Skip to main content

Reacţia directorului România liberă, după ce ziarul a fost prins de BRAT că şi-a umflat tirajul. Cum justifică diferenţa de tiraj de 60%

 
romania-libera6
romania-libera6

romania libera_diaconu

Publicitate

Adrian Rus, directorul general al Medien Holding, companie care editează România liberă, reacţionează după ce ziarul a fost prins de Biroul Român de Audit Transmedia că şi-a umflat tirajul, ani de zile, cu 60%.

Într-un punct de vedere publicat pe site-ul România liberă, Rus publică versiunea casei de editură.

Reamintim că, săptămâna trecută, tirajul vândut al României libere a fost recalculat la mai puţin de jumătate. Cătălin Tolontan nota că, din aproximativ 40.000 de exemplare tipărite, 25.000 erau livrate către firma Breviter, controlată tot de familia Adamescu şi nu erau distribuite mai departe. Detalii, aici.

În versiunea lui Adrian Rus, “cotidianul România liberă a fost tipărit într-un tiraj mediu brut de 44.562 exemplare pe zi. Dovada tipăririi acestui tiraj a fost făcută cu acte contabile puse la dispoziţia auditorului şi certificată apoi prin Certificatul de Audit publicat şi pe site-ul BRAT”.

Rus admite că “Medien Holding a livrat zilnic aproximativ 24.000 exemplare către o firmă de abonamente”, dar nu precizează numele companiei (Breviter n.r.) şi nici faptul că aceasta aparţine tot familiei Adamescu.

“Conform regulamentului BRAT, actele puse la dispoziţie nu au fost considerate concludente pentru justificarea acestor abonamente”, recunoaşte însă Rus.

Adrian Rus mai spune că a fost de acord cu recalcularea cifrelor “pentru a ajuta la finalizarea procesului de certificare”.

Punctul de vedere integral al Medien Holding:

Tirajul brut al României Libere este justificat cu acte şi certificat de BRAT

Trustul Medien Holding care editează cotidianul România liberă face următoarele precizări în legătură cu certificatele de audit emise pentru perioada aprilie 2011- martie 2012:

- În perioada respectivă, cotidianul România liberă a fost tipărit într-un tiraj mediu brut de 44.562 exemplare pe zi. Dovada tipăririi acestui tiraj a fost făcută cu acte contabile puse la dispoziţia auditorului şi certificată apoi prin Certificatul de Audit publicat şi pe site-ul BRAT.

- În aceeaşi perioadă, Medien Holding a livrat zilnic aproximativ 24.000 exemplare către o firmă de abonamente, pentru care, de asemenea, a pus la dispoziţia auditorului acte contabile justificative.

- În condiţiile în care, conform regulamentului BRAT, actele puse la dispoziţie nu au fost considerate concludente pentru justificarea acestor abonamente, Medien Holding a fost de acord cu eliminarea respectivelor exemplare din Certificatul de audit, pentru a ajuta la finalizarea procesului de certificare.

Aşa se explică diferenţele apărute între declaraţiile noastre de tiraj şi certificatele de audit.

În aceste condiţii, considerăm că afirmaţiile apărute în presă conform cărora România liberă nu îşi declară tirajul real nu sunt adevărate şi constituie un prejudiciu de imagine adus cotidianului nostru.

Adrian Rus, Director General Medien Holding

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan Bogdan
    Se strange latul, domnu' Rus! Si mister Adamescu a venit la Romania libera pe un cal alb si a plecat pe o zebra... Urmezi, "maestre"! In numele sutelor de angajati ai RL pe care i-ai dat afara ca sa iti aduci la ziar sotia, rudele si prietenii... O zebra pentru domnu' Rus, va rog!
  • hotul e prins, tupeist basist hotul e prins, tupeist basist
    Asa, si? Este exact acelasi lucru. Dar la basei tupeul e specialitatea casei.

Trimite un comentariu

sus