Skip to main content

Primele sancţiuni pentru televiziuni în cazul tragediei din Colectiv. Digi 24, prima amendă din istoria postului. România TV şi Kanal D, somaţii publice. La Antena 3 şi B1 nu s-au găsit încălcări

 
tragedie Colectiv
tragedie Colectiv

Digi 24 a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa informării corecte şi pentru că nu a verificat informaţiile prezentate într-o scrisoare a unui presupus martor al tragediei din clubul Colectiv, document apărut iniţial pe site-ul HotNews.ro. Aceasta este prima amendă din istorie primită de postul de ştiri al RCS&RDS, până acum canalul a avut doar trei somaţii publice din partea CNA.

Publicitate

„La Digi 24 este o foarte mare problemă de informare corectă. Faci un material de 4 minute un material pe baza unei scrisori primite de un site”, a spus Radu Herjeu în motivaţia sa pentru amendarea postului de ştiri al grupului RCS&RDS.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a mai sancţionat posturile România TV şi Kanal D cu câte o somaţie publică pentru insistenţa cu care au prezentat imagini cu rudele victimelor aflate în suferinţă. În cazul Antenei 1 a fost propusă o somaţie publică pentru că a difuzat în noaptea tragediei imagini neblurate cu victime care erau resuscitate, însă propunerea nu a întrunit numărul de voturi (şase) pentru a fi aprobată.

Forul a analizat astăzi monitorizările făcute în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie pentru posturile - Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, PRO TV, Prima TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1. Reamintim că în această perioadă CNA a primit aproape 100 de reclamaţii.

Radu Herjeu, membru CNA, despre relatările televiziunilor de la tragedia din clubul Colectiv:

“Mă aşteptam la mai rău, la derapaje mult mai mari, mi-era teamă de acele derapaje voite. Antena 3 singurul lucru pe care l-am gasit este lipsa atenţionărilor cu ‘aceste imagini va pot afecta emoţional’, la Antena 1 sunt imaginile cu rudele îndurerate, dar nu s-a insistat pe ele, aceeaşi situaţie la B1, la Kanal D chiar s-a insistat pe rudele îndurerate, la Pro TV lipsa de atenţionare că urmează imagini dure, iar la Digi 24 este o foarte mare problemă de informare corectă. Faci un material de patru minute, un material pe baza unei scrisori primite de un site. Din punctul meu de vedere n-au fost derapaje foarte grave.”

Un fragment din scrisoarea preluată de Digi 24 de pe site-ul HotNews.ro:

În scrisoarea care nu este asumată de un autor cu identitatea dezvăluită se aduc grave acuzaţii pompierilor şi oamenilor de la SMURD.

“Citesc peste tot despre mobilizarea exemplara a fortelor de interventie si-mi vine sa urlu: care mobilizare? nimeni nu a stiut ce sa faca, haosul intre pompieri, smurd si salvari a fost mai mare decat in randul oamenilor care au reusit sa iasa la timp. Cei mai multi dintre supravietuitori au fost scosi de cei iesiti in prima linie, nu de pompieri“, se spune în scrisoarea anonimă.

Sancţiunile propuse de Radu Herjeu au fost votate de şase membri (Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu).

LEGISLAŢIE.

Articolele de lege pe baza cărora a fost amendat Digi 24

Art. 3 cu 2 din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art 64. 1, b din Codul Audiovizualului: (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Articolul din Codul Audiovizualului în baza căruia au fost somate România TV şi Kanal D:

ART. 45
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alinyo alinyo
    faci o mare confuzie intre posturi, sigur ai televizor?
  • ionela ionela
    Nu fac spume la gura, dar merci de grija!!! tu stai linistita in banca ta, nu te afecteaza nimic, totul trece pe langa tine!!
    merci inca o data!
  • @Ionela @Ionela
    Ai grija sa nu faci spume la gura.
  • Dorian Dorian
    Nu mai bine de TVR, că nu a transmis nimica?

