Skip to main content

EXCLUSIV. Protocolul integral TVR – Ministerul Agriculturii. Explicaţiile lui Claudiu Săftoiu

 

claudiu saftoiu (11)

Publicitate

Paginademedia.ro vă prezintă, în exclusivitate, protocolul dintre TVR şi Ministerul Agriculturii, legat de postul TVR 3, alături de explicaţiile preşedintelui Televiziunii publice, Claudiu Săftoiu.

Contactat de Paginademedia.ro, Claudiu Săftoiu a explicat, într-un interviu telefonic, la ce se referă fiecare punct din acordul semnat cu ministerul agriculturii. Acordul vizează TVR 3, canal care se transformă azi într-un fel de post de Viaţa satului.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia:

Am încercat să propunem o platformă de comunicare, cum este normal din partea unei televiziuni publice

Nu este nimic special făcut pentru MADR. TVR, ca instituţie publică, in acord cu misiunea sa publica, este obligata să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale si să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice

Protocolul "este cu titlu gratuit" şi nu presupune obligaţii financiare. TVR 3 ar putea atrage însă fonduri europene, dacă Ministerul Agriculturii are în derulare proiecte de comunicare ale politicilor agricole cu finanţare comunitară.

Obligaţiile TVR, conform protocolului cu Ministerul agriculturii şi răspunsurile preşedintelui TVR Claudiu Săftoiu:

a) TVR dezvoltă prin producţiile sale şi prin producţiile studiourilor regionale programe de televiziune care se adresează în special lumii ruralităţii româneşti şi a comunităţilor locale, printr-un program informative şi educativ, având ca obiectiv informarea şi formarea acestei lumi şi atingerea unor standarde europene în toate domeniile existenţei sale.

b) TVR îi recunoaşte MADR caracterul de coordonator pe ramură pe specificul respective, responsabilităţile si competenţele acestuia.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

“Acest punct este, nici mai mult, nici mai puţin decât o formă de a admite că, în cadrul Guvernului, există un departament care se ocupă de politicile de agricultură naţionale şi de implementarea celor europene, iar acest departament este Ministerul Agriculturii. Recunoaşte că este un minister cu anumite competenţe şi nimic altceva. Prin aceasta, este agreata, in mod formal, colaborarea directa, dar nicidecum exclusiva, cu o sursa oficiala si autorizata din domeniu”.”.

c) TVR pune la dispoziţia MADR, pentru realizarea obiectului prezentului protocol, gama de emisiuni şi producţii specifice ale TVR, precum şi mediile de difuzare TVR 1, TVR 2, TVR Internaţional, TVR News etc, conform acordurilor subsecvente care vor fi încheiate ulterior cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

"Protocolul oferă MADR o platformă de comunicare in acord cu misiunea publica a televiziunii nationale. Protocolul nu-i acordă o prevalenţă, ci îi lasă la dispoziţie această platformă, care este TVR 3, pentru a aduce informaţia la cunoştinţa publicului. Acordul NU obligă în niciun caz TVR pe plan editorial.

Evident, nici pentru Ministerul Agriculturii aceasta colaborare nu are un caracter exclusiv, institutia guvernamentala are la dispoziţie mai mulţi vectori pentru a-şi anunţa politicile agricole, mai ales pentru a face cunoscut ceea ce se întâmplă la nivel European în acest domeniu.

Consider normal si logic demersul oricarei institutii publice, fie ea minister sau agentie ministeriala, de a considera TVR una dintre platformele cele mai ofertante pentru comunicarea informatiilor de interes public.

Nu este nimic special făcut pentru MADR. TVR, ca instituţie publică, in acord cu misiunea sa publica, este obligata să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale si să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, conform legii 41 din 1994."

d) Promovează prin programele sale (transmisiuni naţionale sau regionale) o imagine a Ministerului unică, coerentă şi care să asigure un echilibru de informare naţională/teritorială proporţională atât cu problematica, cât şi cu competenţele şi dimensiunile studiourilor regionale, având ca scop atingerea obiectivelor comune, lucrând într-o strategie comună cu MADR, cu standarde de calitate commune şi sprijinindu-se reciproc.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

Este, mai întâi de toate, o relaţie cu un minister care are obligaţia, de la nivelul conducerii lui, de la Guvern, să îşi promoveze strategiile si sa comunice coerent cu publicul. Este o formă de a spune că, pentru a ajunge la public, se bazează pe un mod de comunicare structurat, astfel încât mesajul să ajungă la cetăţeni. Prin acest articol arătăm, practic, că MADR are posibilitatea de a o face si prin intermediul postului TVR 3. Trebuie făcută o precizare importantă. Acest protocol nu are un caracter de unicitate. La fel se întâmplă şi cu celelalte ministere. Cum spuneam, este o ofertă de comunicare a politicilor implementate de autorităţi, care interesează publicul..

