Skip to main content

Google elimină din căutări un articol al BBC privind Merrill Lynch, provocând temeri de cenzură

 
Merrill Lynch Stan O’Neal
Merrill Lynch Stan O’Neal

Foto: news.com
Foto: news.com

Publicitate

Google a decis să elimine din rezultatele căutărilor un articol al unui jurnalist al BBC vechi de şapte ani referitor la fostul director general al Merrill Lynch Stan O’Neal, decizie care a atras acuzaţii de cenzură din partea unor politicieni britanici şi oficiali ai Uniunii Europene, scrie Mediafax.

Decizia Google vine ca reacţie a unei reglementări europene privind dreptul persoanelor de a cere eliminarea unor articole din rezultatele generate de motorul de căutare în Europa, relatează Financial Times.

Postarea pe blog a lui Robert Peston, în prezent editor economic la BBC, numită "Merrill’s mess", descrie cum Stan O’Neal a plecat de la Merrill Lynch după ce a înregistrat pierderi uriaşe din cauza investiţiilor riscante.

Preston a afirmat miercuri, într-o postare pe blog, că Google a eliminat practic articolul din arhiva publică, având în vedere că Google este sursa de informare pe Internet a majorităţii oamenilor.

Anterior, jurnalistul a fost anunţat de Google că articolul nu va mai apărea în unele rezultate ale căutărilor.

În luna mai, Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă din UE, a decis că persoanele au dreptul să solicite eliminarea din rezultatele căutărilor a informaţiilor care conţin date personale nepotrivite, irelevante sau care nu mai sunt relevante, chiar dacă acestea au fost publicate legal.

Google, care s-a opus deciziei instanţei, a răspuns prin introducerea unui formular online care oferă utilizatorilor site-urilor sale europene o cale legală prin care să ceară eliminarea unor rezultate din căutări.

În primele patru zile de la introducerea formularului, Google a primit peste 41.000 de solicitări.

Doi oficiali ai Uniunii Europene au declarat că eliminarea articolului BBC este o interpretare greşită a deciziei Curţii Europene.

"Decizia Curţii şi Comisia Europeană au arătat foarte clar că dreptul eliminării unor rezultate din serviciul de căutare nu trebuie aplicat lucrărilor jurnalistice", a spus unul dintre oficialii UE.

La începutul acestui an, Viviane Reding, care a demisionat în această săptămână din funcţia de comisar pentru Justiţie pentru a deveni membru al Parlamentului European, a spus că tribunalul a arătat clar că producţiile jurnalistice nu trebuie atinse, ci protejate.

Decizia Curţii Europene este ceva mai complicată. Astfel, dreptul la viaţa privată poate fi încălcat dacă acest fapt este justificat de interesul public. Dar, în unele cazuri, interesul public este valabil doar în cazul unui site de ştiri, nu pentru toate rezultatele generate de motorul de căutare Google.

Juriştii spun că decizia Google de eliminare a articolului lui Peston scoate în evidenţă complexitatea interpretării noii legi europene şi dificultatea de aplicare pentru Google, care trebuie să acţioneze de facto ca o autoritate de reglementare a libertăţii de expresie.

"Unele cazuri sunt clare, dar majoritatea vor fi într-o zonă gri, ca acesta", a spus said Eduardo Ustaran, partener la firma de avocatură Hogan Lovells în Londra.

Un parlamentar conservator britanic, Dominic Raab, a spus că decizia draconică a Curţii Europene riscă să transforme motoarele de căutare pe Internet din mijloc de emancipare a milioane de oameni, în secolul 21, în cenzori arbitrari şi un refugiu al ticăloşilor şi escrocilor care vor să îşi şteargă trecutul dubios.

Peston a recunoscut că ar putea fi o victimă a problemelor întâmpinate de Google, care începe să aplice regula UE. El a adăugat însă că eliminarea articolului din rezultatele căutărilor Google confirmă temerile că regula va fi folosită în mod abuziv pentru a reduce libertatea de expresie şi a sufoca jurnalismul legitim, care serveşte interesul public.

BBC are dreptul să conteste decizia Google şi să ceară punctul de vedere al autorităţii de reglementare din Marea Britanie pentru protecţia datelor, care poate să anuleze măsura companiei.

Nu este clar cine a cerut eliminarea articolului lui Peston. O’Neal a fost singurul menţionat în articol, dar Peston a arătat că solicitarea putea veni din partea oricărui cititor care a comentat articolul original sau a oricărei persoane menţionate în acele comentarii.

Google nu intenţionează să elimine rezultate din versiunea americană a motorului de căutare.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus