Skip to main content

B1 TV va difuza sâmbătă un documentar despre cea mai veche scriere din lume, găsită în România

 

B1 difuzează sâmbătă de la ora 21.00, în preajma Zilei Naţionale a României, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii “360 de grade”, documentarul "Niascharian - Să renaştem, cea mai veche scriere din lume".

Publicitate

Filmul “Niascharian-Sa renastem” este, prin abordarea stiintifica a subiectului si prestigiul profesional al consilierilor, un document autentic care leaga circa 8000 de ani de istorie pe teritoriul Romaniei, potrivit unui comunicat al B1 TV.

Aceasta lunga perioada de timp este abordata prin prisma scrierii sacre, o scriere care apare si se dezvolta inca din neolitic pana in jurul veacului al XV-lea e.n. cand documentele dispar sau inca nu au fost descoperite. Artefactele in jurul carora se desfasoara documentarul sunt piese aflate la prima filmare si prima prezentare in public: Amuletele de la Tartaria, Gresia de la Cosauti, Placutele de plumb de la Sinaia, Biblia lui Wulfilla, Codex Rochonzi sunt doar o parte din dovezile incontestabile prin lungile perioade de cercetare ce le-au fost alocate.

Pentru a se apropia de adevar, echipa de filmare a cautat istoria necunoscuta a romanilor in Italia, Macedonia, Bulgaria, Moldova, Ungaria, Suedia, SUA si Romania, a deschis tezaure inestimabile din muzee ori colectii particulare si a strans informatii care leaga si dovedesc o istorie logica a societatii care a dat cea mai veche scriere din lume, o scriere sacra si a continuitatii acesteia pentru aproape 8 milenii.

Documentarul este realizat de regizorul si scenaristului Leonardo Tonitza.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • & &
    Ion din balon. Daca taceai filozof erai.
  • & &
    In afara de a fi din balon si hahaha mai esti si altceva ? Se pare ca nu. Dupa tine, au voie numai unele natiuni sa vorbeasca despre istoria lor si care a influientat mersul omenirii ?
  • ion din balon ion din balon
    hahaha s-a descoperit codul lui da vinci era in dacia si a fost transmis printr-o gaura temporala prin sfantul andrei via sfantul pavel direct in peretele nordic al lui leonardo care era de origine de la tartaria :)))

Trimite un comentariu

sus