Skip to main content

Associated Press protestează faţă de FBI după ce un agent s-a dat drept jurnalist al agenţiei

 
AP
AP

APAgenţia americană de presă Associated Press (AP) a cerut luni FBI să prezinte explicaţii cu privire la practici ale unuia dintre agenţii poliţiei federale care s-a dat drept jurnalist AP, o înşelăciune asimilată de către agenţie unui "furt de identitate", scrie Mediafax, care citează AFP.

Publicitate

Într-o scrisoare adresată şefului poliţiei federale James Comey şi secretarului Justiţiei Eric Holder, preşedintele şi CEO-ul AP Gary Pruitt afirmă că această practică "corupe principiile cele mai fundamentale ale presei libere - independenţa noastră faţă de Guvern şi responsabilitatea Guvernului de a da socoteală".

Comey a recunoscut recent, într-o scrisoare adresată The New York Times (NYT), că un agent FBI "s-a prezentat ca angajat al agenţiei de presă pentru a prinde în capcană un suspect care ameninţa că va comite un atentat cu bombă într-o şcoală".

"Furându-ne identitatea, FBI ne pătează reputaţia, minimalizează valorile libertăţii presei înscrise în Constituţia noastră şi pune în pericol jurnaliştii de la AP şi alţi culegători de informaţii din întreaga lume", consideră Pruitt.

Documente judiciare publicate la sfârşitul lui octombrie au dezvăluit că FBI a scris o ştire falsă AP pentru a determina un suspect să descarce un virus pentru a-l localiza.

Această practică "ne slăbeşte capacitatea de a colecta informaţii şi intimidează surse care ar putea să vorbească liber cu jurnaliştii noştri, degradând contribuţia noastră la obiectivitate, adevăr, acurateţe şi integritate", adaugă Pruitt.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus