Skip to main content

AMENZI GRELE. Antena 1 şi Kanal D, 300.000 de lei amendă pentru depăşiri de publicitate

 
CNA
CNA

Sancţiuni dure pentru Antena 1 şi Kanal D de la CNA după ce în luna octombrie acestea au depăşit serios timpul alocat publicităţii. Kanal D a primit amendă maximă, de 200.000 de lei, în timp ce Antena 1 a fost sancţionată cu 100.000 de lei.

Publicitate

Forul audiovizual a analizat în şedinţa de astăzi depăşirile de publicitate în luna octombrie, monitorizate fiind principalele televiziuni româneşti. Potrivit legii, „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date".

Potrivit monitorizării, Antena 1 a depăşit de 129 de ori timpul alocat publiciăţii, cu un total de 3 ore şi 56 de minute. Cea mai mare depăşire într-un calup a fost de 4 minute şi 10 secunde.

Pe de altă parte, Kanal D a avut 149 de depăşiri, care au totalizat 3 ore şi 43 de minute. Cea mai mare depăşire a fost de 2 minute şi 8 secunde.

Celalte opt televiziuni monitorizate au avut depăşiri mai mici, de la 1 secundă, până la 1 minut şi 23 de secunde.

Propunerile de amendă au fost făcute de Monica Gubernat, membru CNA, care a ţinut cont în individualizarea sancţiunii că postul Kanal D nu este la prima abatere şi a mai fost amendat anul acesta pentru depăşiri a timpului alocat publicităţii.

Sancţiunile au fost votate de şapte membri: Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu.

Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D: „Este o situaţie foarte grea, cel puţin pentru postul nostru. Există o mare neregularitatre în felul în care cel puţin în cazul postului nostru se lansează comenzile de publicitate. Sunt perioade în timpul anului când spaţiul nu e ocupat nici la jumătate. Mulţi clienţi vin abia spre sfârşitul anului. Nu e o scuză, este o greşeală. Ce pot să vă spun e că nu am făcut acest lucru ca sa ne rotunjim profitul, ci ca să supravieţuim într-o piaţă foarte cruntă şi nişte situaţii foarte crude, pentru a putea fi finanţate programele, pentru a putea primi oamenii salariile.(...) Noi trăim exclusiv din publicitate. Fiind un post must carry, noi nu avem alte venituri.S-a recurs la această situaţie nedorită de nimeni din motive de forţă majoră.”

Daniel Ionaşcu, reprezentantul Antenei 1: „În ceea ce ne priveşte, achiesăm la concluziile expuse de colegul şi vă rugăm respectiuos să mai ţineţi cont şi de următorul aspect: de o alucare defectuoasă a sistemului de trafic, deci de soft. Prin urmare toate chestiunile acestea conduc la situaţia ne găsim astăzi şi în raport cu care vă rugăm să aveţi toată înţelegerea.”

Lorand Turos, membru CNA: „Legat de problema financiară. Efectul e asupra colegilor dumneavoastră, care s-au ţinut de reguli şi n-au depăşit şi au pierdut bani în favoarea celor care au depăşit. Dacă azi iertăm această scăpare, ei vor fi cei dezavantajaţi, că şi ei ar putea să facă la fel. Având în vedere restricţiile legale şi posibilele sancţiuni, ei s-au abţinut de această posibilitate de-şi mări veniturile. Efectul cred că e destul de serios asupra pieţei.”

Cătălin Băleanu: „Respect punctul dumneavoastră de vedere, dar nu sunt de acord. Există vreo sesizare din partea vreunei televiziuni că a avut vreo pagubă în această perioadă din cauza activităţii noastre de depăşire a spaţiului de publicitate?”

Lorand Turos: „Când mă duc pe un drum public, mă grăbesc şi nu depăşesc limita de viteză, dar vin ceilalţi şi depăşesc. Eu nu mă duc la poliţie să reclam pentru că eu am întârziat.”

Valentin Jucan, membru CNA – „Unui om căruia îi este foame şi fură pentru că îi este foame, tot furt se numeşte.”

Cătălin Băleanu: „Mi se pare total disproporţionată comparaţia dumneavoastră şi mă simt chiar jignit ca reprezentant al postului. Ne-aţi pus în condţia de hoţi cu această comparaţie.”

Valentin Jucan: „Am făcut o comparaţie. Fac o comparaţie în extremă, pentru a exemplifica. Un om căruia îi este foame şi fură, tot furt se numeşte. Ce ar fi să vă simţiţi şi să donaţi banii aceia din publicitate. Hai simţiţi-vă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulian Iulian
    Pentru ProTv nimic? Nu trec 10 minute si deja ii pauza.. dintr-un film de 2 ore se fac 5.

Trimite un comentariu

sus