Skip to main content

Adrian Sârbu, mail din arest către Ion Cristoiu: "Trăiesc experienţe pe care n-aş fi crezut că voi fi obligat să le trăiesc"

 
Adrian Sârbu
Adrian Sârbu

Ziaristul Ion Cristoiu publică pe blog un mail primit de la Adrian Sârbu, aflat în arest preventiv. "Trăiesc experienţe pe care n-aş fi crezut că voi fi obligat să le trăiesc", îi scrie fondatorul Pro TV lui Ion Cristoiu.

Publicitate

Mailul lui Adrian Sârbu vine, povesteşte Ion Cristoiu, după de directorul Mediafax l-a sunat din arest, marţi, pentru a-i mulţumi.

Ion Cristoiu povesteşte pe blog cum a primit mesajul:

Sîmbătă noaptea, am postat pe cristoiublog.ro textul intitulat: ”La mulţi ani! arestatului preventiv Adrian Sârbu!”

Chiar din titlu intervenţia mea îşi trădează rădăcina: Sîmbătă, 18 aprilie 2015, unul dintre  fondatorii presei postdecembriste, Adrian Sârbu, împlinise 60 de ani. Nu în familie, felicitat de prieteni şi de colaboratori, ci în celula arestului preventiv. Aşa cum scriam în textul respectiv, lui Adrian Sârbu nu-i datorez nimic. Ca gazetar interesat şi de trecutul presei româneşti nu pot însă să nu  ţin seamă de locul pe care-l ocupă deja Adrian Sârbu în istoria gazetăriei noastre din toate timpurile. Adrian Sârbu n-a fost un mogul  al presei noastre postdecembriste, nici măcar în sensul neschilodit cu care a pricopsit Traian Băsescu termenul. Adrian Sârbu a fost un constructor de instituţii de presă, dar mai ales un mare descoperitor de talente.

(...) Şi dacă Adrian Sârbu ar fi fost condamnat definitiv, asta nu-l scotea din manualul de Istorie a presei româneşti.

Marţi, 21 aprilie 2015, la Bibliotecă fiind m-am pomenit cu un telefon de mulţumiri din partea lui Adrian Sârbu. Mi-am exprimat nedumerirea că nici una dintre vedetele pe care le-a descoperit şi le-a făcut faimoase şi bogate, nici unul dintre jurnaliştii cu care a lucrat pînă la arestarea preventivă n-a găsit de cuviinţă să-i ureze public La mulţi ani! În definitiv, ce li se putea întîmpla? (...) Adrian Sârbu mi-a dezvăluit nişte schimbări spectaculoase faţă de el din partea unor vedete şi a unor lideri de opinie, că-ţi vine să-ţi pară rău că eşti om şi nu hienă.

"Miercuri, cineva din partea lui Adrian Sârbu mi-a cerut printr-un SMS e-mailul. I l-am trimis. Continuă Cristoiu. Şi nu peste mult timp m-am pomenit cu un text de excepţie de la Adrian Sârbu. Prin intermediar, am obţinut dreptul de a-l publica".

Mailul lui Adrian Sârbu către Ion Cristoiu:

”Draga Jack, iti multumesc!

Conteaza foarte mult pentru mine, mai ales acum cand traiesc experiente pe care n-as fi crezut ca voi fi obligat sa le traiesc.
E o lectie despre nedreptate, abuz, ingratitudine, tradare. Despre negarea a tot ceea ce am creat in ultimii 25 de ani. Kafka, inchizitie stalinista. Un test util care mi-a intarit convingerea in valorile in care am crezut si pentru care m-am batut. Un moment de reevaluare a oamenilor din jurul mei!

Din aceeasi pozitie de minoritar pe care o impartim, te admir pentru felul in care tratezi actuala situatie politica / juridica dar mai ales morala a Romaniei. Din subteran, pot sa-ti confirm ca ai dreptate.

Eu am decis sa ma apar singur, invatand caile secrete ale Justitiei. Am descoperit o inchizitie care se auto divinizeaza. Prin cei ce, jenant, se considera oameni de opinie. Deocamdata esti singurul care se exprima altfel. Liber. Ai tot respectul meu.

