Skip to main content

SNR organizeaza o licitatie de 120 mil. euro pentru trecerea la televiziunea digitala

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vrea să furnizeze servicii de televiziune digitală la nivel naţional şi va organiza în ianuarie o licitaţie pentru realizarea unei reţele de antene, valoarea contractului fiind estimată la 531,4 milioane lei, TVA inclusă (120,2 milioane euro), scrie HotNews.ro.

Cu o durata de doi ani si jumatate, contractul va fi finantat din surse atrase (credit furnizor) si presupune realizarea si implementarea a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra, se arata in anuntul de atribuire publicat pe www.e-licitatie.ro. In urma unei licitatii organizate de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), SNR a castigat in iunie trei licente de TV digitala (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro.

In plus, operatorul va organiza o licitatie si pentru contractarea unui imprumut de 19 milioane lei pe 12 luni, care va fi destinat platii furnizorilor, salariilor, impozitelor si taxelor. Licitatia pentru creditul estimat la 450.000 lei va fi organizata in luna decembrie.

Compania a castigat multiplexul acordat conditionat "free to air" si alte doua multiplexuri din banda UHF (MUX 2 si MUX 4), potrivit datelor ANCOM. In Romania, tranzitia de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

Dupa 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care receptioneaza posturile TV printr-o antena, fara a fi abonati la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.

Trecerea de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioara prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic. Un multiplex digital (licenta) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus