
AUTOBAZA ZU. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să amendeze postul Radio ZU cu 10.000 de lei pentru limbaj obscen pentru o ediţie a matinalului Morning ZU din 27 mai. Forul a analizat mai multe mai multe reclamaţii legate de Radio ZU, însă a considerat că a fost încălcată legislaţia audiovizuală în cazul unei ediţii a Morning ZU.
Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu, membru CNA, pentru încălcarea art 39 cu 2 din legea audivoizualului, respectiv, art 18 b, din Codul de Reglementare şi a fost votată de şase dintre cei nouă membri prezenţi în şedinţa de astăzi.
Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu au fost pentru, în timp ce Laura Georgescu, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda, au votat împotrivă. Lorand Turos nu se afla în sală la momentul votului.
În ediţia amendată, Buzdugan a încercat o glumă, însă limbajul a fost unul nepotrivit pentru un post de radio. Mai exact, Buzdugan a jucat „rolul” unui profesor cu accent oltenesc care povesteşte cum a încercat să se întâlnească cu o domnişoară pe care a agăţat-o pe Facebook şi căreia îi dăduse întâlnire în parc. Perfectul simplu "fu" folosit de olteni, alături de parcurile "T1", "T2" sau "T3" sau de substantivul "tuş" au avut ca rezultat o exprimare vulgară, pe care CNA a penalaizat-o
"Gluma" lui Buzdugan:
„După care, fu T2, fu T3, fu T4, fu T5, fu T6, adică aşa le-am denumit, este variabilă la matematică, la T1, T2; „ Domnişoara a zis: Bă, unde fusăi? Băi, fusăi în T4. Fu T4, da’ eu fusăi în T6. Uite aşa nu ne-am întâlnit ”.
Daniel Buzdugan (în rolul unui profesor de matematică): Fusă da’ retrasă, da, da, da. Am avut o problemă în comună aicea, eu am vrut să-l votez pă domnu’ primar, actualul care a pus tuşul.
Morar: Aşa.
Daniel Buzdugan (în rolul unui profesor de matematică): Numa’ că nu fu tuş când … ă … suficient. Nu fu tuş suficient în ziua respectivă la secţia de votare am făcut şi precizare la Biroul Electoral Central. Domne’ aduceţi tuş la noi în comună că n-avem lumea cu ce să pună ştampila.
Într-o altă scenă, Daniel Buzdugan joacă din nou rolul unui profesor de matematică din localitate care, referindu-se la începerea unei lucrări de reabilitare, foloseşte în exprimare perfectul simplu - „începu”, al verbului „a începe” şi anume: „Şi a venit să … Începu la a mea”; „Ăştia cu reabilitările, începu la a mea”; Şi vecinul nu le-a cumpărat şi de ce, că de ce, de ce începu la a ta, că de, de ce nu începu la a mea? A zis că dacă tu ţi-ai fi cumpărat materialele ... Că de ce începu la a mea, că nu ştiu ce că la el .... ”; „Să nu se supere vecinul, că începu la a mea”.
Daniel Ionaşcu, reprezentantul Antenei Group în faţa CNA: „Chestiunea cu profesorul de matematică apreciez că este un pamflet şi cel mai lucru care se poate întâpla unui om este lipsa de reacţie umoristică, lipsa umorului (...) În altă ordine de idei, un pamflet nu se poate sub nicio formă considera ca o abatere de la lege, fiindcă este un pamflet, faptul că Buzdugan era un profesor de matematică certifică ideea pamfletului”.
LEGISLAŢIE.
39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective
ART. 18 din Codul de reglementare în audiovizual
Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;
Comentarii
Domnule Petrisor, aveti ceva cu persoanele care lucreaza intr-o autobaza? Chiar daca citati (desi nu reiese asta din text) o vorba zisa azi la CNA, titlul tot nu este corect