Skip to main content

VIDEO. Cât câştigau vedetele de la Playboy: Zece mii de dolari era o excepţie. Principalul avantaj: imaginea. Oana Zăvoranu n-a luat nimic. Bianca Drăguşanu? Niciun leu. Luciu? Până în 20.000 de dolari din şase apariţii

 
Boerescu 3
Boerescu 3

PaginademediaTV. Banii primiţi de numele care apăreau pe coperta Playboy au fost întotdeauna subiect de speculaţii. Dan – Silviu Boerescu, fost director editorial, risipeşte zvonurile în interviul video acordat în exclusivitate Paginademedia.ro.

Publicitate

“Plata vedetelor în primii ani? Mii. 5,6,4,3,2,8. Zece mii vorbeam deja de excepţii”, povesteşte Boerescu. Au fost doar două asemenea excepţii în istoria Playboy: Loredana (10.000) şi Andreea Antonescu (30.000 de dolari).

De ce apăreau?

Boerescu:

“Principalul capital obţinut de fetele care au fost în Playboy nu a fost financiar, a fost de imagine. Fetele erau foarte destepte şi înţelegeau că ele pot profita, se pot lansa că puteau să ia 2-3000 de euro de la Playboy, după care făceau o reclamă din care luau 5000 sau să prindă un contract la o televiziune după care se scoteau pe viaţă.”

Oana Zăvoranu a apărut gratis. Bianca Brăguşanu a pozat când nu era cunoscută şi nu a luat niciun leu. Nicoleta Luciu a strâns până în 20.000 de dolari din şase apariţii.

La Andreea Bănică (dar şi în alte cazuri) a existat o clauză legată de procentul din vânzările revistei dar şi aşa câştigau tot până în zece mii de euro.

Din interviu:

  • Nicoleta Luciu nu a avut niciodată pretenţii exagerate. Gândeşte-te a apărut în total de şase ori. Nu cred că în total a strâns vreo 20.000 din şase apariţii.
  • Dacă e să o luăm strict contractual, în contract scria că un număr de ani trebuie să păstrez confidenţialitatea asupra tuturor datelor din contract şi în mod normal, nici eu nici ele nu avea voie să vorbim despre sume. În realitate, ele mai vorbeau între ele, se lăudau. De obicei mai puneau un zero sau puneau sume acolo unde era zero.
  • Prietena mea Oana Zăvoranu, care e foarte simpatică şi care mie îmi e foarte dragă, a apărut întâi în Playboy - nici măcar pe copertă - la o rubrică “Seducţie 100%” pe 4 pagini sau 6 şi după aia a dat un interviu în Libertatea şi a spus că a luat 9.000 de euro pentru asta. Nu luase nici un leu, nu luase nimic şi după aia i-am zis “oana, de ce faci tu chestia asta?” “păi să par eu mai proastă ca altele”. A mai apărut pe copertă o singură dată nu mai eram eu la Playboy, nici atunci nu a luat nimic.
  • Cu Andreea Bănică am avut nişte clauze legate de tiraj că puteam plăti în funcţie de tiraj, de vânzări.

Şi cu tot cu clauze la ce sume ajungeau?
Tot, tot acolo. Până în 10.000

  • Fetele erau foarte destepte şi înţelegeau că ele pot profita, se pot lansa că puteau să ia 2-3000 de euro de la Playboy, după care făceau o reclamă din care luau 5000 sau să prindă un contract la o televiziune după care se scoteau pe viaţă.
  • Bianca Drăguşanu a apărut de două ori în Playboy şi nu a luat niciodată, nici un leu de la Playboy.

Bianca Drăguşanu?

  • Bianca Drăguşanu a fost un caz cu totul şi cu totul special. Ea nu era cunoscută în momentul în care am discutat eu cu ea, însă ştiam că urma să se lanseze o nouă vedetă. Sunt puţini trendsetteri reali în România. Unul dintre ei e Cătălin Botezatu. Şi aflasem şi eu din diverse surse că urmează Cătălin să lanseze o blondă.
  • Nimeni nu ştia cum arată, nimeni nu ştia cine este. Încă nu începuse campania şi am făcut acest aranjament cu ea. “Uite Bianca, hai să fim sinceri, eu nu pot să risc acuma să scot pe piaţa o fată, total o necunoscută, pe copertă. Dacă într-adevăr urmează să se întâmple, ce ai spus tu că urmează să se întâmple, eu scot coperta cu tine imediat. Aşa că facem întâi pictorial, îl punem la păstrare, scriem asta în contract că nu am voie să fac nimic cu el şi când hotărâm de comun acord că e momentul oportun, îl scoatem pe piaţă.” Şi după aia a început tot show-ul cu blonda lui Bote...

