Skip to main content

Schimb de replici între Moise Guran şi CTP la Europa FM pe tema doliului naţional

 
Moise Guran Digi 24
Moise Guran Digi 24

Discuţie în contradictoriu între Moise Guran şi Cristian Tudor Popescu, în ediţia specială din această dimineaţă, moderată de Vlad Petreanu şi George Zafiu,  la care a fost prezent şi Cătălin Tolontan. Cei doi s-au contrat după ce Guran a criticat în termeni duri afirmaţiile lui CTP, dar şi „reacţia generală pe TV şi pe Facebook”, catalogată drept „imundă”.

Publicitate

Afirmaţiile lui Guran au fost făcute după ce Cristian Tudor Popescu plecase din studioul Europa FM, însă jurnalistul a intrat prin telefon pentru a cere lămuriri.

Moise Guran a spus în emisiune că „într-o zi de doliu national pur şi simplu nu este momentul în care să ceri răzbunare sau demisii”.

„Răzbunare?! Unde a fost vorba de răzbunare în ce am spus eu?”, i-a spus Cristian Tudor Popescu.

Moise Guran – Domnu Popescu, îmi pare rău că m-am pronunţat în sensul ăsta. Mi s-a părut tonul dumneavoastră nepotrivit pentru o zi de doliu national.

Redăm în continuare discuţia din studioul Europa FM:

Moise Guran: Reacţia din punctul meu de vedere a fost pur şi simplu imundă şi la televizor şi pe Facebook. Peste tot. Noi suntem o naţie extrem de emoţională. Mie nu mi-a plăcut nici reacţia lui Cristian Tudor Popescu de mai devreme, sincer să-ţi spun. În situaţii de o gravitate excepţională nu ştim să reacţionăm. Oamenii nu ştiu că sângele expiră, de exemplu.

Cătălin Tolontan – Ce a fost imund totuşi în munca televiziunilor din acea noapte sau în munca doctorilor?

Moise – Nu în munca doctorilor. Jurnaliştii care fac breaking news din orice au încercat să facă o situaţie tragică şi mai tragică. Au încercat să facă audienţă, a plouat cu tituri de tipul „vezi ce s-a întâmplat”.

Cătălin Tolontan – Să faci audienţă înseamnă să transmit informaţiile.

Moise Guran – Cătălin, tu eşti singurul care a avut o reacţie foarte decentă. În momentul când televiziunile se umplu de tot felul de domnişoare care nu ştiu efectiv să transmită informaţii, În momentul când ministrul Sănătăţii spune nu mai veniţi că nu mai sunt stocuri, nu avem unde să stocăm sângele. Lumea nu ştie că sângele expiră în 40 de zile.

Cătălin Tolontan – Nicio ţară nu ştie cum să reacţioneze în faţa unei drame. Nu există un manual de comportament în faţa unei drame. Dar există proceduri pentru autorităţi şi atât cât putem măsura în acest moment ele şi-au făcut treaba. Nu mi s-a părut imundă reacţia României, a profesiilor din România, a jurnaliştilor.

Moise Guran – Eu nu am spus asta.

Cristian Tudor Popescu, intrat în direct prin telefon – Probabil că acum am o reacţie nepotrivită pentru că nu suport să trec peste aşa ceva. Domnul Guran spunea adineauri, în absenţa mea, că dezavuează reacţia mea. Eu sunt jurnalist şi am venit în această emisiune, dimineaţa, la Europa FM pentru că am crezut că pot fi de folos cu meseria mea să spun nişte lucruri. Aş vrea să ştiu ce anume am făcut rău prin ceea ce am spus, ce anume a fost nepotrivit la meseria mea de jurnalist, să-mi spună domnul Guran. Nu pot să trec peste asta. Să vedem şi presa, cât de imundă a fost în situaţia asta că am auzit şi această expresie a domnului Guran.

Moise Guran – Domnule Cristian Tudor Popescu, am apreciat intervenţia dumneavoastră în această dimineaţă de la Europa FM, trebuie însă să fiţi conştient de faptul că sunteţi un lider de opinie după care oamenii merg indiferent dacă vă place sau nu acest lucru. Într-o zi de doliu national pur şi simplu nu este momentul în care să ceri răzbunare sau demisii sau cum vreţi dumneavoastră.

Cristian Tudor Popescu: „Răzbunare?! Unde a fost vorba de răzbunare în ce am spus eu?”

Moise Guran – Domnu Popescu, îmi pare rău că m-am pronunţat în sensul ăsta. Mi s-a părut tonul dumneavoastră nepotrivit pentru o zi de doliu national.

Cristian Tudor Popescu: Adică tonul meu în legătură cu autorităţile, cu politicienii din ţara asta?

Moise Guran – În legătură cu Oprea căruia i-am cerut cu toţii demisia săptămâna trecută. Nu este momentul într-o zi de doliu national. E opinia mea.

