Skip to main content

"Aţi tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un câine!" Un caz de la Acces Direct i-a şocat pe membrii CNA: "Seamănă cu cazul Ioana Tufaru - ceara din urechi. Amendă: 20.000 de lei

 
Simona Gherghe
Simona Gherghe

Simona GhergheUn caz prezentat în emisiunea Simonei Gherghe de la Antena 1 i-a oripilat pe membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului. Unii dintre membrii forului au comparat situaţia din emisiunea Acces Direct, difuzată pe 21 octombrie 2014, cu un alt caz devenit celebru - Ioana Tufaru (ceara din urechi).

Publicitate

"Aţi tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un câine, dacă este un caz umanitar, trataţi-l ca atare. (...) Ce televiziune e asta? Seamănă cu cazul fetei Andei Călugăreanu. Nici nu ştiu cum a putut să-şi bată joc de acest om", a spus Florin Gabrea, membru CNA, într-o şedinţă care i-a adus Antenei 1 o amendă de 20.000 de lei.

Cazul unui tânăr transexual, care a suferit, în urmă cu mai mulţi ani, o intervenţie chirurgicală de schimbare de sex, a fost prezentat într-o ediţie Acces Direct, de la finalul lunii octombrie a anului trecut. Situaţia dramatică a tânărului a fost prezentată pe larg, chiar cu "detalii anatomice", fapt care i-a făcut pe membrii Consiliului să spună ca povestea a fost relatată într-un mod "iresponsabil". Din acest motiv, Antena 1 a fost sancţionată pentur emisiunea din 21 octombrie, cu o amendă în valoare de 10.000 de lei.

Propunerea a venit din partea lui Valentin Jucan şi a primit şase voturi "pentru" din cele opt posibile, în şedinţa de astăzi. Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea s-au declarat împotriva acestei sancţiuni.

Florin Gabrea, membru CNA, a criticat dur mometul de la Acces Direct, după vizionarea fragmentelor:

Povestea unui om care suferă cumplit a fost o prezentată în mod iresponsabil şi indencent. Aţi tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un caine, daca este un caz umanitar, trataţi-l ca atare. (...) În emisiune a fost prezentă pentru a comenta cazul Adriana Bahmuţeanu care l-a întrebat pe acest om detalii anatomice:

"Dar tu pe unde faci pipi?". Ce televiziune e asta? Situaţia de faţă seamănă cu cazul fetei Andei Călugăreanu. Nici nu ştiu cum a putut să-şi bată joc de acest om. Doamna Simona Gherghe a chemat-o pe doamna Bahmuţeanu, în loc să aduca un medic, un psiholog. "Unde sunt labiile? - Cum să întrebe aşa ceva? După părerea mea nici n-am vazut aşa ceva. Pe săraca Ioana Tufeanu au spus "vrem s-o ajutăm". Pe acest om cu ce l-aţi ajutat? Era normal sa-i cheme pe doctorii care au facut aceste lucruri, să cheme poate un psiholog".

La rândul său, Valentin Jucan, un alt membru CNA a completat spunând:

"Publicul vede un individ/o individă în stare de mizerie, nu ne intereseaza ce contracte au ei (televiziunea cu persoana prezentată). Noi trebuie să protejăm, pe lângă persoanele prezentate în emisiune, şi pe cei care stau în faţa micilor ecrane".

Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA, nu a împărtăşit opiniile celor doi spunând că tânărul transexual şi-a dat acordul pentru apariţia în emisiune şi a semnat un contract.

"Eu n-am vazut unde este problema. Am vazut un om care a trecut printr-o poveste dramatică, are discernamant, şi-a dat acordul pentru apariţia în emisiune. Eu văd o problemă în privinţa orei de difuzare, a protecţiei minorilor. Pentru asta propun o somaţie", a declarat Răsvan Popescu.

Revoltat de declaraţia colegului său, Florin Gabrea a propus, ironic, să-i fie transmisă o scrisoare de felicitare postului Antena 1.

"Doresc ca CNA să transmită o scrisoare de felicitare pentru reuşita emisiunii", a spus Florin Gabrea, la final, înaintea votului.

Cum s-a apărat postul în faţa Consiliului?

Mirela Bomboe, reprezentanta grupului Intact, la CNA:

"Este şi puterea exemplului negativ pentru ca pe viitor să nu se mai întample astfel de lucruri. Orice persoană care apare pe post nu apare pe post făra un contract. Nu era necesar să facem un cont, să strângem bani şi să-i dăm. Sinceră să fiu, nu ştiu dacă la sfârşitul emisiunii s-a facut un apel pentru strângerea unor bani. Mi se pare că "se caută nod în papură". Sincer, nu cred ca acest caz se încadrează pentru vreo sancţiune".

Ce spune legea?

Articolul 41, alin. (1) lit. c) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

"Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: (...) c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazule umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulian Iulian
    Amuzantul de tine, cineva sa deschida usa sa intre gluma.
  • gigi gigi
    Numai laturi peste tot. Mai grav este ca romanilor pare sa le placa ceea ce Antena1, ProTV sau KanalD le ofera seara de seara.
  • Andrei Andrei
    Sunteti niste oameni rai...rai..foarte rai!!! Chipul angelic si glasul suav al Simonei Gherle face toti banii!!! Sa moara tata daca va mint io...Mereu Aproape....Eu inca astept editia in care mirobolanta felina Gherle ne va povesti:cum a fost violata/batuta/maltratata etc si va detalia in exclusivitate la acces direct ca sa ramanem alaturi de ea.....(pamflet)

Trimite un comentariu

sus