Skip to main content

VIDEO. Poveştile Playboy, cu Dan - Silviu Boerescu: Românii ar fi vrut-o la primul număr pe Andreea Esca. Cum s-a ajuns la Dana Săvuică. Loredana, cel mai greu de convins: “ne-am întâlnit câteva luni”. Câţi bani au luat

 
Boerescu 1
Boerescu 1

Cum a început Playboy în România? “Am făcut o cercetare de piaţă care ar fi cea mai dorită femeie care să apară pe coperta Playboy. Pe locul întâi era Esca”, povesteşte la interviurile Paginademedia.ro Dan - Silviu Boerescu, cel care a condus editorial revista timp de 12 ani.

Publicitate

A fost abordată vreodată Andreea Esca?

“Nu. Niciodată nu poţi să pui un newsanchor în Playboy” a explicat Boerescu.

Primul număr a apărut cu Dana Săvuică. Care au fost argumentele pentru a apărea pe prima copertă, dar şi cât a câştigat, în continuare. Loredana a fost însă cel mai greu de convins: “ne-am văzut timp de vreo 5-6 luni, de 2-3 ori pe lună şi vorbeam”, povesteşte Boerescu în interviul acordat în exclusivitate Paginademedia.ro.

Paginademedia.ro vă prezintă, în câteva părţi, un interviu savuros despre istoria celei mai cunoscute reviste pentru bărbaţi în România.

Poveştile pe larg vor fi publicate în volumul “Confesiunile unui bucătar pervers. De la sânii Nicoletei Luciu la clătitele cu şorici”, pe care Dan - Silviu Boerescu o va lansa la târgul de carte Bookfest.

Dana Săvuică a primit pentru pictorial "pânâ în zece mii de dolari". Loredana a fost mai scumpă: "mai mult decât Dana Săvuică, o sumă rotundă", spune Boerescu. Adică 10.000 de dolari. Recordul îl deţine Andreea Antonescu, fosta componentă a trupei Andre: 30.000 de dolari pentru apariţia pe coperta Playboy.

Interviul cu Dan - Silviu Boerescu a fost filmat în studioul Mindopoly. Transcrierea a fost realizată de Mihai Ivaşcu.

Din interviu:

  • Am făcut cercetare de piaţă care ar fi cea mai dorită femeie care să apară pe coperta Playboy. Rezultatul a fost spectaculos. În orice caz pe locul întâi era Esca. Oamenii voiau să o vadă pe cea mai cunoscută, cea mai hot femeie a momentul, nu pe cea mai frumoasă. Nu că Andreea nu ar fi foarte frumoasă.
  • Ne-am dat seama că nu asta este pista pe care trebuie să o urmăm şi ne-am mai dat seama de un lucru. Noi aveam un portofoliu de vreo 10 candidate pentru prima copertă şi majoritatea erau fete tinere, foarte frumoase, foarte sexoase, care ar fi rupt. (…) Mi-am convins şi eu şefii că nu trebuie să pună pe copertă o fată tânără foarte sexoasă, ci dimpotrivă să încercăm o altă abordare să găsim o femeie un pic mai coaptă, care are şi alt background, care nu poate fi suspectată că face asta doar pentru afirmare. Atunci am ajuns la Dana Săvuică, care avea 31 de ani, era mamă, era căsătorită, avea o carieră în spate. Ne-am întâlnit la ea la agenţie, am stat vreo oră de vorbă. I-am explicat tot conceptul, am stabilit niste limite de expunere si am convins-o si cu un alt element: prima sedinta foto o facem la şedinţă la Chicago.

Cu cât a fost plătită Dana Săvuică? “A fost sub 10.000 de dolari, dacă e să spun aşa, dar în perioada aia cu banii ăia puteai să îţi iei o casă.”