e) TVR comunică calitatea de colaborator a MADR, prin toate mijloacele sale de promovare, în timpul derulării proiectelor comune.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

În exerciţiul jurnalistic menţionăm de fiecare dată sursa informaţiilor. Este parte a practicilor din această meserie. Prin această precizare, este un mod de a spune, clar, că informaţiile vin din zona executivă, de la minister, ceea ce le dă credibilitate. Este important să dăm autoritate emisiunilor si sa mentinem o transparenta a surselor, atunci cand situatia o permite. Vor urma şi alte protocoale cu institutii publice, pentru televiziunea publica.

f) TVR sprijină schimbul de asistenţă instituţională, precum şi schimbul de experienţă în domeniul organizării şi derulării proiectelor comune şi pentru promovarea acestora.

g) TVR are obligaţia să nu cesioneze drepturile şi obligaţiile sale, prevăzute în prezentul protocol, fără a avea consimţământul celeilalte părţi.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

"Cu alte cuvinte, nu putem transfera drepturile şi obligaţiile ce ne revin prin acest acord unei alte entitati media, fara acordul partenerului. Este logic şi de bun simţ."

Claudiu Săftoiu, despre protocol: Nu duce la obligaţii submisive faţă de o structură a Guvernului

"Mi se pare că este răstălmăcit cu rea credinta. Nu duce la obligaţii submisive faţă de nicio structură a Guvernului", spune preşedintele TVR.

Săftoiu: Acest act nu a fost întocmit pentru o subordonare a TVR faţă de Executiv. Televiziunea publică este platforma ideală de comunicare, atât prin credibilitatea pe care o are, cât şi prin resurse şi prin acoperirea la nivel naţional. Scopul nostru a fost să aratam ca să suntem structura media potrivită nu numai pentru minister, ci pentru guvern în general, pentru a comunica politicile locale de guvernare, în concordanţă cu ceea ce se decide la nivel European.

Este limpede că, la nivel local, în zonele izolate ale ţării, exista o criza acuta de informare in ceea ce priveste politicile comunitare dintr-un domeniu care intereseaza direct comunitatile rurale specifice acestor zone. Noi ne propunem, in acord cu misiunea publica a TVR, sa acoperim acest deficit de informare.

Repet, am încercat să propunem o platformă de comunicare, cum este normal din partea unei televiziuni publice."

Planuri: fonduri europene la TVR 3, prin Ministerul agriculturii

Petrişor Obae: Care este partea financiară a acestui acord?

Claudiu Săftoiu: Este un parteneriat nemonetizat. Trebuie menţionat că, potrivit memorandumului de eşalonare a datoriilor TVR, finanţarea TVR 3 nu a fost aprobată prin buget.

Programele TVR 3 sunt susţinute de studiourile teritoriale, iar finanţarea TVR 3 vine prin finanţarea studiourilor teritoriale.

Ce se întâmplă în acest caz?

Săftoiu: Dacă MADR îşi manifesta interesul pentru TVR 3 ca platformă de comunicare a politicilor publice pentru proiectele europene, este posibil ca TVR sa participe la campaniile de informare, atragand o parte din bugetele de comunicare din fonduri europene.

Atragerea si diversificarea surselor de finantare este unul dintre obiectivele pe care le-am enuntat la inceputul mandatului. Sunt şi alte politici care pot fi comunicate în acest sens – cum ar fi cele de mediu - şi avem în plan şi alte parteneriate.

Vrem să atragem atenţia că există o disponibilitate a TVR 3 de a comunica politici – de agricultură, de mediu, de infrastructură, privind regionalizarea – că postul public este cel mai bun canal pentru ca informaţiile şi deciziile luate la nivel european să ajungă şi la telespectatori.

Fiind vorba de politici europene şi de fonduri europene, parte din acestea, prin campaniile de informare publica derulate de autoritati, ar putea fi alocate şi către TVR.

Cum influenţează politica editorială a TVR alocarea unor sume de bani, chiar din surse europene? La urma urmei, Guvernul decide dacă se duc aceste sume către TVR. Parte din membrii CNA spun că protocolul poate duce la ingerinţe editoriale.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

Repet, acest acord nu obligă în niciun caz TVR in plan editorial. Disponibilitatea televiziunii publice pentru a participa la campanii de informare, inclusive cele derulate prin programe finantate de Uniunea Europeana, este cel mai important semnal pe care SRTv il transmite prin parteneriatele de acest tip.

Guvernul are libertatea sa comunice cu publicul asa cum crede de cuviinta. Acest acord este, practic, o oferta de comunicare publica, in concordanta cu misiunea TVR.

Protocolul TVR - Ministerul Agriculturii:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Thor Thor
    Având în vedere contextul, sloganul postului va fi: „TVR 3 e aici?”.
  • un cunoscator un cunoscator
    SRTV pune la dispozitia MADR programele, dar chestiunea asta nu influenteaza politica editoriala? Hai, ma Elwis, canta la alta masa!

Trimite un comentariu

sus