    Ruşine, CNA!
  • florin florin
    La ce mizerii de emisiuni fac majoritatea posturilor voi amendati Digi 24?
    Se vad de la o posta simpatiile lui radu herjeu...nu au pic de rusine
    Sunt dezgustat de mizeriile numite CNA.
  • david david
    Ce te poti astepta de la herjeu?! A sanctionat cea mai corecta televiziune de stiri. Cred ca incearca sa traga in mocirla celorlate televiziuni (unde a lucrat si el) si Digi24. Chiar nu se pot pune si niste oameni competenti in CNA?!?!
  • doru manciu doru manciu
    Sireacu Herjeu! E un complexat pesedist. Un ratat care se crede destept. Un pomanagiu. Ar trebui trimis la plimbare.
  • ionela ionela
    Serios? atat ati gasit?
    derapaje in Antena 1, Antena 3,Pro Tv, Kanal D, Realitatea TV, România TV sunt de ani de zile!! Tragedia din 30 octombrie este doar bomboana pe coliva si voi va luati de cei mai mici!!
    Somatie publica???????
    atunci cand se difuzau imaginile neblurate, va gandeati ca oamenii aia erau copiii prietenii cuiva?
    RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE!!!
    Totul tine de preferintele dvs personale si de politica!!! Nu va faceti datoria, sunteti niste catelusi avizi de ciolan, ca si restul politicienilor! voi sa fiti bine, in rest, Dumnezeu cu mila!
    Nu mai conteaza ca victimele sunt expuse, nu mai conteaza ca sunt oameni care se uita la tv, copii care din pura obisnuinta dau drumul la tv!!!! sa fie rating!!! permiteti orice va aduce voua un beneficiu! sau mai multe!!!! si pe langa toate stirile ce AU UN PUTERNIC IMPACT EMOTIONAL( APROAPE TOATE), ziua( sau seara, in cazul meu) continua cu violenta, aproape toate filmele difuzate pe posturile tv din Romania sunt cu impuscaturi, crime, omoruri si tot ce mai tine de violenta!!!!!! pana si desenele animate sunt exclusiv violente!
    de " emisiuni de divertisment"....suntem campioni la prostie! si ce e mai grav, VOI, CEI CARE AR TREBUI SA FITI ATENTI LA TOT CE SE DIFUZEAZA LA TV, DORMITI PE VOI!! CE PAZITI ACOLO, PE BANII NOSTRI? STATI BINE?

    CNA- DORMI???????? COPIII VOSTRI LA CE EMISIUNI SE UITA?
  • coke coke
    Sigur, Digi sunt cei mai profesionisti, doar ca toata noaptea au dat cum ca pe surse stiu ei ca sunt 40 de morti, chit ca autoritatile spun altceva. Acum vad c-au mai facut o stire dintr-o scrisoare care de fapt e o facatura. Ce sa zic, halal profesionalism.
  • adrian adrian
    Ba, ejti nebun?!!Dupa toate laturile pe care le-au dat astia la TV despre Colectiv i-au amendat pe cei mai corecti?! Asta e ca in zicala aia: "daca esti corect, esti prost" Radu Herjeu, esti praf prietene! Apropo, asta nu e ala de dadea stirile la miezul noptii la RTV?
  • anda anda
    Mi se pare incredibil! Nu stiu cine este acest domn Herjeu, dar nu cred ca s-a uitat la televizor in ultima vreme. Sau daca a facut-o s-a uitat la desene animate. In toata nebunia asta SINGURII care au fost corecti au fost cei de la Digi24. Nu am vazut victime pansate, arse, pline de sange la Tv (precum la Antena), nu am vazut inmormantari ( RTV), nu am vazut nume ale celor decedati decat atunci cand ele erau facute oficiale. Si CNA-ul tocmai pe cei corecti ii amendeaza? Nu cred ca e o problema pentru Digi sa plateasca amenda, insa, domnul Herjeu, incercand sa faca un rau, le-a facut mai mult bine. Sper ca e suficient de destept sa inteleaga de ce:)
  • Bushido Sakura Bushido Sakura
    Sa nu uitam ca dl Herjeu a lucrat la Antena1. Sa fie o coincidenta ca sanctionat Digi24 si si-a batut pe umar fostii colegi?
  • andrei andrei
    Dl. Herjeu a uitat sa faca diferenta intre jurnalism si lupta cu orice mijloace ptr audienta. Digi 24 a acoperit profesionist tragedia, dar celelate au cautat spectacol. Nu s-a verificat fondul celor redate in scrisoare, dar e posibil ca sa fie adevarat ceea ce s-a scris.
  • geo geo
    Din punctul meu de vedere, Digi 24 a fost cea mai profesionistă televiziune în timpul evenimentelor, cu micile ei scăpări.
    În loc să fie felicitată, a fost sancționată.
    Și asta lasă un gust amar.

    Când, poate, alții ar fi trebuit sancționați...a se citi Kanal D, A 1 si A 3.

    Se pare că domnul Herjeu nu își uită trecutul antenist...

Trimite un comentariu

sus