Skip to main content

Trei reclame la medicamente, interzise de CNA. Care este motivul?

 
Trei reclame la medicamente, interzise de CNA. Care este motivul?

Trei spoturi la medicamente şi suprilmente alimentare nu vor mai putea fi difuzate pe posturile TV. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis interzicerea mai multor spoturi. Ce s-a întâmplat?

Publicitate

Forul audiovizual a decis că trei reclame trebuie refăcute. Spoturile promovează Parasinus Penta, Hepamix şi Espumisan.

De ce a fost luată decizia:

Hepamix: "exagerarea proprietăţilor pe care le are. Înşeală consumatorii"

Reclama nu face menţiuni cu privire la ingredientele acestui produs şi înşeală consumatorii prin exagerarea proprietăţilor prin atribuirea produsului unor proprietăţi pe care nu le posedă. Observaţia a fost făcută de Consiliul Român pentru Publicitate, organism care are rol consultativ în relaţia cu CNA.

Ce se spune în spotul Hepamix

Hepamix – detoxifiantul de top al celulei hepatice. Stresul cotidian, creşterea în greutate, tensiunea mărită, colesterolul rău şi glicemia mare sunt condiţiile principale care pot duce la apariţia ficatului gras. Hepamix susţine regenerarea ficatului, contribuind la menţinerea stării de sănătate a acestuia. Hepamix protejează ficatul şi ajută la detoxifierea întregului organism. Hepamix, un mix pentru starea ta de bine.

Parasimus Penta şi Espumisan: "Carton prea scurt"

Spoturile pentru medicamentele Parasinus Penta şi Espumisan au fost interzise în forma actuală din cauza cartonului de final. Aceste este menţinut prea puţin timp pe ecran, fapt care face imposibilă citirea informaţiilor despre produse.

"E o glumă acel carton de la final, nu poate fi citit. Desfid pe oricine să citească acel text în patru secunde, e imposibil", a spus Radu Herjeu, membru CNA.

Spotul Espumisan, una dintre reclamele interzise

LEGISLAŢIE.

Articolul de lege în baza căruia a fost interzis spotul Hepamix

Art. 120 din Deciyia 220 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile apelor minerale naturale şi produselor alimentare destinate unei alimentaţii speciale, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie unui produs alimentar proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi. (2) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă.

Articolul de lege în baza căruia au fost interzise spoturile Parasinus Penta şi Espumisan

(1) Promovarea medicamentelor în serviciile media audiovizuale va include în mod obligatoriu următoarele: d) avertizarea sonoră „Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul.”;

(3) Avertizarea menţionată la alin. (1) lit. d) se va difuza în condiţii care să asigure o percepţie clară a mesajului, printr-o pronunţare normală, neaccelerată. (4) Avertizările menţionate la alin. (1) lit. e) şi la alin. (2) se vor difuza în condiţiile prevăzute la art. 94.

Art. 94. În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie; b) să fie redată la viteză normală de citire.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ana ana
    "inseala"? eu stiu ca e "insala"...

Trimite un comentariu

sus