Skip to main content

VIDEO. CNA a interzis mai multe reclame TV: Nurofen pentru copii, Zenella Med, două spoturi la reţeaua Regina Maria, dar şi publicitate tip teleshopping

 
CNA
CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să ceară intrarea în legalitate a mai multor spoturi TV la medicamente, dar şi a reclamelor la Reţeaua Regina Maria. Măsura de intrare în legalitate presupune oprirea reclamei de la difuzare până când este modificată astfel încât să numai fie încălcată legea.

Publicitate

Decizia CNA a vizat spoturile la 11 mărci de suplimente sau medicamente, plus două reclame la reţeaua Regina Maria.

Consiliul a analizat în şedinţa de marţi mai mule spoturi TV pentru care Consiliul a primit sesizări. Primul spot „cu probleme” a fost cel la Zenella Med, pe care forul audiovizual a decis să-l trimită după ora 22.00, întrucât, potrivit legislaţiei audiovizuale, „publicitatea şi teleshoppingul la produse şi tratamente pentru probleme de natură sexuală nu pot fi difuzate decât în intervalul orar 22.00 - 6.00”.

În cazul suplimentelor Movial Plus, Urobiotic, Urifin, Korill, Urinal şi Alcachofa de Laon, forul a primit o sesizare de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti, Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale Aromatice şi Produse ale Stupului. Consiliul a decis să solicite intrarea în legalitate a celor şase clipuri publicitare, pentru încălcarea articolului codul audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale".

Forul audiovizual a decis să interzică de la difuzare un spot la medicamentul Nurofen pentru copii, două clipuri la produsele Gel reumatic şi Artro-tic, dar şi  nişte spoturi tip teleshopping la uleiul de argan Secret.

În cazul spotului la Nurofen pentru copii, CNA a considerat că a fost încălcat art 129, alineatele a şi c din codul audiovizual: „Publicitatea la medicamente nu trebuie să conţină nicio menţiune care: să dea impresia că o consultaţie medicală sau o intervenţie chirurgicală nu este necesară, în special prin oferirea unor sugestii de diagnostic ori de tratament la distanţă; să sugereze că starea de sănătate a subiectului poate fi îmbunătăţită prin utilizarea medicamentului respectiv".

Spoturile la reţeaua Regina Maria au fost interzise întrucât membrii au considerat că a fost încălcat articolul 94 din codul audiovizual. Mai exact, totul a pornit de la formularea „cei mai buni medici”, rostită de o voce din off în cadrul spotului. Sintagma este justificată în reclamă cu un studiu, însă acesta este menţionat pe ecran cu un font mult prea mic pentru a putea fi descifrat.
Reţeaua Regina Maria

Reţeaua Regina Maria:

Korill

Urinal Medical

Urobiotic

https://youtu.be/pOhvRJ0kyUw

Alcachofa de Laon

Ulei Argan Secret

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cornet Cornet
    Zenela med e in continuare pe radio din 20 in 20 de minute.Te dispera tâmpenia asta de reclama.Unii au radio in bucătărie și e o blacere să mănânci ceva cu reclama la un leac pentru mâncărime și miros neplăcut in zona genitala.Ori e chiar o problema de amploare a româncelor.
  • Flavius Flavius
    S-a ajuns mult prea departe in cenzura CNA. Un slogan,(Cei mai buni medici), tratat drept o posibila lezare a celorlalati medici . Bai CNA, daca ziceau :""niste medici cam asa si-asa de buni" era bine? Scrie cumva in vreo reglementare CNA sa nu se foloseasca "bun, mai bun, cel mai bun, foarte bun?" NU scrie, am citi bine toate reglementarile. Dar e o lupta: ce sa mai interzicem ? De ce nu interzic de ex imagini cu purtarea valulul islamic?Cine ne garanteaza ca nu suntem mintiti, si-n spatele valului nu e una ca Laura Georgescu? Sau chiar e?
  • Vasile Vasile
    Nivelul de inteligenta de la CNA e rezumat foarte bine de fraza “Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale”.

    Trebuie sa fii un geniu sa surprinzi intr-o fraza atata intelepciune! :))

Trimite un comentariu

sus