Skip to main content

EVZ notifică trustul Intact: "încetaţi orice acte de dezinformare"

 

foto JN
Articolul di Jurnalul Naţional a atacat dur mai mulţi ziarişti, printre care Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Mircea Marian, Silviu Sergiu şi Dan Andronic

Publicitate

Evenimentul zilei, către trustul Intact: "Vă somăm să îndepărtaţi imediat de pe site- ul dumneavoastră imaginile contrafăcute, precum şi să încetaţi de îndată utilizarea imaginii acestora în scopul promovării unor mesaje denigratoare, afirmaţii sau interpretări personale emise de către jurnaliştii site-ului, ai ziarului Jurnalul Naţional sau ai postului Antena3 pe care le conduceţi".

"Atragem atenţia că, în situaţia în care nu înţelegeţi să încetaţi imediat orice acte de dezinformare cu privire la societatea noastră şi de utilizare ilegală a imaginii jurnaliştilor noştri, înţelegem să ne adresăm instanţelor judecătoreşti competente pentru repararea tuturor daunelor suferite prin activitatea ilegală desfăşurată de către persoanele vinovate", se spune înntr-o notificare trimisă Antena 3, Jurnalului Naţional şi site-urilor aferente de către Editura Evenimentul şi Capital.

"Continuarea de către dvs. a unor astfel de activităţi după primirea prezentei notificări înlătură orice dubiu cu privire la existenţa laturii subiective a faptei, această fiind săvârşită de dvs. în mod intenţionat şi cu premeditare", se mai spune în document.

Scrisoarea EVZ vine după ce mai mulţi ziarişti de la Evenimentul zilei (Ion Cristoiu, Mircea Marian, Silviu Sergiu) au fost atacaţi într-o emisiune Sinteza zilei şi, ulterior, în ziarul Jurnalul Naţional, deţinut tot de trustul Intact, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Textul integral al notificării, publicat pe site-ul evz.ro:

Către: www.jurnalul.ro şi www.antena3.ro, ziarul Jurnalul Naţional şi postul Antena 3
În atenţia: Administratorilor şi directorilor cu puteri executive ai societăţii

Stimaţi domni,

Subscrisa S.C. Editura Evenimentul şi Capital, cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti- Ploieşti, nr.25-27, et. 1, Sector 1, înmatriculată la Oficiul Registrul Comerţului sub nr. J40/16641/2003, având cod unic de înregistrare RO 15971591, prin prezenta,

VĂ NOTIFICĂ

Să încetaţi de îndată orice acţiune de natură a prejudicia imaginea ziarului Evenimentul zilei şi a jurnaliştilor săi, Ion Cristoiu, Dan Andronic, Silviu Sergiu, Mircea Marian, precum şi a altor ziarişti din redacţie, prin utilizare fără drept a numelui şi imaginii acestora în scopul transmiterii către public de informaţii false şi mesaje denigratoare la adresa acestora.

De asemenea, va somăm să îndepărtaţi imediat de pe site- ul dumneavoastră imaginile contrafăcute, precum şi să încetaţi de îndată utilizarea imaginii acestora în scopul promovării unor mesaje denigratoare, afirmaţii sau interpretări personale emise de către jurnaliştii site-ului, ai ziarului Jurnalul Naţional sau ai postului Antena3 pe care le conduceţi.

Va atragem atenţia că acţiunea dumneavoastră este cu atât mai gravă cu cât vă folosiţi de imaginea ziarului Evenimentul zilei şi a jurnaliştilor săi, inclusiv în scopuri comerciale.

Considerăm că cei menţionaţi mai sus au folosit cu rea intenţie imaginile ziariştilor şi au acreditat informaţii neadevărate, într-o modalitate menită, vădit, să prejudicieze activitatea şi imaginea Evenimentului zilei şi a partenerilor săi.

Facem referire aici, în primul rând, la informaţiile şi imaginile prezentate în cadrul articolului publicat de ziarul Jurnalul naţional şi site- urile dumneavoastră sub titlul "Banda celor 7. Propagandă băsistă îmbulinată", "Banda celor şapte propagandişti", la emisiunile "Sinteza zilei" şi "În gura presei", în cadrul cărora angajaţii trustului Intact s-au folosit de numele şi imaginea jurnaliştilor EVZ pentru a răspândi şi promova propriile lor mesaje de natură a denigra atât ziarul Evenimentul zilei, cât şi pe ziariştii săi.