Despre Loredana:

  • Mi-o doream atât de mult încât nu voiam să ratez şi atunci mi s-a zis să treacă 2-3 numere, să vedem ce se întâmplă şi după aia să încep discuţiile.
  • Loredana a fost cel mai greu de convins dintre toate modelele cu care am lucrat eu vreodată. Aproape şase luni ne-am întâlnit, am vorbit. Cred că au fost vreo 20 de întâlniri în şase luni de zile şi în momentul în care ea a fost convinsă s-a împlicat total.
  • I-am arătat şi eu argumentele mele, dintre care unul a fost – iarăşi – că nu o să facem fotografiile în România. Era una dintre temerile ei. Să facem în Grecia, cu un fotograf internaţional. I-am garantat contractual că va putea controla imaginile care apar în revistă, că o să-i prezentăm ceea am selectat noi, că ne sfătuim. Este cel mai mare tiraj publicat, vândut, încasat, auditat de revistă glossy din România ever: 143.500.
  • Temerile Loredanei? Ca se va interpreta greşit, că va iesi un produs care nu o reprezintă, că va ieşi ceva care bate în vulgaritate, că lumea nu o să înţeleagă, să zică “de ce îi mai trebuie şi ăştia să se dezbrace?”. Ea a vrut să facă din apariţia asta pe revistă un statement şi i-a iesit, ne-a ieşit tuturor.
  • Banii? A avut mai mult decât cea de la numărul unu. A avut să zicem o sumă rotundă, se poate deduce, iarăşi bani meritaţi cent cu cent.

VIDEO. Cum s-a ajuns la Dana Săvuică pentru primul număr din Playboy. Din cercetări, românii ar fi vrut-o pe Andreea Esca

VIDEO. Loredana a fost cel mai greu de convins: “Aproape şase luni ne-am întâlnit”

Andreea Antonescu, cea mai scumpă apariţie – “de ordinul a zeci de mii”

Petrişor Obae: Ce a avut aşa special Andreea Antonescu, fostă componentă a trupei Andre?
Dan - Silviu Boerescu: Trecuseră nişte ani de la Andre. Ea nu prea mai era pe modelul Lolita deloc. Rămăsese cumva fixată în subconştientul colectiv sau aşa mi se părea mie, se pare că am avut dreptate. Şi eu vorbisem cu tatăl ei, înainte să împlinească 18 ani, că până la 18 ani scria la manual că nu ai voie să abordezi. Nu ai voie să vorbesti cu ea, dacă nu are 18 ani, nu vorbeşti cu ea niciodată despre Playboy. Punct. Nu te afişezi cu ea, nu nimic, nu e voie. Asta e. Şi am vorbit cu tatăl ei şi oarecum ne înţelesesem şi trebuia ca în ziua în care împlinea 18 ani trebuia să semnăm contractul, să facem şi din asta un eveniment de presă, fireşte.

S-a întâmplat altceva. O să povestesc in carte ce s-a întâmplat în ziua când ea a implinit 18 ani, cert e că a picat totul şi după 2-3 ani de zile am reuşit să o readucem la masa de negocieri pe ea singură, fără tatăl ei. Ne-am înţeles şi iarăşi a fost un eveniment. Trecuse ceva timp, tirajele nu mai erau cele pe care le ştiam de la început, ne stabilizasem pe la 50-60.000 cred. Cu ea am riscat, am tras 110.000 şi am vândut 100.000.

Da, deci, vânzări foarte bune. Ea a fost, din cate s-a scris, una dintre cele mai scumpe vedete care a apărut în Playboy.
Cea mai scumpă...

Ce înseamnă cea mai scumpă?
Cifra exactă o dau în carte, dar în orice caz de ordinul a zeci de mii.

VIDEO. Andreea Antonescu, cea mai scumpă apariţie

Transcrierea fragmentului, realizată de Mihai Ivaşcu:

Petrişor Obae: Primul număr Playboy a fost Dana Săvuică. Cum aţi ajuns la ea?
Dan Silviu Boerescu: Am făcut cercetare de piaţă care ar fi cea mai dorită femeie care să apară pe coperta Playboy. Rezultatul a fost spectaculos, nu dau acuma toate detaliile. În orice caz pe locul întâi era Esca. Oamenii voiau să o vadă pe cea mai cunoscută, cea mai hot femeie a momentul, nu pe cea mai frumoasă. Nu că Andreea nu ar fi foarte frumoasă.

Şi atunci ne-am dat seama că nu asta este pista pe care trebuie să o urmăm şi ne-am mai dat seama de un lucru. Noi aveam un portofoliu de vreo 10 candidate pentru prima copertă şi majoritatea erau fete tinere, foarte frumoase, foarte sexoase, care ar fi rupt, dar eu tot timpul mă gândeam la chestia asta: ăştia iar o să înţeleagă altceva. O să înţeleagă că luăm noi fete, noi bimbo, care se afirmă, păpuşi barbie care vor să devină celebre. Nu e bine. Hai să căutăm altfel de femeie. Şi uşor, uşor mi-am convis şi eu şefii că nu trebuie să pună pe copertă o fată tânără foarte sexoasă, ci dimpotrivă să încercăm o altă abordare să găsim o femeie un pic mai coaptă, care are şi alt background, care nu poate fi suspectată că face asta doar pentru afirmare, care cât de cât este ireproşabilă. Atunci am ajuns la Dana Săvuică, care avea 31 de ani, era mamă, era căsătorită, avea o carieră în spate.