Poveştile pe larg vor fi publicate în volumul “Confesiunile unui bucătar pervers. De la sânii Nicoletei Luciu la clătitele cu şorici”, pe care Dan - Silviu Boerescu o va lansa la târgul de carte Bookfest.

Interviul cu Dan - Silviu Boerescu a fost filmat în studioul Mindopoly. Transcrierea a fost realizată de Mihai Ivaşcu.

VIDEO. Câţi bani câştigau vedetele de la Playboy


VIDEO. Multe fete au pozat gratis. Oana Zăvoranu a apărut în revistă fără niciun ban

VIDEO. Nicoleta Luciu nu a avut niciodată pretenţii exagerate: şase apariţii, 20.000 de dolari.

VIDEO. Bianca Drăguşanu a fost un caz special. A pozat de două ori şi nu a luat niciun leu

Transcrierea integrală a fragmentului:

Petrişor Obae: Până când s-au plătit primele pagini? Mă refer la vedete
Dan – Silviu Boerescu: Nu ştiu. 2007,2008

Şi cum a evoluat aşa plata, dacă te uiţi în timp?
A scăzut. La început eu aveam un buget considerabil şi aveam şi dreptul de a gestiona bugetul ăsta. Puteam să dau mai puţin 2-3 numere pentru ca la al patrulea, al cincilea număr să vin cu un onorariu semnificativ.

În primii ani cam între ce sume varia?
Mii.

Mii înseamând cât?
5,6,4,3,2,8

Până în zece mii?
Da, până, până. Zece mii vorbeam deja de excepţii.

Au fost multe excepţii de peste 10.000 în afară de ce am discutat noi: Andreea Antonescu, Loredana?
Nu, nu, alea au fost. Alea pe care le-am discutat ălea au fost. Principalul capital obţinut de fetele care au fost în Playboy nu a fost financiar, a fost de imagine. Ele şi l-au fructificat, slavă lor şi impresarilor lor foarte bine. Astăzi sunt cel puţin 50 de vedete care au avut de-a face cu Playboy. Deci, în 100 şi ceva de numere cât am scos cred că am dat cel puţin 50 de vedete audentice.

Ai avut cazuri la care ai negociat strict la fiecare stuă de euro?
Nu, am mai avut cu unele vedete. Uite de exemplu, cu Andreea Bănică am avut nişte clauze legate de tiraj că puteam plăti în funcţie de tiraj, în funcţie vânzări..

Şi cu tot cu clauze la ce sume ajungeau?
Tot, tot acolo. Până în 10.000.

În afară de Andreea Antonescu, posibil Mihaela Rădulescu, Loredana nimeni nu a câştigat mai mult de 10.000 de euro?
Da, absolut nimeni. Nici macar Nicoleta Luciu care este vedeta numarul 1 a revistei Playboy, cel putin in mandatul meu...

Fetele erau foarte deştepte şi înţelegeau că ele pot profita, se pot lansa. Puteau să ia 2.000-3.000 de euro de la Playboy, după care făceau o reclamă din care luau 5000 sau prindeua un contract la o televiziune după care scoteau pe viaţă.

Tu speculai asta?
Bineînţeles. Şi le dădeam exemple, “uite a apărut în mai 2002 în Playboy” făceam aşa nişte expuneri de carieră “uite drumul fetei ăştia, a pornit cu Playboy, dau exemplu”. Daniela Crudu nu a apărut prima dată pe coperta revistei Playboy. Eu eram cel mai mare creator de extensii de brand. Todeauna, în fiecare vară la conferinţa Playboy eu asta vorbeam, deşi eram din cei vechi. Ce extensie de brand am mai construit în anul respectiv? Şi de exemplu, Daniela Crudu a apărut pentru prima oara pe Playboy Fushion, care era o revistă care avea legătură cu Playboy-ul foarte mică, avea legătură cu mâncarea şi batura, pasiunile mel. Şi cum a apărut? Într-un pahar mare era pozată Daniela. După a apărut şi în Playboy, a făcut senzaţie.

