Skip to main content

Tragedia din club, derapaj în lanţ pe TV: În agitaţia momentului, posturile au dat cadre apropiate cu victimele resuscitate

 

Incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 27 de persoane şi-au pierdut viaţa, a dus la un derapaj în lanţ pe canalele de ştiri care au acoperit dramaticul eveniment. Bulversate de dramatismul situaţiei, posturile de ştiri nu au ţinut cont de câteva regulile elementare ale profesiei, parte prevăzute şi în codul de reglementare în audiovizual.

Publicitate

Canalele de ştiri Antena 3, România TV, dar şi Digi 24 au difuzat cadre apropiate cu vitimele. În unele imagini, erau cadre foarte apropiate cu tineri în timp ce erau resuscitaţi pe trotuar.

Cadrele rulau cu un disclaimer “imagini care vă pot afecta emoţional” sau "imagini needitate".

Imaginile au fost reluate de multe ori în timpul transmisiei în direct. Ulterior (la o jumătate de oră/o oră), parte din imagini au fost prezentate blurat la Antena 3 şi la Digi 24.

Potrivit codului de reglementare în audiovizual, Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:

(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:

a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia;
b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei;
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.

Sâmbătă seara, din cauza unui incendiu la Clubul Colectiv, 27 de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproape 150 se află internate în spitalele bucureştene. În club erau câteva sute de persoane, care participau la un concert. Focul a izbucnit din cauza unor artificii care au aprins izolaţia fonică de pe un stâlp, după care flacăra s-a extins şi la tavanul halei.

Un membru CNA, apel către posturile TV. Ce prevede legea

Reglementările CNA prevăd că, “în cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii”.

Regulile au fost expuse clar pe contul de Facebook de Valentin Jucan, membru CNA, care face şi un apel către televiziuni:

"Tragedia petrecută în clubul din Bucureşti VĂ OBLIGĂ LA RESPONSABILITATE, DECENŢĂ şi MAXIMĂ PRUDENŢĂ ÎN RELATATEA EVENIMENTELOR!
Cu siguranţă emisiunile de dezbatere pe care le veţi realiza vor aborda pe larg acest subiect. Aveţi obligaţia să fiţi cumpătaţi şi să nu transformaţi acest moment într-o goană după rating, cu preţul încălcării dreptului la intimitate al celor aflaţi în suferinţă.

Ce prevăd reglementările audiovizuale:"

1. Legea audiovizualului prevede:

"Art. 3 (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor."

2. Codul de reglementare al conţinutului audiovizual prevede:

ART. 33
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

ART. 41
(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:

a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia;
b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei;
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.

ART. 45
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
(2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii.

ART. 46
(1) Difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionescu MIhai Ionescu MIhai
    Asa se intampla in situatii neobisnuite
  • gigi gigi
    Nu stiu la altii cum a fost, da la Digi24 s-a exagerat si cu numarul decedatilor care trecusera la un moment dat de 40 dar si cu imaginile video cu cadavre sau ranitii intinsi pe jos. E clar ca fiecare televiziune de stiri a exploatat la maxim momentul de aseara si ca il vor mai exploata cateva zile de acum inainte, devorand tragicul eveniment asemenea unor hiene care devoreaza un starv. "Asteptam cifrele audientelor".

Trimite un comentariu

sus