Douăzeci si cinci de ani m-am exprimat prin fapte. Am creat oameni si institutii. Ca si tine. Acum simt ca e momentul sa ies din tacere. E o datorie fata de mine si de prietenii care au crezut in mine. Esti printre ei! ”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Daniela Nicolescu Daniela Nicolescu
    E adevarat ce ne marturiseste domnul Adrian Sarbu. Drama incepe in momentul in care realizam ca si criticii dumnealui au dreptate, chiar daca tonul si cuvintele seamana pana la identitarte cu cele din programele ProTV incriminate.
    E greu (cred ca nu si imposibil!) sa faci si programe de calitate si profit mare. Si la inceput ProTv era un model. In timp insa, domnul Sarbu a ales sa faca profit mare, (cat mai mare!) in detrimentul calitatii. Empatizez si imi pare sincer rau pentru dansul! Ii urez multi ani cu sanatate si putere sa indure calvarul. Dar! lasand la o parte (pentru o clipa doar!) abuzul de a fi incarcerat inainte de condamnarea definitiva, sa nu pierdem din vedere faptul ca domnul Adrian Sarbu a facut niste alegeri gresite cu impact mare si pe termen lung asupra dumnealui si a milioane de oameni (unii deformati mental de programele difuzate , altii dezamagiti de idolul lor, altii deprimati sa vada un om de conditia intelectuala a domnului Sarbu apeland la aceleasi metode de inselaciune ca si ceilalti "baieti destepti"). Dar lumea in care traim ne impinge spre caile necinstite- pe unii pentru a supravietui, pe altii pentru a se imbogati. Nu mai exista nici un echilibru,armonie in lumea in care traim si care se reconstruieste pe un tipar al lacomiei, lipsei de respect si al profitului imediat. Pe termen lung, vom avea de cules fructele otravite ale alegerilor (personale si societale) facute in ultimii 25 de ani .
    Domnule Sarbu, nu sunteti vinovat de toate relele amintite aici. Doar ca situatia dumneavoastra mi-a dat inca o ocazie de a reflecta asupra lumii in care traim.
    Inca o data, La multi ani! sanatate si putere de a indura!
  • alfa_alfa alfa_alfa
    Ce Occident a adus el? Occidentul îl aveai oricum prin VH-1, MTV, RTL, ProSieben, M6, Cartoon Network, TCM, Hallmark, CNN, Euronews, Discovery Channel, Eurosport... Nu prin Pro TV.
  • Mm Mm
    E greu pentru un arestat sa traiasca experienta chefului facut de ziua lui intr-o vila din cartierul Primaverii.Nici eu nu credeam ca va fi supus la asa ceva.
  • marius marius
    Adrian Sarbu a facut institutii media de la zero si a schimbat destinul profesional a sute de oameni. Nu inteleg de ce trebuie tinut in arest preventiv cu lunile ca doar nu este criminal sau violator. Pentru evaziune fiscala ar trebui sa stai la inchisoare doar dupa ce instanta da o sentinta definitiva.
  • Un Om Un Om
    Acest om nu se dezminte. Ramane acelasi si asta ma bucura. Adrian Sarbu este un om deosebit,care va place sau nu chiar a „faurit oameni”,oameni deosebiti,bine pregatiti ,valorosi si lista continua.Cei care au avut norocul de a lucra cu el ,au avut ce invata,au avut posibilitatea de a se dezvolta,au crescut,au evoluat…sunt oameni ce isi vor aminti cu drag de el si regreta ca nu mai au posibilitatea de a lucra în continuare cu el.Acest om dadea sanse,descoperea talente ajutandu-le permanent sa creasca,respecta valoarea unui om si il tinea aproape. Cu greu gasesti asa ceva in tara asta,ca dovada ce se intampla si cu el. Ajungand aici,vazand cat ne place sa vedem oameni valorosi cazuti,absolut totul imi lasa un gust amar.
    Il admir si o sa il admir ,nu am acum altfel,are coloana vertebrala,este un vizionar si este un om creativ care a facut prea mult ptr media,dar unii sunt prea orbi sa vada.
  • Un Om Un Om
    Acest om nu se dezminte. Ramane acelasi si asta ma bucura. Adrian Sarbu este un om deosebit,care va place sau nu chiar a "faurit oameni",oameni deosebiti,bine pregatiti ,valorosi si lista continua.Cei care au avut norocul de a lucra cu el ,au avut ce invata,au avut posibilitatea de a se dezvolta,au crescut,au evoluat...sunt oameni ce isi vor aminti cu drag de el si regreta ca nu mai au posibilitatea de a lucra în continuare cu el.Acest om dadea sanse,descoperea talente ajutandu-le permanent sa creasca,respecta valoarea unui om si il tinea aproape. Cu greu gasesti asa ceva in tara asta,ca dovada ce se intampla si cu el. Ajungand aici,vazand cat ne place sa vedem oameni valorosi cazuti,absolut totul imi lasa un gust amar.
    Il admir si o sa il admir ,nu am acum altfel,are coloana vertebrala,este un vizionar si este un om creativ care a facut prea mult ptr media,dar unii sunt prea orbi sa vada.
  • unul unul
    Un golan vorbeste despre valorile morale... Mars la cotet cu manelistiii tai de la Pro Tv. Din cauza ta mai ales, cu mojicia promovata la tv, s-a ales dracu de tara asta si de viitorul ei.
  • aron aron
    cred ca bogdan nicolai (fost ProFM, actual ProTV) a fost singura vedeta dintre cele care inca lucreaza in protv care i-a urat la multi ani pe pagina de fb
  • Vasile Vasile
    Imi vine sa plang. Infractorul "fauritor de oameni" a fost prins. Ce soarta nedreapta! Un astfel de om merita mai mult! Si o sa ia doar sase ani! Trist! Foarte trist!

    Daca nu era El, tot doua ore de program TV aveam in Romania acum! Dar asa stim noi sa ne respectam valorile care au adus Occidentul (Occidentul, ba!) in fiecare casa de paianta.

Trimite un comentariu

sus