi nu văd nici eu care era urgenţa. Eu îmi menţin aceeaşi atitudine. Eu mă consider arbitru. Arbitrez conform regulamentului.

Monica Gubernat, membru CNA:

  • Noi ca instituţie nu suntem în măsură să judecăm o ordonanţă de urgenţă. Singura problemă ar fi normele de aplicare.

Christian Mititelu:

  • Nu cred că trebuie să încheiem şedinţa de astăzi fără să avem o poziţie. Noi tocmai cei care ne ocupăm de audiovizual nu aveam nimic de spus?

Laura Georgescu, preşedintele CNA:

  • Principala problema pe care o văd, după consultarea cu oameni specializaţi pe insolvenţă şi cu reprezentanţi ai radiodifuzorilor este această măsură de limitare prin suspendarea licenţei. Să propunem un nou text. Textul articolului înseamnă două fraze.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gicu gicu
    mihaiu?...
  • Gusat Gusat
    Maine, joi, CNA va aproba contestatia Realitatea Media SA asupra Deciziei de ridicare a Licentelor Radio Guerrilla, aceste Licente reintarnd in posesia Realitatea.
    Se pare ca discursul Domnul Presedinte Traian Basescu, cel mai iubit fiu al poporului, clarvazatorul nostru presedinte ,de marti ora 18 si jumatate ora cucului le a bagat putin spaima n oase.....

    iata cu dupa bufnita de la coroceni , avem si cucu de la cotroceni.

    Traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie, Republica Romania in frunte cu mult iubitul si stimatul nostru conducator, Domnul Traian BASEscu.
  • Iulia Bunea Iulia Bunea
    Nu s-a dat nimic.
  • geo geo
    Dar cu sutele de reclamatii depuse la CNA referitoare la emisiunea cu nuntile la Pro tv cum a ramas, ca urma sa se discute saptamina trecuta.

Trimite un comentariu

sus