Nicoleta Luciu, Gina Pistol sunt câteva nume care au fost descoperite cumva de Playboy.
Nicoleta Luciu a fost relativ descoperită. Ea era în momentul ăla Miss România, într-o perioadă în care Miss România nu era un concurs foarte mediatizat, nu prea se ştia de el. La un moment dat, întâmplător, eu nici nu ştiam cine era Miss România în momentul ăla, îmi făceam şi eu research-ul şi am întrebat pe cineva “mă, dar cine e Miss România acuma?”. Am căutat, am găsit, am căutat nişte poze cu ea. Zic “interesant, hai să vorbim”.

Am aflat după aia că atât timp cât ea e sub contract, un an de zile nu ai voie să vorbeşti cu ea, nu are voie ea să vorbească cu mine, să accepte propuneri. La trei zile după ce a expirat contractul de un an de zile, ne-am întâlnit, spun în carte, şi acolo a fost aventuros. Prietenul ei din perioada aia se opunea şi era de faţa şi am reuşit să-i conving.

Care a fost argumentul suprem?
Ei, acum n-o să spun. Nu o să dezvălui toate elementele aceastea, tot arsenalul meu de convingere că din asta trăiesc până la urmă. Nu? Până la urmă, i-am explicat şi ei, eu m-am uitat în ochii şi ei şi i-am spus “nu o să îţi facă rău lucrul ăsta, dimpotrivă, o să fii vedetă, o să fii una dintre cele mai cunoscute femei din România. S-a întâmpla asta?

Şi pe prietetenul ei cum l-ai convins?
Am rugat-o să-l trimită acasă. Pur şi simplu. I-am zis “dacă ăsta mai stă aici, plec eu”. Şi ea s-a dus a vorbit ceva cu el, era un balconaş acolo, el a plecat. Am rămas în relaţii bune după aia, s-a convins şi el că nu am făcut rau. A apărut de şase ori în Playboy şi am mai băgat-o de două ori şi în Tabu.

Se spunea la un moment dat că ea a câştigat bani frumoşi numai de pe urma apariţiilor din Playboy.
Nu, total fals. Nicoleta nu a avut niciodată pretenţii exagerate. Gândeşte-te a apărut în total de şase ori. Nu cred că în total a strâns vreo 20.000 din şase apariţii, ba chiar au fost momente extraordinare în care ea a fost solidară cu revista. Îmi amintesc când am făcut pictorialul cu ea şi cu Cosmina Păsărin, iarăşi un pictorial rămas puţin în istorie. Au venit împreună cu impresara, impresară cunoscută în vremea aia de atunci. Şi la un moment dat, impresara Nicoletei nu a vrut să apară şi Cosmina, era un conflict de interese, şi la un moment dat ea a zis (n.r: impresara) “eu plec, Nicoleta?”. Şi Nicoleta a spus “eu rămân” şi a ieşit un pictorial senzaţional. A fost una din acele ocazii fericite, când a trebuit să mai tragem un tiraj.

S-a întâmplat de multe ori asta?
De câteva ori.

În mod normal cam cât se trăgea aşa...
Recordul a fost cu Loredana. Ultima dată când am vândut 100.000 a fost Andreea Antonescu. S-au tras şi peste 100.000 şi sub 100.000, după aia piaţa a scăzut. Când am plecat eu tirajul mediu vândut, nu tipărit, era de 15.000.

S-a intâmplat să se simtă cineva mai prost decât altcineva...
Dacă e să o luăm strict contractual, în contract scria că un număr de ani trebuie să păstrez confidenţialitatea asupra tuturor datelor din contract şi în mod normal, nici eu nici ele nu avea voie să vorbim despre sume. În realitate, ele mai vorbeau între ele, se lăudau. De obicei mai puneau un zero sau puneau sume acolo unde era zero.

Au fost cazuri?
Multe fete care au pozat pentru awareness, nu pentru bani, de fapt foarte puţine au pozat strict pentru bani şi am încercat să mă feresc de asta.
În ultimii mei ani de Playboy, în momentul în care fusesem cumpăraţi înapoi de greci şi începuse şi pe ei să-i lovească criza, am cam rămas fără buget. Adică am mai rămas cu o zecime din bugetul iniţial, din care abia îmi acopeream băncile de imagine, fotografii, altele. Nici nu se mai punea problema să dau un onorariu fetelor. Nu mai aveam din ce.

