Skip to main content

Proiect de soluţie pentru redresarea TVR: Televiziunea publică se uneşte cu Radiodifuziunea. Ovidiu Miculescu, posibil coordonator al noii structuri

 

Sursa Foto: Mediafax Foto
Sursa Foto: Mediafax Foto

Publicitate

O soluţie surpriză este în discuţii pentru redresarea economică a Televiziunii Române. Potrivit surselor Paginademedia.ro, una din variantele aflate în stadiu avansat de discuţii este unirea Televiziunii Publice cu Radiodifuziunea.

Practic, în locul a două societăţi separate, aşa cum este acum, audiovizualul public va funcţiona sub cupola unei singure entităţi.

Conform aceloraşi surse, noua entitate ar urma să fie condusă de Ovidiu Miculescu, actualul preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Justificarea, susţin sursele Paginademedia.ro, vine din faptul că acest model ar duce la eficientizare cheltuielilor, fiinf cel mai întâlnit în Europa (şi BBC funcţionează după un sistem unificat). Între ţările în care televiziunea publică funcţionează separat de radio sunt Bulgaria, Franţa, Suedia, Polonia şi Cehia. O mutare asemănătoare a făcut-o Slovacia, care a unit într-o singură entitate Radioul şi Televiziunea publice an anii trecuţi.

Care este acum situaţia celor două societăţi? TVR are datorii istorice de peste 150 de milioane de euro (conform declaraţiilor lui Stelian Tănase). Radioul Public a încheiat 2013 pe plus, cu un profit de peste două milioane de euro. TVR are 2450 de angajaţi. În Radioul public lucrează aproximativ 2200 de oameni (cifră care include orchestrele şi corurile Radio).

Potrivit aceloraşi surse, după proiectul de unificare a celor două servicii publice ar rezulta o singură societate, cu un singur consiliu de administraţie şi cu o singură taxă pentru audiovizual. Dacă s-ar menţine cuantumul de acum, taxa unificată ar aduce noii societăţi încasări de peste 120 de milioane de euro pe an.

Totodată, unificarea ar presupune o reorganizare a activităţilor, mai ales în zona administrativă, tehnică, economică şi a serviciilor de suport, care ar fi comune. O reorganizare ar urma să aibă loc şi la nivelul studiourilor teritoriale.

Radioul şi TVR au funcţionat împreună, sub numele Radioteleviziunea Română, până în anul 1994. Odată cu apariţia Legii 41 de funcţionare a audiovizualului public, Radioul a fost separat de Televiziune, funcţionând ca entităţi cu administraţii separate.

Cine este Ovidiu Miculescu

ovidiu-miculescu-cristi-movila

  • Ovidiu Miculescu este preşedinte al Radiodifuziunii din 2012. Anterior a fost membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public (din 2010). Ovidiu Miculescu a lucrat, la începutul anilor '90, la TVR 1 (director de imagine), a fost şef al Biroului Antena 1 la Washington DC şi director executiv Antena 1 până în 1998. A lucrat apoi, timp de un an, la Prima TV.
  • În anii 2000 s-a implicat în activitatea Asociaţiei pentru Radio Audienţă, fiind primul preşedinte al organizaţiei. A coordonat reţelele Europa FM şi Radio 21 şi regia de publicitate radio Regie Radio Music.

Contactat de Paginademedia.ro, Ovidiu Miculescu nu a comentat informaţiile.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livia Pila Livia Pila
    Prima masura ar fi concedierea chiar de azi a numitului TANASE STELIAN. Urmata de u audit la singe. Care sa vada contractele incheiate de acesta sau de numitul ZGABERCEA CRISTIAN cu amicii numitului TANASE STELIAN. A doua ar fi o analiza financiara a situatiei TVR in vremea directoratelor numitilor GIURGIU TUDOR, SASSU ALEXANDRU, LAZESCU ALEXANDRU, SAFTOIU CLAUDIU. A treia ar trebui sa fie cercetarea numitei CULCER RODICA pentru operatiunile de pe urma carora TVR Info a devenit un canal de preamarire a numitului BASESCU TRAIAN, operatiune ce a condus la depasirea iresponsabila a bugetui TVR. Numitul MICULESCU OVIDIU, fost operator personal al impuscatului CEAUSESCU NICOLAE, fost colaborator al Securitatii, nu poate ocupa nici o functie dupa unificare. Dar nici una..
  • M Manole M Manole
    Prima masura ar fi sa-l dati afara pe dl. ST. T. Nu am vazut un manager mai aerian in viata mea. A doua masura ar fi controlul cheltuielilor pe baza de bugete si in cadrul acestora pe baza de proiecte. A treia masura ar fi sa uitati de unirea srr cu tvr. Comparati cheltuielile bugetului de stat cu cele doua institutii si corelati cu audientele. Sa ajute Dumnezeu radioul si sa-l fereasca de harnicia prostilor.
  • Colonelul... Colonelul...
    ...pare ca e o moda: cand erau impreuna, nu era bine, cand sunt separate, iar nu e bine, dar moda dinspre occindent zice ca ce cool ca fie impreuna. Ca de fiecare data, cei care nu se pricep propun solutii aiuritoare fara pic de expertiza si analiza...totul se poate in Romania, dar trebuie sa stim ca se poate ajunge si la distrugerea credibilitatii radioului, din dorinta de a salva televiziunea...nu ar fi mai bine sa fie ea salvata de una singura, iar radioul sa isi vada de drumul sau? Mai ales ca diferentele intre cele doua institutii sunt notabile la capitolul performante. Cand cu separarea radioului i-au revenit toate problemele si gaurile negre, dupa ce le-a rezolvat a devenit brusc atractiv... Daca se doreste si stricarea a ceea ce merge, probabil ca se va ajunge la unificare, dar atunci vom semna actul de deces al mass media publice.
  • GZ GZ
    Eu nu ma pricep si nu stiu ce cheltuie ei acolo, totusi imi pare ca RTVE Spania se descurca mai bine cu modelul lor de finantare. Tv si radio public nici n-ar trebui sa aibe publicitate. Oricum atat timp cat nu distrug si Radiodifuziunea o fi bine. Cand n-o mai merge le paseaza la autoritatile locale, judetene, descurcati-va cu ele.
    In Spania studiourile regionalele nu apartin de RTVE, doar cele nationale, exceptand Radio 4 care emite in limba catalana. Regionalele sunt finantate de autoritatile locale, exemplu in Galicia http://en.wikipedia.org/wiki/Compa%C3%B1%C3%ADa_de_Radio_Televisi%C3%B3n_de_Galicia, EITB http://en.wikipedia.org/wiki/EITB
  • gigi gigi
    ar trebui in primul rand sa inchida toate posturile in afara de tvr1 si tvr2. si asa audienta la astea doua e scazuta, la celelalte ma gandesc ca e aproape zero, deci niste cheltuieli inutile
  • mihai mihai
    Ce interesant suna "șef al Biroului Antena 1 la Washington DC " .Ce s-a intamplat cu acel birou dupa plecarea lui ? :)))) Nu inteleg dorinta oamenilor sa isi incarce CV ul cu lucruri care nu inseamna nimic
  • Doina Ionescu Doina Ionescu
    Ar fi foarte bine sa se intample asa. Ar fi singura solutie normala, europeana si de bun simt. TVR e mort si platim taxa degeaba. Radioul e ok si ascultat. Au oare politicienii romani sange sa rezolve in sfarsit aceasta problema?

Trimite un comentariu

sus