Amuzant a fost când am sunat-o pe Dana, să-i spun de Playboy, avea şi o agenţie de modele, ea credea că caut o fată din agenţia de modele, dupa aia i-am spus că nu, nu e vorba de tine “tu vorbesti serios?”

Si cum ai convins-o?
Ne-am întâlnit la ea la agenţie, am stat vreo oră de vorbă. I-am explicat tot conceptul, am stabilit niste limite de expunere si am convins-o si cu un alt element. Când fusesem la primul training, la Chicago, mă împrietenisem cu lumea de acolo şi i-am făcut să-mi promită ceva, ceea ce nu făceau de obicei, că primul pictorial de copertă mă vor ajuta să-l fac eu. Asta pentru noi va fi un argument si de seriozitate si de tot. Si în plus de toate astea, prima sedinta foto o facem la şedinţă la Chicago. Cu un fotograf de acolo, alegem pozele acolo, deci faci un produs american. Cu asta am convins-o. Am vorbit si cu Razvan, sotul ei, Razvan Stanciu. M-am intalnit si eu cu el, am ramas chiar prietenii. Si am fost..

Dar ea a fost scumpă ca primă apariţie?
Depinde la ce te raportezi. Dacă te raportezi la sumă, aşa şi aşa. Dacă te raportezi la ce puteai să faci cu banii ăia în 1999 vara, relativ scumpă.

Cam cât a fost aşa?
A fost sub 10.000 de dolari, dacă e să spun aşa, dar în perioada aia cu banii ăia puteai să îţi iei o casă.

Şi Loredana care a apărut mai târziu.
Loredana a fost - aici mă felicit - , a fost un moment de mare inspiraţie. Pe Loredana o cunoşteam de prin ‘86-‘87, de pe la serbările Scânteii Tineretului. Ne mai întâlnisem pe acolo. Eu am fost fan Loredana, în anii ăia. Când s-a lansat, mi s-a părut o cântăreaţă care nu semăna cu nimic din ce era la noi. Extraordinar! Ne-am mai întâlnit după aceea in contexte diverse. Ne-am reîntâlnit, evident după ce am început eu Playboy, chiar la petrecerea de după Playboy, a fost şi Loredana cu Andrei Boncea. Ne-am cunoscut mai bine, nu îndrăzneam să-i spun direct.

De unde venea temerea ta? De unde venea această reţinere a ta?
Nu voiam să o ratez. Mi-o doream atât de mult încât nu voiam să ratez şi atunci mi s-a zis să treacă 2-3 numere, să vedem ce se întâmplă şi după aia să încep discuţiile. Ecoul a fost pozitiv, feedbackul a fost extrordinar, era în trend fenomenul ăsta şi pe la începutul anulului 2000, deci după 3-4 numere de revistă, am sunat-o şi i-am zis “hai să ne întâlnim să vorbim”. “Ei, dacă îmi propui chestia aia, nu are rost”. Zic “hai sa ne întâlnim şi vorbim pur şi simplu”.

Am invitat-o la restaurant şi ne-am văzut timp de vreo 5-6 luni, de 2-3 ori pe lună şi vorbeam. La un moment dat nici nu mai vorbeam despre asta şi până la urmă mi-a zis “prieteni, prieteni, dar eu ştiu până la urmă de fapt ce vrei tu, hai să lămurim lucurile. cum te-ai gândit tu că aş putea eu să apar? ce argumente ai pentru chestia asta?”
Şi asta după câteva luni.

Da, i-am spus la început, dar după aia nu am mai vorbit despre asta. I-am zis, ne întâlnim doar aşa ca prieteni şi vorbim. Vorbeam despre ce cărţi am mai citit, despre mâncare. Loredana e un personaj, a trecut prin atâtea, şi ea are multe de povestit, aveam şi eu suficiente. Era interesant. Şi i-am arătat şi eu argumentele mele dintre care unul a fost – iarăşi – că nu o să facem fotografiile în România. Era una dintre temerile ei. Să facem în Grecia, cu un fotograf internaţional.