Ne poţi da două, trei nume dintre fete despre care s-a scris în presă sau chiar ele s-au lăudat că “am luat mii de euro”...
Prietena mea Oana Zăvoranu, care e foarte simpatică şi care mie îmi e foarte dragă, a apărut întâi în Playboy - nici măcar pe copertă - la o rubrică “Seducţie 100%” pe 4 pagini sau 6 şi după aia a dat un interviu în Libertatea şi a spus că a luat 9.000 de euro pentru asta. Nu luase nici un leu, nu luase nimic şi după aia i-am zis “băi, oana, de ce faci tu chestia asta?” “păi să par eu mai proastă ca altele”.
Era un mini-pictorial, nu era cel de copertă. A mai apărut pe copertă o singură dată, nu mai eram eu la Playboy, nici atunci nu a luat nimic. Dacă poate să mă contrazică, să arate dovada. Dovada!! Cum spunea tovarăşu’…

În ultimii ani am lucrat cu o mulţime de vedete, fete celebre de la noi. Bianca Drăguşanu, de exemplu. Bianca Drăguşanu a apărut de două ori în Playboy şi nu a luat niciodată, nici un leu de la Playboy.

Şi care era motivul?
Imaginea. Playboy produsese un număr mare de vedete, multe, zeci, de femei care deveniseră celebre fiindcă apăruseră şi în Playboy sau fiindcă apăruseră prima oară în Playboy, în nişte contexte extraodinare. Gândeşte-te, Gina Pistol.
Gina Pistol e descoperire 100%. La primul casting Playboy am luat-o din rând şi am spus uite asta e Marilyn a noastră, păstrând proporţiile. Toată lumea, toţi ceilalţi din juriu voiau pe altcineva, am zis nu, nu, nu! Am insistat, m-am luptat vreo câteva luni de zile.
Bianca Drăguşanu a apărut înainte de a fi cunoscută?

Da, Bianca Drăguşeanu a fost un caz cu totul şi cu totul special.

De ce?
Ea nu era cunoscută în momentul în care am discutat eu cu ea, însă ştiam că urma să se lanseze o nouă vedetă.

Dar cum se ştie? Urmează să o lanseze cine şi de ce?
E o lume mică. Sunt puţini trendsetteri reali în România. Unul dintre ei e Cătălin Botezatu. Şi aflasem şi eu din diverse surse că urmează Cătălin să lanseze o blondă. Nimeni nu ştia cum arată, nimeni nu ştia cine este, nimeni nu ştia povestea aia cu Mircea Radu, cu Din Dragoste şi primeam şi eu semnale pe diverse canale “nu te interesează fata asta? se va lansa în toamnă cu Botezatu”. Zic băi “cine e? nu mă interesează”. Până când într-o zi m-a sunat cineva la care nu mă aşteptam să mă sune vreodată să-mi propună o fată.

Cine?
Un om de televiziune care nu are nici o legătură cu zona asta. Tot aşa, făcea un serviciu pentru un terţ şi fiind noi prieteni, şi colaborând vreme îndelungată ca să zic aşa, îmi permit să îţi fac şi eu o recomandare. Un om foarte politicos, un om foarte elegant şi “dacă îmi permiţi şi mie să îţi fac o recomandare, pur şi simplu”

Făcea un serviciu unui prieten din copilărie, care era implicat în fenomenul ăsta de lansare. A fost o întreagă campanie de marketing foarte reuşita. Zic “ok, da mă, hai să o văd, dacă până şi tu mă suni, hai mă să vină mâine”. Aiurea! Peste un sfert de oră era la usă la redactia Playboy. A sunat-o. A venit.

Am ştiut din prima clipă - ca la Nicoleta, ca la Gina, ca la diverse alte fete, am ştiut din prima clipă că ea este aceea. Nu neapărat plăcându-mi mie, nu sunt neapărat un mare fan al frumuseţii ei.

Îmi place ca om în ciuda tuturor lucrurilor care se ştiu sau nu se ştiu sau se vehiculează în legătură cu ea. Eu sunt prieten cu ea şi îmi place ca om Bianca. Asta o spun foarte clar.