Sunt prezentate, astfel, opiniei publice, informaţii neadevărate şi denigratoare, de natură să aducă grave prejudicii de imagine ziarului EVZ şi jurnaliştilor săi.

Va atragem atenţia că, în calitate de furnizor de informaţii pe print, internet şi televiziune, sunteţi răspunzător atât pentru propriile dumneavoastră mesaje şi articole, cât şi pentru cele pe care vi le însuşiţi şi le găzduiţi pe site-ul care vă aparţine.

Invocăm în susţinerea cererii noastre următoarele prevederi legale:

ART.30 din Constituţia României, care prevede că "libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine".

ART.31 din Constituţia României, care prevede că "mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice".
Dispoziţiile ART.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: "Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare (…) Exercitarea acestor libertăţi, ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi, poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într- o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedică divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti".

ART.72 – Dreptul la demnitate (1) "orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale"; (2) "Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art.75".

ART.73 – Dreptul la propria imagine (i) "orice persoană are dreptul la propria imagine"; (2) în exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice (…) sau, după caz, utilizarea unei astfel de reproduceri."

ART.252 C.CIV. "Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţă, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, (…)."

ART.253 C.CIV. "O persoană fizică ale cărei drepturi nepatrimoniale au fost încălcate ori ameninţate poate cere oricând instanţei: a) interzicerea săvârşirii faptei ilicite, dacă această este iminentă; b) încetarea încălcării şi interzicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă; c) constatarea caracterului illicit al faptei săvârşite, dacă tulburarea pe care a produso subzistă."

Având în vedere cadrul legal aplicabil, ziarul, postul tv precum şi site-urile dumneavoastră au difuzat informaţii false şi denigratoare şi au utilizat imaginea jurnaliştilor noştri, atât cu încălcarea şi prejudicierea drepturilor lor personale, cât şi ale societăţii E.E.C, cu atât mai mult cu cât prevederile legale menţionate protejează drepturile noastre.

Atragem atenţia că, în situaţia în care nu înţelegeţi să încetaţi imediat orice acte de dezinformare cu privire la societatea noastră şi de utilizare ilegală a imaginii jurnaliştilor noştri, înţelegem să ne adresăm instanţelor judecătoreşti competente pentru repararea tuturor daunelor suferite prin activitatea ilegală desfăşurată de către persoanele vinovate.

Continuarea de către dvs. a unor astfel de activităţi după primirea prezentei notificări înlătură orice dubiu cu privire la existenţa laturii subiective a faptei, această fiind săvârşită de dvs. în mod intenţionat şi cu premeditare.

Cu mulţumiri,
S.C. Editura Evenimentul şi Capital

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dan Dan
    "oamenii deja patati" nu sunt "patati" daca demasca fapte, infractiuni pe care si justitia le incrimineaza si sunt de domeniul evidentei pentru cine are curajul sa vada realitatea. "Realitatea pe care o vedem zilnic" este si din cauza creerii si cultivarii unei mentalitati golanesti, iresponsabile, de emisiunile de asazis divertisment, niste zoaie televizionistice unde "show-ul pacatos" , deviant, marlania "fina" a celor doi inepti matinali, isteria grobiana a la d. negru, libidinosenia pervers/serioasa a lui "Bote..!", garagata tafnos/ridicola de fiecare seara acelorasi anal-isti de bodega proasta....
  • gabi constantin gabi constantin
    :)))))) ce gluma buna. pai ei acuza intactul de ce fac ei, de fapt. ca preocuparea celor de la evz si de la trusturile de presa care se subordoneaza cotroceniului este sa manipuleze romanii si sa ii minta, facandu-i sa creada ca realitatea este alta decat cea pe care o traim in fiecare zi
  • xbs xbs
    Un ziar n-are cum sa manjeasca imaginea unor ziaristi de la EVZ deja patati si care si-au asumat acest statut de oameni patati, prin afirmatiile pe care le fac in presa si la diverse emisiuni.

Trimite un comentariu

sus