Noi eram parteneri pe Playboy cu grecii. Uite aşa, aşa, uite o să avem un nivel de expunere, nu o să fie nuditate pe copertă. O să facem şi o campanie în care o să explicăm lumii despre ce este vorba.

Mi-am ales un moment strategic, când se împlinea un an de Playboy în România. În momentul acela, două erau vedetele României: Loredana şi Florin Călinescu. Am zis Loredana pe copertă, Călinescu interviul mare. Şi când am avut confirmările astea şi nişte dummy-uri de copertă şi fragmente din interviul lui Florin Călinescu, am făcut două întâlniri: una cu agenţiile şi una cu clienţii mari. Şi acolo i-am adus pe Călinescu şi pe Loredana. Au ţinut şi ei speech-uri, au explicat de ce intră ei în Playboy şi a fost un mega succes. A fost primul număr de Playboy în România care a avut încasări din publicitate de peste 100.000 de dolari.

Dacă ţin minte şi vânzările au fost foarte mari atunci.
Mă mândresc cu asta, este un record. Este cel mai mare tiraj publicat, vândut, încasat, auditat de revistă glossy din România ever: 143.500. Ar fi fost şi mai mult, daca nu aveam pe cap o publisheriţă mai puţin inspirată, care a vrut ea să facă cu un număr exemplare un proiect de marketing. L-a dat de gard complet. Nu are importanţă. În orice caz, din ce am avut eu la dispoziţie, 150.000 de exemplare, am vândut 143.500.

Dar temerea Loredanei care era?
Ca se va interpreta greşit, că va iesi un produs care nu o reprezintă, că va ieşi ceva care bate în vulgaritate, că lumea nu o să înţeleagă, să zică “de ce îi mai trebuie şi ăştia să se dezbrace?”. Ea a vrut să facă din apariţia asta pe revistă un statement şi ia iesit, ne-a ieşit tuturor.

Şi argumentele tale principale care au fost?

O dată a fost că vom face un produs foto bine cumpănit, care nu o să aibă nici o trimitere în altă zonă decât în cea de statement şi asta a fost. I-am acceptat multe alte condiţii. De exemplu, voia să facă şi câteva poze de studio în România cu prietena ei Dana Maitec, care stă la Paris, venea special în România pentru asta. Aşa cum făceam cu majoritatea modelelor cu care am lucrat, i-am garantat contractual că va putea controla imaginile care apar în revistă, că o să-i prezentăm ceea am selectat noi, că ne sfătuim. Noi am ales din sute de cadre douăzeci. I-au plăcut şi ei toate. Totul a fost foarte bine controlat şi mai ales am fost parolişti şi eu şi toată echipa. Tot ceea ce am promis s-a întâmplat.

Ca bani, cât de mult s-a plătit?
A avut mai mult decât cea de la numărul unu. A avut să zicem o sumă rotundă, se poate deduce, iarăşi bani meritaţi cent cu cent.

Pentru că atunci erau şi, apropo de mituri, se spunea că fiind cumva în grup a fost mai uşor de convins pentru că era parte a acelui grup media.
Nu, Loredana a fost cel mai greu de convins dintre toate modelele cu care am lucrat eu vreodată. Ţi-am spus. Aproape 6 luni, ne-am întâlnit, am vorbit. Cred că au fost vreo 20 de întâlniri în 6 luni de zile şi în momentul în care ea a fost convinsă s-a împlicat total.
A fost perfect şi chiar după aceea, când am sărbătorit 10 ani de Playboy, ea a fost vedeta şhow-ului şi a venit şi a chiar a susţinut un show live for free, pentru această ocazie. Deci, ea s-a implicat, s-a identificat cu imaginea asta şi nu i-a făcut rău.

I-a făcut ei rău? Şi, în general, majoritatea fetelor, femeilor, doamnelor superbelor modele cu care am lucrat eu, au avut de câştigat la nivel de imagine. Ne uităm în jurul nostru în showbiz şi vedem câte sunt. Si eu îţi spun uite: aia, aia, aia. Multe dintre ele au trecut pe acolo. Ar fi fost Nicoleta Luciu un icon în România vreodată?

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • winner winner
    misto, dar 65% retur cu Daniela Gyorfi, before Lore, cum e?! :-)

Trimite un comentariu

sus