Skip to main content

Consiliul Concurenţei vrea must carry şi pe DTH. Insituţia a declanşat o investigaţie pe acest subiect

 

Sursa foto: Realitatea.net
Sursa foto: Realitatea.net

Publicitate

Consiliul Concurenţei a pornit o investigaţie ce vizează o posibilă discriminare în cazul aplicării principiul must carry din Legea Audiovizualului, întrucât este valabil doar pentru cablul, nu şi pentru serviciile DTH (satelit).

Investigaţia a venit ca urmare a două plângeri adresate în 2012, de către doi distribuitori de servicii (RCS&RDS şi Focus Sat).

Instiuţia va audia săptămâna viitoare Consiliul Naţional al Audiovizualului pe marginea acestui subiect şi a cerut şi un punct de vedere scris ce urma să fie votat astăzi de către membrii CNA, însă subiectul a fost amânat.

„Audierea are ca obiect dezbaterea pe marginea Raportului asupra investigaţiei privind posibila încălcare a art 9 din Legea Concurenţei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, prin emiterea de către această instituţie a deciziei 72/2012 ale cărei prevederi limitează autonomia comercială a întreprinderilor şi stabileşte condiţii discriminatorii pentru activitatea acestora”, se arată în comunicarea trimisă de Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a mai precizat că tot regimul „must carry trebuie reconsiderat şi în acest scop se va adresa Guvernului şi Parlamentului pentru a se iniţia o modificare a legii audiovizualului”, a explicat Petre Dincă, consilier CNA, în faţa membrilor.

Irina Vârlan, director juridic UPC: „Aş vrea să punctez trei aspecte. Noi am depus puncte de vedere şi la Consiliul Concurenţei şi la CNA. Primul se referă la neutralitatea tehnologică. Nu e justificat să aplicăm principiu must carry în funcţie de tehnologie. Al doilea este diferenţa de tratament care are consecinţe asupra consumatorului. Dacă facem diferenţe între cablu şi DTH atunci această diferenţă se va reflecta în costul serviciului către consumator. Susţinem reducerea numărului de canale must carry. Cred că trebuie revizuit art 82 în întregime. Suntem una dintre ţările cu cel mai mare număr de posturi must carry”.

Lorand Turoş, membru CNA - Înţeleg că susţineţi intrarea must carry la DTH. În viziunea dumneavoastră, cine ar trebui să susţină costurile uplink. Cine plăteşte factura pentru ridicarea semnalului

Irina Vârlan – Factura este suportată de furnizorul de servicii DTH.

Lorand Turoş - Dacă ne uităm în această listă de 24 de posturi, 11 posturi au un rating de sub 0,1. Obligăm caliştii să diferenţieze nişte posturi care nu prea au audienţă şi nu au nici alte criterii de departajare.

Răsvan Popescu, membru CNA – Cred că suntem în situaţia de a adopta nişte observaţii pe care să le trimitem Consiliului Concurenţei. Cât priveşte fondul problemei, în eventualitatea în care apare o iniţiativă de modificare a legii audiovizualui, sigur că putem să facem o dezbatere publică, care să fie un fel de aviz la acel proiect de modificare.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Brusc Willis Brusc Willis
    Must Carry-ul este o tampenie! Era digitala ar trebui sa permita utilizatorului final sa-si aleaga strict numai ceea ce vrea el sa vada! Nu vreau sa fiu obligat sa receptionez Latrinele daca pe mine nu ma intereseaza. Vreau sa platesc numai la ce ma uit, capisci? Daca matale vrei Latrine ia-le la tine acasa si da-i tu si cu familia ta bani lu` Felix Varanul pentru asta, clar? Must carry-ul pe cablu este o aberatie, cu atat mai mult pe satelit! Treaba statului ce face pe frecventele terestre deoarece sunt patrimoniul lui, dar televiziunea prin cablu si cea pe satelit trebuie sa se bazeze pe principiul cerere-oferta, nu pe o lista de balarii pe care ar trebui sa fiu eu obligat sa o receptionez! Ti-e clar?
  • adi adi
    Must carry este cea mai mare tampenie!Si pe cablu si pe satelit!Ce e aia oobligatia de a introduce anumite posturi ?In America,cea mai libera tara din lume ,nu exista asa ceva!Cablistul se intelege cu postul si gata.Ii convine abonatului grila cablistului se aboneaza,nu, se duce la altul si gata.Dar.....sunt bani multi la mijloc la Romanica!Si spagile maaaaari.
  • costi costi
    Must Carry ar trebui sa cuprinda cel mult primele 10 posturi tv cu cea mai mare audienta, libere la retransmisie. In forma asta a legii, cu 25 de canale, practic oricine isi face o televiziune si intra pe micii cablisti, dupa 1 an poate intra lejer in lista de must-carry, cu rating de 0.02 ...
  • geo geo
    Sunt de acord...Nu mi se pare normal ca Antenele sa nu se afle printre programele DTHului RCSD@RDS.

Trimite un comentariu

sus