Bianca e fata săracă care a plecut din nimic şi a ajuns să îşi construiască o imagine, ce a făcut cu ea mai departe...asta e o altă discuţie. Am ştiut din prima clipă că ea va fi vedetă. Am ştiut asta. Am simţit. După fix un minut, am sunat la secretariat şi am spus trimiteţi-mi două exemplare de contract, unul pentru mine şi unul pentru ea. Când avea şi impresar, făceam trei exemplare. Mi-a dat buletinul, mi-a dat să-i fac o copie xerox şi am semnat contractul după cinci minute. După aia am mai stat noi de vorbă jumătate de oră. După cinci minute am semnat contractul.

Spui tu că atunci era o campanie de marketing pentru lansarea ei...
Încă nu începuse campania şi am făcut acest aranjament cu ea. “Uite Bianca, hai să fim sinceri, eu nu pot să risc acuma să scot pe piaţa o fată, total o necunoscută, pe copertă. Dacă într-adevăr urmează să se întâmple, ce ai spus tu că urmează să se întâmple, eu scot coperta cu tine imediat. Aşa că facem întâi pictorial, îl punem la păstrare, scriem asta în contract că nu am voie să fac nimic cu el şi când hotărâm de comun acord că e momentul oportun, îl scoatem pe piaţă.” Şi după aia a început tot show-ul cu blonda lui Bote...

Toată presa a scris atunci de fapt din ce spui tu aici totul a fost o campanie bine organizată.
Extraodinar de bine organizată.

Asta înseamnă că presa a căzut în campanie sau presa s-a lăsat dusă în campania asta?
Nu, presa niciodată nu cade în capcană. Presa de obicei e parte din aceste campanii. Îţi mai dau un exemplu, ani de zile vedeaţi poze, chipurile făcute de paparazzi, la pictorialele Playboy, erau făcute de noi. Tot de echipa noastră. Erau pentru scopuri de PR, noi făceam poze, noi le livram mai departe. De ce? Era simplu. Am invitat fotografi de la diverse publicaţii să facă poze aşa-zis de paparazzi. Ieşeau proaste. Ieşeau prost, nu erau veridice. Nu păreau poze de paparazzi, păreau orice altceva, adică, ştii oameni nu se mai...şi atunci am zis bine, facem altfel, de acum încolo vă livrez eu pozele astea şi vedem în ce termeni şi le dădeam cu o zi înainte, cu două. Aveam diverse metode de persuasiune. Era o campanie de PR. Orice număr de Playboy era însoţit, precedat şi urmat de o campanie de PR.

Şi în cazul Biancăi, cine avea interesul să facă o astfel de campanie?
Cine a promovat-o foarte tare, începând cu Cătălin Botezatu, care e un maestru al unor asemena campanii.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Hugh Hefner Hugh Hefner
    Nadia, fetele astea si-au facut reclama gratis. Au inteles ce avantaje le poate aduce un pictorial ***. La noi in Romania nu este traditia din US si nici ele nu sunt ACELE vedete care sa faca bani multi din asemenea aparitii. Tu ai vazut diferenta intre fetele acelea ALESE (vacarite din texas, da!) care pozeaza in State si "trecutele" sau "neadecvatele" noastre vedete care considera ca e o miscare buna pentru cariera sa se arate dezbracate? Unele din ele nu aveau ce sa caute in ***!!! Facem pariu ca majoritatea s-au rugat de astia de la revista sa le pozeze GRATIS???? Facem pariu ca unele poate au si dat bani??? :)) Cum sa compari?
  • Câţi bani câştigau vedetele care pozau în Playboy | Gazeta de No
    […] Silviu – Boerescu, fost director editorial al Playboy, a povestit într-un interviu acordat paginademedia.ro cât câştigau vedetele care pozau în […]
  • nadia nitov nadia nitov
    quod erat demonstrandum! :) romancele abia asteapta motivul sa-si arunce hainele de pe ele, nici bani nu le trebuie ca sa-si arate luminita de la capatul tunelului. o fac gratis sau pe bani putini in timp ce o vacarita aratoasa din texas se umple de bani cand isi da hainele jos in playboy-ul original. :) bravo, fetelor, sunteti exact cum am crezut ca sunteti! :) ca la romanica, la nimeni. ati reusit sa facet gratis ce altele fac pe bani grei. :(

Trimite un comentariu

sus