Cristian Tudor Popescu: Dar ce-am făcut când i-am cerut demisia, am dansat pe mese? Ce am făcut?

Moise Guran– Chiar şi această discuţie este nepotrivită. Dacă vreţi dumneavoastră, vă dau o emisiune de la 1 şi un sefert astăzi că oricum nu vreau să o fac. Dacă vreţi vorbiţi dumneavoastră ce vreţi acolo.

Cătălin Tolontan – Ce e indecent în a pune întrebări autorităţilor?

Cristian Tudor Popescu: Adică nu am voie eu să mă manifest ca ziarist, să mi fac meseria într o zi de doliu national.

Moise Guran – Aveţi voie să vă manifestaţi. Îmi pare rău eu nu apreciez această manifestare indiferent că vă place sau nu. E chiar nepotrivit acest schimb de replici.

Cristian Tudor Popescu: Cred că avem o viziune diferită în legătură cu meseria de jurnalist.

Din declaraţiile lui CTP: 

”Fiul meu a cântat acolo de trei ori cu formaţia şi ar fi fost absolut firesc să se afle acolo. Printr-o întâmplare nu s-a aflat acolo în noaptea respectivă. Fireşte că asta m-a şocat, m-a cutremurat pe mine personal, aşa şi în cazul altora.

Dar pe câţi dintre noi îi cutremură situaţia celorlalţi, nu numai a ta, a unei rude, a unui prieten care s-a aflat acolo. Eu cred că pe prea puţini.”

”Dacă eu - sau oricare dintre noi responsabili cu închiderea unor cluburi - luam măsura asta înainte să moară 30 - şi se pare că vor muri dublu în continuare acolo - , înainte să moară oricine apăream şi ziceam ”trebuie închise toate bombele astea, şi alea din Centru Vechi şi alea de tablă de pe câmpie, trebuie închise!” Ştiti ce mi s-ar fi întâmplat? S-ar fi pus despre mine că sunt un comunist împuţit care nu lasă tinerii să se distreze.

Problema este a atitudinii noastre, dacă punem deopare pe aceşti politicieni care sunt cum sunt, aceasta complicitate de baltă călduţă, fiecare dintre cei care se indignează acum - ”cum au putut domne să-i lase să facă ce e acolo?!”- am văzut atât de mulţi indignaţi. Vreau să-i văd şi eu pe oamenii aştia de acum respectând toate legile de care se lovesc în fiecare zi, fără să mai încerce să le sară.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Donnei Donnei
    Fuck frate! C.T. Popescu este cel mai mare mahalagiu, ipocrit, etc. Sincer sa fiu nici pe Moise Guran nu-l plac prea mult. Cred ca fara acesti indivizi Digi 24 ar fi o televiziune mai buna...
    Anyway astazi, Moiese a avut o prestatie buna, contrazicand acest ipocrit pe care nu pricep de ce nimeni nu-l mustreaza... Auzi la el "terorism"!

    Acet Popescu da timpul replicile acide, de multe ori negandite si de fiecare data ipocrite imi provoaca greata, probabil si el vomita inainte de somn.

    Consider ca a venit momentul in care toti sa spune STOP, sa ne recunoastem dracu vina comuna! Toti suntem vinovati! Hai sa nu mai aruncam vina pe stat, indivizi corupti, politicieni, politisti, jurnalisti, primari, etc. Cred ca este momentul in care sa spunem: Eu sunt de vina, tu esti de vina, toti suntem de vina!!!
    Stam de prea mult timp in zona noastra de confort mizerabila, cred ca e momentul sa incepem sa schimbam ceva!
  • andipanda andipanda
    Imi place Moise Guran,dar aici are dreptate 100%CTP-ul,nu trebuie slabiti porcii astia nici o secunda.
  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Nu este un capat de tara ca nu s-au inteles Catalin Tolontan, Moise Guran, Cristian Tudor Popescu. Desi fiecare in parte ar dreptate. Insa in ceea ce priveste excesiva cautare a actualitatii, 24/7, ceva totusi este corect. Nu avem presa de actualitate ci de infotainment. Au fost necesare 24 de ore sa aflam actionarii dar se putea prin interogarea bazei de date a ONRC. Nu am aflat ca documentare, cate evenimente s-au organizat in ultimele 12 luni la ONRC. TV de stiri nu au stiut ce cerinte se indeplinesc sau sa gaseasca cei mai potriviti experti in primele 24 de ore, sa explice cu subiect si predicat ce trebuie sa indeplineasca un stabiliment de tip club. Si sa si ilustreze. Nu este admisibil sa faci 48 de ore TV ongoing fara sa dai ceva pe baza de documentare. Am vazut zeci de ore de studio live in fata la Colectiv, cu ceva platou. Si aproape nimic din manifestatie. Etc.
  • Nicolae Nicolae
    S-au porcăit si înjurat cât priveste meseria lor . ce mai oameni de cultura vor sa îsi facă reclamã asa

Trimite un comentariu

sus